Bursa a ajuns la doar un procent de atingerea reperelor de tranzacționare care au precedat prăbușirea cotațiilor de la cumpăna dintre ani adusă de ordonanța de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ, însă sesiunea de astăzi a arătat prudență la cumpărare atât din fluctuațiile minore, cât și din volumele modeste.
După 3 sesiuni de accelerare a raliului început în februarie, bursa românească a luat o pauză. Investitorii nu au mai luat poziții decisive. Ordinele de cumpărare s-au subțiat, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,52 milioane lei (4,52 milioane euro), la mai puțin de jumătate din activitatea de tranzacționare medie zilnică de anul trecut.
Fără această susținere la cumpărare, și cotațiile și-au oprit cel puțin temporar avansul. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,04%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică similară, atingând nivelul de 8.304,90 de puncte. Doar un salt de 1,37% mai desparte piața de o recuperare integrală a picajului bursier antrenat în decembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele acțiunilor lichide de la BVB are o evoluție susținută, tendința pe termen scurt fiind foarte puternică, așa cum se vede din evoluția cotației peste media mobilă exponențială (EMA5), evidențiată pe graficul atașat.
Retragerea investitorilor este trădată și de faptul că acțiunea-fanion a bursei locale, cea a Băncii Transilvania (TLV) a predat ștafeta lichidității către titlurile OMV Petrom (SNP). Astfel, titlurile instituției de credit s-au apreciat cu 0,23%, până la prețul de 2,1800 lei/acțiune, pe transferuri de 3,01 milioane lei.
Prin contrast, titlurile celei mai importante compani petroliere românești au suferit un declin de 0,14%, până la prețul de 0,3665 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,43 milioane lei, într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent a crescut până la un nou maxim al ultimelor 5 luni, depășind reperul de 72 dolari/baril. OMV Petrom a comunicat astăzi pieței că în primul trimestru și-a redus cu 8% producția de gaze naturale.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea avertizează: Există și posibilitatea să atacăm OUG 114 la Curtea de Justiție a UELa BVB, indicele energetic a subperfromat pieței, cu un recul de 0,37%, în condițiile în care titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,60%, până la prețul de 33,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,69 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,39%, până la prețul de 10,32 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 965.000 de lei.
Propunere pentru dividende sporite la Nuclearelectrica
Producătorul de energie nucleară care operează centrala atomo-electrică de la Cernavodă a notificat astăzi piața că a realizat o modificare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23 aprilie la solicitarea Fondului Proprietatea (FP), în calitate de acționar minoritar. Astfel, repartizarea de câștiguri ar urma să fie majorată cu 15%, dacă se adoptă propunerea Fondului, la 438,62 milioane lei, de la 378,91 milioane lei. Dacă propunerea Consiliului de Administrație a fost pentru un dividend brut de 1,25670615 lei/acțiune, cu un randament net de 11,57%, varianta avansată de FP este pentru un dividend brut de 1,45474494 lei/acțiune, acum cu un randament net de 13,39%.
Emitentul care a venit cu propunerea de la Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea, a avut o zi pozitivă, câștigând 0,85% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,9460 lei/acțiune, în contextul celui de-al 4-lea rulaj al zilei, de 2,37 milioane lei.
Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o sesiune „roșie” trăgând în jos și indicele financiar BET-FI care a alunecat cu 0,06% sub referință, la nivelul de 36.121,78 de puncte.De la acest capitol s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, cu 2,00 milioane acțiuni SIF Oltenia (SIF5), în valoare de 4,20 milioane lei.