Scăderea prețului internațional al aluminiului cu 15% aduce Alro pe pierdere în 2019. Compania reclamă prețuri prohibitive la energie în România

Scăderea prețului internațional al aluminiului cu 15% aduce Alro pe pierdere în 2019. Compania reclamă prețuri prohibitive la energie în România
scris 24 feb 2020

Deși a avut livrări cantitative în creștere atât pe segmentului aluminiului procesat, cât și pe cel al aluminiului primar, totuși, în contextul declinului cotațiilor la bursa metalelor neferoase de la Londra, combinatul de aluminiu Alro Slatina a raportat o pierdere la nivel de grup de aproape 69 milioane lei.

Alro Slatina (ALR) a promovat la sfârșitul anului 2018 o ofertă publică prin care și-a majorat cantitatea de acțiuni disponibilă la investitorii de portofoliu, însă cei care au intrat atunci la prețul de 3,0000 lei/acțiune, inclusiv fondatorii lanțului Dedeman, care au dobândit o participație de 23,21% din tiitluri, se vede că sunt nevoiți să treacă mai întâi printr-un „iad”, înainte ca plasamentul să se întoarcă la un prag de rentabilitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Alro a traversat un an 2019 greu, în care prețul aluminiului primar a avut un declin de aproximativ 15% la London Metal Exchange, urmare a politicilor tarifare promovate de SUA, a măsurilor de răspuns ale Chinei și a apetitului redus a cumpărătorilor de aluminiu în contextul ncert al negocierilor privind Brexit, conform raportării anuale a companiei.

Profit net mai mic în 2019 pentru Conpet Ploiești CITEȘTE ȘI Profit net mai mic în 2019 pentru Conpet Ploiești

La nivel de grup, societatea a livrat cu 1.000 de tone mai mult aluminiu procesat și o cantitate cu 920 de tone mai mare de aluminiu primar, în special sârmă, însă în termeni valorici, bilanțul indică o contracție. Astfel, veniturile din contractele cu clienții au scăzut cu 2019 cu 6,81%, la 2,78 miliarde lei, de la 2,98 miliarde lei în exercițul financiar precedent.

În același interval de raportare, însă, costurile cu bunurile vândute au urcat cu 10,39%, la 2,55 miliarde lei, de la 2,31 milioane lei. Alro reclamă în raportarea anuală preliminară condițiile adverse ale pieței locale din România, respectiv „prețuri la energie prohibitive”. Președintele Consiliului de Administrație Marian Năstase denunța toamna trecută existența unei veritabile „taxe de șmecher” și dădea exemplu unei firme cu 4 angajați care face 36 milioane euro profit din revânzarea în țară a energiei electrice de import.

La nivel european, încă din anul 2012 este introdusă o schemă de ajutor de stat pentru compensarea intreprinderilor mari electro-intensive, însă aceasta nu este aplicată în România, într-un răstimp în care deja a fost introdusă în 12 state europene, printre care Germania, Franta, Spania, Norvegia, Finlanda, Ungaria, Grecia, Letonia, în care Alro are competitori puternici.

Digi, profit net mai mult decât dublu în 2019 CITEȘTE ȘI Digi, profit net mai mult decât dublu în 2019

În condițiile costurilor ridicate, profitul operațional s-a erodat de 3,6 ori, la 99,22 milioane lei, de la 361,84 milioane lei, iar la nivelul rezultatului atribuibil acționarilor compania deja afișează o pierdere de 68,83 milioane lei, față de câștigul net de 235,00 milioane lei din 2018. Remarcabilă este adâncirea pierderii de la T4 întrucât la 9 luni rezultatul negativ era de 22,72 milioane lei.

Activele totale ale Alro erau la data de 31 decembrie de 2,46 miliarde lei, în scădere cu 16,32% față de cele de 2,94 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse cu 3,98%, 1,69 miliarde lei, de la 1,76 miliarde lei. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a votat în ianuarie contractarea unei facilități de credit de 40 milioane dolari cu Black Sea Trade and Development Bank, instituție de credit cu sediul la Salonic și arondată Organizației Economice pentru Cooperare în Marea Neagră. Scopul este finanțarea și, respectiv refinanțarea investițiilor aferente programului investițional pentru anii 2018-2019.

Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în luna decembrie a anului trecut și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl ce au achiziționat pentru 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro). La debutul sesiunii de astăzi, într-un context general negativ în piață al știrilor dominate de infecțiile dn Europa cu coronavirus, titlurile coborau cu 3,13%, până la prețul de 2,1700 lei/acțiune, ceea ce ar conferi companiei o capitalizare de piață de 1,55 miliarde lei (348,36 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
dedeman
bvb
bursa
dedeman
dragos paval