GRAFIC Acțiunile bancare, salt de 11% pe bursă. Sunt investitori care iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepută

GRAFIC Acțiunile bancare, salt de 11% pe bursă. Sunt investitori care iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepută

Sursa foto: Sai Chan / dreamstime.com

scris 4 feb 2019

După ce Guvernul a anticipat prin bugetul pentru anul 2019 că nu va încasa niciun ban din taxa pe activele bancare, mizând, probabil, pe scăderea sub 2% a indicelui de dobândă ROBOR, mesajele publice au dat speranțe și pe bursă că acest lucru se va întâmpla. Rezultatul este o revenire de 11% a acțiunilor bancare, care a tras în sus și principalii indici pentru cea mai robustă apreciere din ultima lună și jumătate.

Săptămâna trecută, bursa românească a testat soliditatea punctului de plecare pentru un nou raliu. Pragul de suport conturat în zona de 6.930-6.940 de puncte pe indicele BET a funcționat. Cu această plasă de siguranță, „taurii”, cei care mizează pe op tendință pozitivă a cotațiilor, s-au regrupat și au împins piața mai sus, având și un factor catalizator de factură internă.

Urmărește-ne și pe Google News

Întâlnirea dintre Ministrul Finanțelor Publice și guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială a creat așteptări în piață că se lucrează la o soluție pentru a se ajunge ca taxa pe activele financiare ale băncilor să nu fie percepută.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Suprapunerea acestui moment cu o declarație a consilierului guvernamental Darius Vâlcov Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificarea a formulei de calcul al indicelui ROBOR s-a adăugat la conturarea acestui sentiment pozitiv.

OFICIAL Pe bursele românești de profil vor fi tranzacționate aproape exclusiv gaze importate din Rusia de la Gazprom, după ce Guvernul s-a bătut să-i oblige pe producătorii interni să vândă pe aceste burse CITEȘTE ȘI OFICIAL Pe bursele românești de profil vor fi tranzacționate aproape exclusiv gaze importate din Rusia de la Gazprom, după ce Guvernul s-a bătut să-i oblige pe producătorii interni să vândă pe aceste burse

Este ceva care s-a văzut nemijlocit la nivelul acțiunilor bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 11,11%, până la prețul de 1,8000 lei/acțiune, venind direct din minimele ultimilor 3 ani, pe transferuri de 24,49 milioane lei în piața reglementată. La același preț a fost efectuată și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,80 milioane lei.

Este clar o mișcare a pieței antrenată de mesajele din zona guvernamentală care vin să dea un plus de credibilitate faptului că în proiectul de buget pentru anul în curs publicat săptămâna trecută guvernanții nu au introdus niciun fel de câștiguri aferente taxei pe activele bancare în decembrie trecut prin ordonanță de urgență, probabil mizând că indicele de referință ROBOR va coborî sub 2%.

Intrările de capital s-au activat pe știre, tendința ascendentă accelerându-se după ora 14.00, deși piața era pozitivă încă de la debut. Presiunea la cumpărare s-a menținut pe întreg parcursul ședinței, inclusiv printr-un final în forță, așa cum se vede pe graficul intraday atașat al indicelui BET.

GRAFIC Acțiunile bancare, salt de 11% pe bursă. Sunt investitori care iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepută

Susținerea a venit și de la cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-a apreciat cu 10,89%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 12,84 milioane lei. De altfel, activitatea pe acțiunile bancare a reprezentat nu mai puțin de 64,61% din rulajul de 60,56 milioane lei (12,74 milioane euro).

Este un ricoșeu pe volume, după ce și în ultimul val de vânzări, indicii au fost apăsați de declinul abrupt al acțiunilor bancare lichide. Astăzi, indicele compozit BET Plus a urcat cu 3,38%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 3,75%, până la nivelul de 7.294,19 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele testează media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) pentru prima dată de la șocul bursier de la sfârșitul anului trecut.

GRAFIC Acțiunile bancare, salt de 11% pe bursă. Sunt investitori care iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepută

Este de văzut care va fi reacția pieței pe această rezistență dinamică având în vedere că pe finalul sesiunii, de la Banca Națională a României au venit informații care contrazic declarațiile lui Vâlcov în sensul unei înțelegeri privind indicele de dobândă ROBOR. Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat pentru Profit.ro că afirmația lui Vâlcov este confuză, iar consultantul de strategie Adrian Vasilescu a precizat că indicele ROBOR nu poate fi desființat decât prin lege, deci nu de banca centrală, fiind o componentă prin care sunt calculate dobânzile la credite.

Primul pas în pensii private după OUG 114: sunt pregătite noi comisioane CITEȘTE ȘI Primul pas în pensii private după OUG 114: sunt pregătite noi comisioane

Nu numai acțiunile bancare au fost „pe verde”. Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,21%, până la prețul de 0,3340 lei/acțiune, pe tranzacții de 8,90 milioane lei, într-o zi în care la Londra intraday, cotația țițeiului Brent a depășit reperul de 63 dolari/baril, un nou maxim al ultimelor 10 săptămâni.

Cu toate acestea, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de 0,86%, tras în jos și de staționarea titlurilor Electrica (EL) la prețul de 9,60 lei/acțiune pe volume echivalente cu 3,31 milioane lei.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 1,60%, până la prețul de 28,65 lei/acțiune, pe transferuri de 1,39 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 2,90%, până la prețul de 8,17 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 835.000 de lei. Astăzi, producătorul de energie nucleară a comunicat pieței că are un director general cu mandat de 4 ani în persoana lui Cosmin Ghiță, după o etapă de volatilitate la nivelul conducerii care a caracterizat în general companiile românești de stat, în ceea ce fostul manager al Fondului Proprietatea (FP) Greg Konieczny caracteriza pentru Profit.ro drept o politică „de speriat”.

Astăzi, titlurile Fondului au câștigat 1,62%, până la prețul de 0,8150 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 4,07 milioane lei. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, acțiunile SIF au avut o dinamică încă și mai bună, ceea ce s-a reflectat printr-un avans de 2,07% al indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 33.827,92 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica