Rompetrol a trecut pe pierderi. Profitul benzinăriilor n-a compensat minusurile rafinăriilor și petrochimiei

Rompetrol a trecut pe pierderi. Profitul benzinăriilor n-a compensat minusurile rafinăriilor și petrochimiei
scris 14 aug 2019

Grupul Rompetrol Rafinare, proprietarul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, a trecut pe pierderi în primul semestru al anului, cu un minus net consolidat de 19,4 milioane dolari, față de profitul de 2,77 milioane dolari din perioada similară a anului trecut, rezultatul pozitiv consemnat pe segmentul de distribuție neputând compensa pierderile din sectoarele de rafinare și petrochimie.

"În acord cu evoluția cotațiilor la tiței și produse petroliere, cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare a înregistrat o reducere de circa 4%, până la un nivel total de peste 2,5 miliarde dolari în S1 2019, față de 2,6 miliarde dolari în S1 2018", a transmis compania.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe segmentul de rafinare, Rompetrol a consemnat pierderi de 9,15 milioane dolari, de la profitul net de 17,47 milioane dolari din primele 6 luni din 2018, iar cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 2,15 miliarde dolari. Cauza a fost scăderea marjei brute de rafinare cu peste 38%, de la 49,6 dolari/tonă în prima jumătate a lui 2018 la la 35,8 dolari/tonă în perioada similară a acestui an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Scandal pe A1 Lugoj - Deva. Ministrul Transporturilor deschide cu forța traficul pe Lotul 4, deși spaniolii de la COMSA nu acceptă intrarea pe Lotul 3 CITEȘTE ȘI FOTO Scandal pe A1 Lugoj - Deva. Ministrul Transporturilor deschide cu forța traficul pe Lotul 4, deși spaniolii de la COMSA nu acceptă intrarea pe Lotul 3

Pe partea de petrochimie, pierderile s-au accentuat cu 2%, la 19,54 milioane dolari, în condițiile scăderii cu 21% a cifrei de afaceri, la 90,65 milioane dolari.

"Rezultatele diviziei petrochimice au continuat să fie influențate de presiunea pieței asupra marjelor, care au atins în semestrul I 2019 cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu – 456 dolari/t la poliproplienă (PP), 202 dolari/t la polietilenă de înaltă presiune (HDPE) și 197 dolari/t la polietilenă de joasă presiune (LDPE). Pentru protejarea și ajustarea rezultatelor/producției în acord cu contextul regional și internațional, compania a luat decizia de a reduce debitul instalațiilor de polietilene și a importurilor de materii prime pentru acestea (etilenă). Astfel, în S1 din 2019, volumul de propilenă procesată a scăzut la 76 kt, în timp ce cantitatea totală de etilenă procesată a fost de 17 kt", menționează Rompetrol.

În schimb, activitatea de distribuție de carburanți a companiei a consemnat o creștere cu peste 100% a profitului net, de la 5,43 la 11,29 milioane dolari, în pofida diminuării cu 2% a cifrei de afaceri, la 1,42 miliarde dolari.

Pachet de măsuri pentru societățile decapitalizate - conversia în acțiuni a împrumuturilor de la acționari, restricții la acordarea de avansuri și împrumuturi acționarilor, reguli mai clare la distribuirea de dividende din rezerve CITEȘTE ȘI Pachet de măsuri pentru societățile decapitalizate - conversia în acțiuni a împrumuturilor de la acționari, restricții la acordarea de avansuri și împrumuturi acționarilor, reguli mai clare la distribuirea de dividende din rezerve

"Volumul total de carburanți vânduți pe segmentul de retail a crescut de la 329 kt în prima parte a lui 2018, la 355 kt în aceeași perioadă a anului curent, evoluția fiind susținuta de impactul programului de rebrading al stațiilor Rompetrol, continuarea programelor de optimizare și reducere a costurilor operaționale, dar si de deschiderea de noi stații în toată țara. Segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea la finalul lunii iunie 933 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi)", se mai spune în raportul semestrial al Rompetrol Rafinare.

În prezent, KMG International deține direct 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Ministerul Energiei are un pachet de 44,69% din acțiunile companiei. Rompetrol Financial Group și Rompetrol Well Services, ambele controlate de KMG International, dețin participații de 6,7405%, respectiv 0,0498% din capitalul RRC.

După cum a relatat Profit.ro, KMG International a decis să majoreze cu 25 milioane dolari capitalul social al Fondului de investiții în energie kazah-român, înființat în noiembrie anul trecut, ca parte a soluției, convenite în urmă cu 6 ani, de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român și prin care au fost promise investiții de 1 miliard de dolari în proiecte energetice. Fondul are în plan deocamdată achiziția unui număr de 18 benzinării și construirii a 66 de noi stații de alimentare cu carburanți, precum și construirea unei noi centrale în cogenerare la Midia.

viewscnt
Afla mai multe despre
pierderi rompetrol
pierderi rompetrol rafinare
benzinarii rompetrol
pret carburanti rompetrol