Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București a votat proiectul de contraparte centrală propus de conducerea executivă și alocarea sumei de 10 milioane de lei ca aport la capitalul social al noii entități care urmează să permită crearea unei piețe lichide a instrumentelor derivate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De ce este important: Bursa de Valori București a înscris piața de capital pe o traiectorie la capătul căreia în România ar urma să devină posibile tranzacțiile cu instrumente derivate, incluzând cumpărări în marjă și vânzări în lipsă pe instrumente având activ suport indici, acțiuni românești și perechi valutare, precum și oferirea unei platforme reglementate de împrumut acțiuni.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a aprobat astăzi, cu 88,01% din voturile exprimate „pentru”, proiectul constituirii unei contrapărți centrale locale, instituție de compensare a cărei existență constituie, prin garantarea siguranței tranzacțiilor, o condiție necesară pentru crearea unei piețe lichide a instrumentelor derivate. În trecut, fără o astfel de casă de clearing, investitorii nu au luat în calcul împrumutul acțiunilor, având în vedere riscul de contraparte. Prin "adăugarea piesei de infrastructură care lipsește", directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, urmărește dublarea valorii tranzacționate în următorii 10 ani.
Acționarii au aprobat un aport de 10 milioane euro al BVB la capitalul social al noii entități, mandatând, în același timp, conducerea executivă, avându-l în frunte pe directorul general Adrian Tănase, să identifice alți investitori care să cofinanțeze proiectul cu diferența de 6 milioane de euro, până la capitalul social necesar de 16 milioane de euro. Resursele asigură și un "tampon" pentru perioada de început, când Contrapartea Centrală va avea pierderi. "Riscul de a ne întoarce la acționari pentru capital suplimentar este mic", a declarat directorul general al Bursei în AGA.
O intenție pentru intrarea în acționariat a mai arătat operatorul pieței de energie OPCOM, entitate care ar urma să asigure o parte semnificativă a veniturilor contrapărții centrale în primii ani de activitate, folosind instituția pentru compensarea tranzacțiilor din domeniul energiei, în special pe segmentul contractelor forward bilaterale cu negociere continuă.
Directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a declarat că instituția pe care o conduce are o decizie administrativă de luat pentru participarea în acționariat. „Gândurile mele cele mai puternice sunt să fim parte a acționariatului, fără doar și poate, dar, sigur, acest lucru rămâne ca autoritățile să-l susțină și, evident, să-l aprobe, dar cert este că voi face toate demersurile și voi aduce toate argumentele în care cred. Cred în viabilitatea acestei instituții”, spunea Ionescu la prezentarea în premieră a proiectului la jumătatea acestei luni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Finanțele vin cu restricții pentru firme și acționari, pentru reducerea "fenomenului de decapitalizare a societăților"Compensarea tranzacțiilor pe segmentul energiei ar urma să aducă o amortizare mai rapidă a investiției. Planul de afaceri prezentat de directorul BVB Tănase în fața acționarilor indică intrarea pe profit a Contrapărții Centrale încă din al 2-lea an de activitate.
Conducerea executivă are din partea acționarilor un termen de 3 luni pentru identificarea celorlalți acționari parte în proiect, după cum directorul general Tănase are mandat pentru continuarea demersurilor de realizare și autorizare a entității, inclusiv în raport cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Șeful executiv al Bursei subliniază că este important că această contraparte centrală va fi locală întrucât va ține cont de specificitatea pieței românești, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate.
Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest Focșani și acționar al BVB, a afirmat, de asemenea, în AGA, că este foarte bine că această contraparte centrală va fi națională. El a cerut ca în acționariat să fie prezenți și alți reprezentanți ai pieței, precum case de brokeraj sau custozi. Tănase a răspuns că există deschidere și că nu există restricții de principiu, altele decât cele legale, pentru intrarea în acționariat. Condiția este ca astfel ca să nu se întârzie procesul de constituire cât mai rapidă a capitalului social.
Contrapartea Centrală ar urma să permită crearea unei pieței lichide a derivatelor acolo unde în prezent la BVB este doar o piață a certificatelor necompetitivă, cu spreaduri ridicate și comportament impredictibil din partea market-makerilor, care o face puțin atractivă pentru investitori. „Lucrurile încep să semene tot mai mult cu ce se întâmplă în așa-zisa piață forex”, declara în AGA de la BVB din primăvara anului trecut Alexandru Paverman, directorul general al casei de brokeraj Muntenia Global Invest. „Market-makerii îi curăță pe fraieri.”
Nu vor fi experimente. Bursa va folosi un furnizor extern al soluției tehnice pentru o variantă deja testată în piețe, ceea ce va ușura procesul de alcătuire și avizare a contrapărții centrale. Pe de altă parte, deciziile de risc management vor fi ale unui personal românesc ce să cunoască specificitățile pieței locale și care să adecveze marjele în funcție de riscul cuantificat al fiecărui instrument, a spus Tănase în AGA. El le-a oferit investitorilor un plan de parcurs în 3 faze, evoluția pieței de capital urmând să fie stimulată de contrapartea centrală.
Este un răspuns la așteptări ridicate ale pieței. În special casele de brokeraj resimt dur lichiditatea mică de la BVB și foarte greu acestea își susțin bilanțurile din activitatea de bază. Un broker experimentat declara la AGA de anul trecut că aprobarea de principiu a disponibilizării unei sume de 7 milioane de euro pentru o contraparte centrală românească reprezenta un veritabil „vot de foame” al unei industrii greu încercate.
Tănase a prezentat acționarilor 3 scenarii privind veniturile noii entități, iar o mare parte a acestora cad în sarcina operațiunilor pe segmentul energie compensate pentru OPCOM. Scenariul de bază prevede că vor fi asigurate operațiuni de clearing pentru o valoare constantă de 21 milioane MWh pe an pe segmentul contractelor forward cu negociere continuă, cărora să li se adauge contracte futures pe segmentul de energie de 10 milioane MWh în al 10-lea an de funcționare al contrapărții centrale.
Ionescu de la OPCOM susține viabilitatea planului: „Credem că suntem undeva într-un scenariu realist în cifrele care au fost propuse în planul de afaceri pe care BVB l-a realizat, atât din punctul de vedere al cantității, dar mai ales din punctul de vedere al perspectivelor.” Explică și de ce compensările au potențial de creștere: „Volumele preconizate pentru următorii 10 ani sunt realiste. Cred că peste 4-5 ani aceste volume vor fi mai ridicate pentru că vor atrage cu siguranță din lichiditatea pieței contractelor bilaterale cu licitație extinsă sau chiar din zona OTC.”
Existența unei lichidități sporite ca urmare a introducerii contrapărții centrale creează premisele reducerii comisioanelor percepute de operatorul pieței pentru tranzacții, spune Tănase. Conducerea executivă a BVB a prezentat acționarilor și un calendar de reducere a tarifelor, cu mențiunea că aceasta încă este grosieră, putând fi perfectată pe măsură ce se va vedea lichiditatea din piață. BVB are în vedere un calendar de reducere a comisioanelor de tranzacționare pe măsura creșterii rulajelor.