Ca și cum acțiunile SIF Transilvania ar scădea cu 93%... Conducerea societății - gata să schimbe 6% din titluri pe un pachet la COMCM pe care anul trecut îl evalua la 2 milioane lei. Explicația directorului Fercală

Ca și cum acțiunile SIF Transilvania ar scădea cu 93%... Conducerea societății - gata să schimbe 6% din titluri pe un pachet la COMCM pe care anul trecut îl evalua la 2 milioane lei. Explicația directorului Fercală

Sursa foto: Georgiy Shipin / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 apr 2019

În cadrul unui tip de operațiune de răscumpărare în premieră pentru piața românească, SIF Transilvania vizează să preia 6% din titlurile proprii, în prezent cu o valoare de piață de 32 milioane lei, pentru deținerea sa majoritară la compania COMCM Constanța. Directorul Fercală a punctat, la ultima sa prezență în fața acționarilor, valoarea pachetului respectiv prin faptul că societatea constănțeană stă pe un teren „în buricul târgului”, dar nu mai departe de toamna anului trecut aceeași conducere prindea în bilanț respectiva participație într-o raportare prin valoare justă la doar 2 milioane lei. În aceste condiții, acum, schimbul cu 6% din acțiunile SIF Transilvania ar echivala cu o capitalizare de doar 35 milioane lei pentru SIF-ul cu sediul în Brașov.

Declarații vechi ale șefului de peste un sfert de veac al SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercală, în „războiul” său cu omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă și raportări bilanțiere din trecut sunt în măsură să aducă nelămuriri în piață pentru operațiunea de răscumpărare pe care societatea ar urma să o deruleze și care include, în premieră pentru piața bursieră românească, și o componentă de schimb de acțiuni, prin care societatea ar urma să renunțe la pachetul majoritar de 56,73% din acțiunile COMCM Constanța (CMCM) pentru dobândirea a 6% din titlurile proprii.

Urmărește-ne și pe Google News

Demersul văzut în piață drept unul pentru scoaterea pe cale amiabilă din acționariat a fostului arbitru de fotbal Frățilă, deținător indirect pentru aproximativ 5% din acțiunile SIF Transilvania, este, însă, afectat de stigmate ale trecutului.

Conducerea Transelectrica, la a 3-a încercare de majorare a capitalului filialei SMART SA pentru a o scăpa de insolvență CITEȘTE ȘI Conducerea Transelectrica, la a 3-a încercare de majorare a capitalului filialei SMART SA pentru a o scăpa de insolvență

Practic, COMCM a beneficiat de o publicitate negativă chiar din partea acționarului său majoritar. Nu mai departe de AGA de bilanț de anul trecut, directorul SIF Transilvania Fercală declara că societatea era „praf și pulbere”, iar obiectul de activitate a ei a fost complet „nimicit”, urmare a prezumtive devalizări din partea familiei Frățilă.

Nu au fost numai declarațiile prin care societatea constănțeană a fost „maculată”. Investitorilor de pe piață li s-a indus inclusiv prin raportări bilanțiere ideea că firma este fără valoare. Nu mai departe de raportarea aferentă trimestrului III al anului trecut, la anexele privind investițiile, conducerea SIF Transilvania menționa la doar 2,09 milioane lei întreaga sa participație la COMCM prin metoda de evaluare la valoare justă.

Ca și cum acțiunile SIF Transilvania ar scădea cu 93%... Conducerea societății - gata să schimbe 6% din titluri pe un pachet la COMCM pe care anul trecut îl evalua la 2 milioane lei. Explicația directorului Fercală

Este o raportare care se răzbună, pentru că aceeași conducere a SIF spune acum că pot fi echivalate 6% din acțiunile SIF Transilvania, în prezent cu o valoare de piață de 31.58 milioane lei, cu pachetul majoritar de la COMCM, cu doar câteva luni înainte menționat la valoarea derizorie de 2 milioane lei.

Prin reducere la absurd ar fi ca și cum acțiunile SIF Transilvania ar scădea cu 93%, iar întreaga capitalizare a societății ar fi de numai 34,83 milioane lei, adică de peste 28 de ori mai mică decât ultima valoare a activului net, raportată la 995,71 milioane lei pentru finalul lunii februarie. Discrepanța ar apărea cu atât mai mare cu cât schimbul de acțiuni este propus pentru un nivel de 0,3200 lei/acțiune al titlurilor cu simbolul SIF3, deci cu aproape o treime peste actualele niveluri de preț din piața secundară de la BVB.

Nuclearelectrica, al doilea deal cu americanii în doar o săptămână. General Electric va face 8 ani întreținere și reparații la centrala nucleară Cernavodă. Câți bani va încasa CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica, al doilea deal cu americanii în doar o săptămână. General Electric va face 8 ani întreținere și reparații la centrala nucleară Cernavodă. Câți bani va încasa

Desigur, o astfel de echivalare este un non-sens și arată doar că indicațiile furnizate de SIF Transilvania cu privire la deținerea de la COMCM Constanța sunt contradictorii. Acum, povestea s-a schimbat. La Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 6 martie, în care a fost aprobat programul de răscumpărări care include și schimbul de acțiuni, directorul Fercală a prezentat activul din Constanța al societății drept unul foarte valoros.

Prezentând un istoric al companiei care a pierdut concesiuni de exploatare a unor cariere locale de materiale de construcții, el a afirmat că, acum, aceasta se pretează doar la utilizarea terenului pentru realizarea unor dezvoltări imobiliare. Hectarele deținute de COMCM „în buricul târgului”, pe bulevardul Mamaia, ar urma să fie suficient de atractive pentru a justifica o valoare a societății care să dea sens schimbului cu 6% din acțiunile SIF Transilvania.

AAGES Târgu Mureș vizează distribuirea unui dividend cu randament net de aproape 5% CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș vizează distribuirea unui dividend cu randament net de aproape 5%

Directorul Fercală nu vede contradicție între raportarea din toamnă, în care deținerea de la COMCM era de doar 2,09 milioane lei, și prețul pentru care încă se așteaptă o evaluare și ar urma să fie scos la mezat pachetul de acțiuni în cadrul operațiunii de răscumpărare. Într-o discuție cu Profit.ro, șeful de la SIF Transilvania a afirmat că este o diferență între o raportare care arată o fotografie de moment și un demers de piață în care activul este scos la vânzare.

Astfel, valoarea de 2 milioane lei ar fi fost una reală pentru că, la acel moment, SIF-ul nu putea nici să îl tranzacționeze, titlurile firmei fiind suspendate de la tranzacționare la dispunerea supraveghetorului pieței. Firma nici nu avea activitate, iar activele nu le putea vinde întrucât nu exista un Consiliu de Administrație funcțional.

În opinia lui Fercală, lucrurile arată total diferit în momentul în care a fost inițiată o operațiune de înstrăinare. Aceasta va fi realizată în baza unui raport de evaluare, care ar urma să prindă și valoarea terenului deținut de COMCM la prețuri apropiate utilizării sale cu destinația de dezvoltare imobiliară.

Nu este exclus, spun surse din piața de capital, ca (sub)evaluarea la 2,09 milioane lei de anul trecut să fie și un rezultat al „războiului” de peste 7 ani dintre directorul Fercală și Frățilă, ca un mijloc indirect al conducerii SIF de a lovi și în valoarea deținerii omului de afaceri constănțean la COMCM.

Acum, operațiunea de răscumpărare creează un nou cadru, iar acesta ar putea fi chiar rezultatul împăcării între cei 2 protagoniști. La AGEA de acum o lună, șeful SIF Transilvania a negat existența unei înțelegeri prealabile. „Nu poate trage nimeni nicio concluzie că Mihai Fercală a vrut să-i facă lui Constantin Frățilă o favoare”, a declarat el, amintind de certurile și litigiile în care s-au aflat în trecut. „Noi nu putem face nicio înțelegere absolut cu nimeni.”

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
comcm constanta
mihai fercala
constatin fratila