Conducerea Transelectrica, la a 3-a încercare de majorare a capitalului filialei SMART SA pentru a o scăpa de insolvență

Conducerea Transelectrica, la a 3-a încercare de majorare a capitalului filialei SMART SA pentru a o scăpa de insolvență
scris 1 apr 2019

Consiliul de Administrație al Transelectrica a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor cu propunerea majorării de capital al filialei SMART SA ce riscă insolvența. 2 propuneri anterioare au fost "trântite" în acest an chiar de acționarul majoritar, statul român prin Ministerul Economiei.

Filiala SMART SA, unde are o deținere de circa 70% din acțiuni, împreună cu de Ministerul Economiei, care are 30% din capitalul social, și care este specializată în lucrări de mentenanță în beneficiul operatorului sistemului energetic național, fiind principalul contractor al acestuia are din nou soarta în joc după ce a acumulat pierderi de peste 5 milioane de euro. O a treia Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor a fost convocată, pentru 6-8 mai, având pe ordinea de zi majorarea de capital care să salveze compania de la insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea Consiliului de Administrație este pentru un aport de capital de 24 milioane lei, după ce anterior alte 2 propuneri, pentru majorări de capital de 27 milioane lei și, respectiv 18 milioane lei au fost respinsă de acționari în acest, cu vot decisiv "împotrivă" din partea Ministerului Economiei, acționar majoritar cu 58,69% din acțiuni al Transelectrica.

La sfârșitul săptămânii trecute, conducerea transportatorului energetic comunicase public faptul că a atenționat Ministerul Economiei cu privire la "deteriorarea semnificativă în ultima perioadă a situației financiare a societății, datorată lipsei resurselor financiare pentru plata obligațiilor legale și contractuale scadente, fapt ce a condus la acumularea unui volum total de obligații de plata cu scadența depașită de mai mult de 60 de zile în cuantum de 4,19 milioane de lei."

Verchere, OMV Petrom: Condițiile cheie pentru proiectul de gaze din Marea Neagră nu sunt încă îndeplinite. Dialogul trebuie să continue CITEȘTE ȘI Verchere, OMV Petrom: Condițiile cheie pentru proiectul de gaze din Marea Neagră nu sunt încă îndeplinite. Dialogul trebuie să continue

Încă din ianuarie, acționarii Transelectrica au "trântit" propunerea de majorare de capital de la SMART SA, care ar fi prima condiție a salvării filialei în baza unui plan de redresare ce prevede rambursarea în totalitate a facilității de credit de la ING în anii 2018 și 2019, printr-o majorare de capital de 27 milioane lei. Din această sumă, 5 milioane lei ar reprezenta cheltuieli pentru investiții. Astfel, SMART SA propune o reversare a pierderilor și trecerea pe profit din 2019, creșterea cifrei de afaceri din mentenanță, finalizarea contractelor de investiții în acest an și contractarea de noi proiecte, precum și dublarea cifrei de afaceri cu alți clienți.

Filiala are în prezent derulare trei proiecte de investiții: Dumbrava, cu termen de punere în funcțiune iunie 2019 și cu stadiu de realizare de 18%, Arefu, cu termen de finalizare noiembrie 2019 și stadiu de realizare de 0,4%, și Râureni, care trebuie finalizat trebuie predat în decembrie 2019 și este realizat în proporție de 2,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
smart sa; insolventa
ing bank
majorare de capital
scrisoare de garantie
credit bancar
imprumut de la banca
mentenanta transelectrica