Externalizată de BVB, Cartea Albă a companiilor listate va fi reluată în acest an. Este un ghid pentru ca emitenții de pe bursă să-și exploreze adevărata valoare, spune președintele Asociației care derulează proiectul

Externalizată de BVB, Cartea Albă a companiilor listate va fi reluată în acest an. Este un ghid pentru ca emitenții de pe bursă să-și exploreze adevărata valoare, spune președintele Asociației care derulează proiectul

Daniela Șerban, președintele ARR, asociația care va coordona proiectul.

scris 4 apr 2019

Proiectul care punctează companiile listate la Bursa de Valori București în funcție de stadiul de aplicare a standardelor de guvernanță corporativă și de deschidere către investitori este reluat sub supravegherea Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România. Emitenții vor fi notați de la 1 la 10 după criterii clar stabilite, într-un exercițiu de măsurare a felului în care societățile de la cota bursei comunică cu acționarii și potențialii investitori.

La acest început de lună este lansată spre consultare publică metodologia după care ar urma să se desfășoare acordarea calificativelor în Cartea Albă a Companiilor Listate, proiect privind implementarea principiilor de guvernanță corporativă în piața de capital românească demarat de Bursa de Valori București în mandatul fostului director general Ludwik Sobolewski, iar acum externalizat către o asociație de profil.

Urmărește-ne și pe Google News

BVB a realizat 3 astfel de evaluări, iar ultima datează din octombrie 2017, însă în ianuarie 2020 investitorii vor avea din nou disponibile notele acordate companiilor românești listate pe portalul Bursei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Directoratul SIF Transilvania va contesta inclusiv în instanță amenda de 11.000 de lei acordată de ASF șefului Mihai Fercală CITEȘTE ȘI Directoratul SIF Transilvania va contesta inclusiv în instanță amenda de 11.000 de lei acordată de ASF șefului Mihai Fercală

Nu este, însă, numai un ghidaj pentru cei care caută companiile prietenoase cu investitorii („investor friendly”), ci chiar emitenții, urmărind criteriile pentru a obține nota maximă de „10”, ar urma să-și îmbunătățească guvernanța corporativă și comunicarea în relația cu investitorii.

Este un proiect care să ajute companiile listate românești să-și exploreze adevărata valoare, a declarat pentru Profit.ro Daniela Șerban, președinte al Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), entitatea care va derula Cartea Albă. „Sunt companii bune, cu afaceri bune, dau dividende, randament, profit, dar nu știu să arate acest lucru.”

GRAFICE Cum să câștigi pe bursă, ca om de rând. Învățături chiar de la șeful BVB, cel care a avut pe mână banii de pensii a milioane de români CITEȘTE ȘI GRAFICE Cum să câștigi pe bursă, ca om de rând. Învățături chiar de la șeful BVB, cel care a avut pe mână banii de pensii a milioane de români

Nu vor fi evaluări subiective. Metodologia propusă în urma unei consultări cu partenerii de la InstitutionalInvestor.com, furnizor de date media cu privire la companiile listate este transparentă, cu un punctaj acordat pentru îndeplinirea fiecăruia dintre criterii. După perioada de consultare publică, societățile listate vor avea la dispoziție 6 luni pentru implementarea măsurilor astfel încât să obțină o notare cât mai bună.

Calificativele de la 1 la 10 vor fi acordate de o echipă supravegheată de Asociație, dar formată din reprezentanți BVB, analiști, profesioniști în domeniul relației cu investitorii, consultanți și membri din zona academică iar la începutul anului viitor vor fi disponibile pe portalul Bursei.

Este un ghid pentru ca firmele listate să se prezinte mai bine, să fie evaluate mai bine, la valoarea corectă, explică Șerban care în toamna anului 2017 a părăsit echipa Bursei de Valori București unde ocupa poziția de director în relația cu investitorii.

Ce trebuie să urmărească emitenții

Metodologia pusă spre consultare indică și punctele care sunt obținute pentru câteva criterii-cheie precum faptul dacă societățile au o persoană dedicată, cu date de contact ușior de găsit, pentru relația cu investitorii sau dacă pe portalul propriu au o secțiune dedicată guvernanței corporative. Conform dispunerilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) companiile de la BVB au obligația de a avea disponibile Actul Constitutiv, documentele referitoare la politici sau raportările, dar acestea acum în multe cazuri sunt „împrăștiate” pe mai multe secțiuni ale site-urilor, ceea ce face mai dificilă munca de documentare a investitorilor.

Un criteriu separat în Cartea Albă îl reprezintă publicarea unor date despre membrii Consiliului de Administrație și directori, respectiv vârstă, o biografie scurtă, data când s-au alăturat organizației. Șerban de la ARIR spune că a fost surprinsă, dar în convorbiri cu investitiori instituționali nerezidenți a aflat că aceștia sunt în mod expres interesați de vârstele membrilor board-urilor și ai executivilor.

Se va puncta existența unor explicații asupra unor politici-cheie, rpecum ceel de remunerare a șefilor și evidențierea unor distincții clare între sumele fixe și compensațiile în fucție de performanță.

Teleconferințele ar trebui să fie minimum 2 pe an și la nu mai puțin de 5 zile de la publicarea rezultatelor financiare, iar un transcript al acestor conferințe să fie ulterior disponibil tuturor investitorilor. Rapoartele cu rezultatele financiare trimestriale ar urma, de asemenea, să fie de cel puțin 2 ori pe an însoțite de comunicate de presă.

Câștiguri mici de la KFC CITEȘTE ȘI Câștiguri mici de la KFC

Cartea Albă va evidenția cu note mai mari companiile care își publică datele financiare și în formate mai ușor de procesat, precum cel „.xls” al programelor Microsoft Excel. Este o cerință exprimată de mai multe ori de analiști. În ceea ce-i privește pe aceștia, un criteriu pe carte ar trebui să-l urmărească emitenții de la BVB este cel al publicării pe portalul propriu a unei liste de analiști care fac rapoarte asupra companiei.

Pe site-ul societăților recomandarea este aceea de a exist o prezentare care să fie mai nouă de 6 luni, iar alte criterii vizează participarea companiei la cel puțin un eveniment bursier sau road-show pe an, existența unei secțiuni pe site cu evoluția prețului acțiunii, dacă folosește pagini ale mediei de socializare ori alte canale de comunicare. Informații non-financiare precum implicări în proiecte sociale, de mediu sau de guvernanță sunt deopotrivă punctate suplimentar.

Atenție! Sunt ținte mișcătoare. În momentul în care peste o treime din companiile listate vor avea nota maximă 10 se vor adăuga în metodologie, pentru anii următori noi criterii care să departajeze emitenții. Spre exemplu, organizarea unui eveniment propriu cu investitorii al companiei nu a fost solicitat la aceasta fază a proiectului. „L-am scos într-un final pentru că era prea mult din prima”, explică Șerban. „Au multe de făcut, pe teleconferințe e deja un efort”, a conchis președintele Asociației care va coordona Cartea Albă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
arir
daniela serban