Componenta de schimb de acțiuni a ofertei de răscumpărare propusă de SIF Transilvania o reprezintă pachetul majoritar deținut la societatea COMCM Constanța, în ceea ce pare a fi un demers de încercare de scoatere din acționariat a fostului arbitru de fotbal Constantin Frățilă, cu care conducerea SIF se află în dispută de peste 7 ani. Ironic, dacă am face abstracție că ar putea fi o ofertă cu dedicație, investitorilor de portofoliu ai SIF Transilvania li se oferă o societate împotriva căreia directorul Mihai Fercală a inițiat mai multe litigii și pe care a prezentat-o public în cea mai proastă lumină. Nu mai departe de AGA de bilanț de anul trecut, șeful de peste un veac al SIF Transilvania spunea că obiectul principal al acesteia „a fost nimicit”.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
S-a revelat misterul operațiunii inedite de răscumpărare a acțiunilor proprii pentru care SIF Transilvania (SIF3) a început primele demersuri. Așa cum anunța Profit.ro, încă la o zi de la publicarea convocatorului pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor unde se va supune aprobării acționarilor oferta de buy-back, componenta de schimb de acțiuni, unde ar urma să fie răscumpărate titluri reprezentând 6% din acțiunile societății, are ca obiect al ofertei pachetul de 56,72% al acțiunilor COMCM Constanța (CMCM).
Prin prisma intereselor din piață, inițierea operațiunii ar avea la bază o înțelegere între șeful directoratului SIF Transilvania, Mihai Fercală, și omul de afaceri Constantin Frățilă, acționar cu 5% al societății cu sediul în Brașov și cu care se află în conflict de peste 7 ani. Cel mai probabil, SIF Transilvania a convenit să-i cedeze lui Frățilă pachetul majoritar de la COMCM în schimbul ieșirii acestuia din acționariatul SIF-ului.
Valorile în oglindă vin în sensul aceleiași variante, furnizată pentru Profit.ro de surse din piața de capital. Astfel, la ultimul preț de piață de 0,2220 lei/acțiune al titlurilor SIF Transilvania, aferent unei capitalizări bursiere de 484,91 milioane lei, pachetul de 6% al acțiunilor răscumpărate s-ar ridica la 29,09 milioane lei. Valoarea este apropiată de media dată între ultima capitalizare de piață de 41,57 milioane lei a ultimei valori tranzacționate din vara anului 2014 și valoarea de 21,03 milioane lei cu care SIF Transilvania a prins participația sa la COMCM în raportul privind activele de la nivelul trimestrului III al anului trecut.
CITEȘTE ȘI SIF Oltenia lansează de astăzi ofertă de răscumpărare pentru 3,4% din acțiunile proprii, la prețul de 2,5000 lei/acțiuneIronic, în cazul în care oferta de răscumpărare nu ar fi cu dedicație, SIF Transilvania oferă la schimb propriilor săi acționari valori mobiliare pe care chiar șeful Fercală le consideră îndoielnice. Nu numai că directoratul SIF3 a inițiat mai multe litigii la COMCM, dar chiar directorul a maculat-o public, drept o societate devalizată, cu o capacitate redusă de a relua activitatea sa de bază în domeniul construcțiilor.
Cu așa reclamă negativă, este greu de presupus ca acționarii de portofoliu să marșeze la un schimb al acțiunilor lor de la SIF Transilvania cu titluri COMCM, societate ce în anul 2017 a înregistrat o pierdere de 3,30 milioane lei, conform chiar materialelor pregătitoare pentru AGEA din 6 martie publicate de SIF. Pentru cea mai mare parte a acționarilor, rămâne disponibilă componenta de răscumpărare cu bani, care reprezintă echivalentul a 1,5% din capitalul social al SIF Transilvania.
Pentru ca operațiunea de piață inedită să fie derulată, aceasta are nevoie de o avizare din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).