BRD a încasat 15,5 milioane euro de la OTP pe participația la banca moldoveană Mobiasbanca, aproape dublu față de cât a plătit acum 11 ani

BRD a încasat 15,5 milioane euro de la OTP pe participația la banca moldoveană Mobiasbanca, aproape dublu față de cât a plătit acum 11 ani
scris 19 aug 2019

BRD – Groupe Societe Generale și-a vândut către grupul ungar OTP participația de 2.000.001 acțiuni deținute în Mobiasbanca din Republica Moldova la prețul de 152,57 lei moldovenești pe acțiune, valoarea tranzacției fiind de circa 15,5 milioane de lei echivalent.

BRD și-a vândut pachetul propriu de acțiuni în aceeași zi și la același preț cu banca mamă, Societe Generale, care deținea 76,69% din capitalul Mobiasbanca și a încasat de la OTP echivalentul a aproape 60 milioane euro. Tranzacțiile au fost înregistrate la Bursa de Valori din Moldova în data de 22 iulie a acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News

Dintre băncile românești prezente cu participații pe piața din Republica Moldova, după ieșirea BRD rămân prezente în continuare Banca Transilvania, care a preluat anul trecut Victoria Bank, a treia ca mărime din țară, și BCR, care deține Subsidiara BCR Chișinău.

Pachetul de 20% din acțiunile băncii moldovene vândut acum către OTP fusese preluat de BRD în 2008, la un an după ce Mobiasbanca intrase în grupul Societe Generale. BRD a participat atunci la o majorare de capital, intrând și ea în acționariat, alături de banca mamă, în urma unei tranzacții de 125,02 milioane de lei (circa 8 milioane de euro la cursul de schimb de atunci), la un preț pe acțiune de 52,51 lei mordovenești.

Operațiune avizată: OMV Petrom externalizează anumite operațiuni către GPS Offshore, din grupul de firme controlat de de Gabriel Comănescu CITEȘTE ȘI Operațiune avizată: OMV Petrom externalizează anumite operațiuni către GPS Offshore, din grupul de firme controlat de de Gabriel Comănescu

În acționariatul Mobiasbanca intrase și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu 8,84%. Instituția financiară internațională a ieșit și ea anul acesta din acționariat, în luna aprilie, vânzându-și participația tot către OTP, după ce grupul ungar a semnat un acord de vânzare cu acționarul majoritar Societe Generale. BERD și-a vândut acțiunile la bursă la un preț de 57,04 lei, de 5,7 ori mai mult decât valoarea nominală pe acțiune, încasând 50,43 milioane de lei moldovenești, echivalentul a 2,6 milioane de euro.

Tranzacțiile recente cu Societe Generale și BRD care au adus OTP participația majoritară s-au realizat doar după ce Banca Națională a Moldovei a aprobat tranzacția, pe 11 iulie. OTP a arătat că achiziția este parte din obiectivul strategic de a constitui unui dintre cele mai mari grupuri bancare universale din Europa Centrală și de Est. Cu o cotă de piață de 13,3%,

Mobiasbancă este a 4-a cea mai mare bancă din Moldova. Societe Generale estima, la data semnării acordului de preluare, că tranzacția va avea un impact pozitiv asupra Ratei Fondurilor Proprii de gradul 1, aproximativ cu 1 punct de bază și reducerea activelor ponderate la risk ale grupului cu aproximativ 400 milioane de euro. Asupra veniturilor grupului estima un impact negativ de aproximativ -28 milioane euro pentru trimestrul patru din 2018, ca urmare a deprecierii fondului comercial, impact înglobat în cheltuielile excepționale totale de circa -240 milioane de euro.

OTP a încercat să se extindă prin achiziții și în România, însă, spre deosebire de băncile centrale din alte țări din regiune, Banca Națională a României a respins tranzacția de preluare a băncii Românești de la NBG, deși aceasta fusese anterior avizată de Consiliul Concurenței. A fost pentru prima dată când BNR s-a opus unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză.

Fondul Proprietatea a vândut întreaga participație la BRD și rămâne fără acțiuni la bănci CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea a vândut întreaga participație la BRD și rămâne fără acțiuni la bănci

OTP se află de mai mult timp într-un proces de extindere agresivă în regiune, mai multe achiziții fiind făcute de la Societe Generale, într-un context în care francezii se retrag de pe piețele în care băncile deținute au cote mici de piață.  Recent, OTP a semnat acord de preluare a subsidiarei slovene a Societe Generale, SKB Banka, după ce finalizase preluarea subsidiarelor francezilor din Albania, Bulgaria, Multenegru și Serbia, ajungând la o prezență pe 10 piețe central și est europene.

Adițional vânzărilor de participații, Societe Generale și OTP Bank au semnat un acord de cooperare pentru prestarea de servicii reciproce în investiții bancare, piețe de capital, finanțare, gestiunea numerarului și a lichidității, după finalizarea tranzacțiilor,  pe piețele din Ungaria, Bulgaria, Croația, Albania, Serbia și Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
mobiasbanca
otp
tranzactie
pret
societe generale