Într-un context negativ în piețele financiare internaționale legat de impactul epidemiei cu coronavirus asupra economiei mondiale, dar și al unui șoc major în piața petrolului, la BVB am consemnat o ședință cu vânzări agresive în care cele mai tranzacționate 3 acțiuni au avut deprecieri mai mari de 5%, ar titlurile OMV Petrom s-au prăbușit cu aproape 14%. Indicii au pierdut 7-8%.
Bursele lumii au avut una din cele mai agitate zile din istorie, cu prăbușire de 25% a prețului petrolului și căderi precipitate ale cotațiilor acțiunilor, pe fondul știrilor negative legate de coronavirus. Investitorii s-au activat la vânzare încă din sesiunea asiatică, iar acesta este contextul în care și pe bursa de la București debutul a fost unul foarte negativ. 9 emitenți au avut nevoie de predeschidere pentru că prețul format deja depășea volatilitată obișnuită a respectivelor titluri.
Unul dintre acestea a fost cel al OMV Petrom (SNP), care în primele minute de tranzacționare se tranzacționa în limita coridorului dur de 25% pentru o zi de scărere. Investitorii au reacționat la mișcările din piața țițeiului care ar urma să aibă efect asupra bilanțului societății, însă pe parcursul sesiunii sentimentul de aversiune s-a mai temperat. Finalul zilei a găsit titlurile celei mai importante companii petroliere românești la țul de 0,3265 lei/acțiune, cu 13,85% sub referință, în contextual unor schimburi însumând 12,07 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 801 milioane de lei. Randamentele sunt în creștereNu a fost singurul simbol cu o deviație atât de mare față de sesiunea precedentă. Nu mai puțin de 17 acțiuni au avut scăderi de peste 10%, într-o piață în care niciun titlu nu a închis „pe verde” sau în staționare.
Deși cu mișcări ceva mai atenuate, cele mai lichide acțiuni au avut, de asemenea, o zi foarte negativă. Astfel, pe volume excepționale, echivalente cu 41,25 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 5,98%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat agresiv, cu 5,22%, până la prețul de 1,2700 lei/acțiune, pe transferuri de 25,78 milioane lei, într-o zi la finalul căreia emitentul a raportat că fondurile de pensii administrate NN au ajuns la o deținere echivalentă cu 10,01% din drepturile de vot.
Ziua cu un rulaj de 135,15 milioane lei (28,05 milioane euro) a fost drastică, în ansamblu, și când o măsurăm la nivelul indicilor: -7,51% pentru indicele BET Plus, -8,64% pentru indicele energetic BET-NG, -7,78% pentru indicele financiar BET-FI și -7,53% pentru indicele reprezentatiiv BET care a închis la nivelul de 8.733,96 puncte.
Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționare titluri românești a dat multiple semnale negative: a trecut sub media mobilă de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, a depășit ultimul nivel de retragere Fibonacci aferent mișcării din perioada mai 2019 – februarie 2020, cel de 61,8%, iar mediile mobile de viteză s-au intersectat transmițând mesaj de scădere, așa cum se vede pe graficul atașat.
Tendința a fost de vânzare pe panică și de fluctuații extreme. Mecanismul de întrerupere a volatilității s-a declanșat de aproape 70 de ori. Deprecierile au fost drastice chiar și pentru acțiuni lichide: -8,47% în cazul BRD Groupe Société Générale (BRD), -8,99% pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), -6,33% pentru titlurile Electrica (EL), -7,30% în cazul titlurilor Transgaz (TGN), -8,68% pentru titlurile SIF Oltenia (SIF5).
Ceva mai atenuat, -5,20%, a fost declinul titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 31,90 lei/acțiune o sesiune în care a adunat cel de-al 3-lea rulaj al pieței, de 17,41 milioane lei.