EXCLUSIV MedLife vine pe bursă! Oferta liderului de servicii medicale, subscrisă integral

EXCLUSIV MedLife vine pe bursă! Oferta liderului de servicii medicale, subscrisă integral
scris 14 dec 2016

Investitorilor instituționali care au subscris în cadrul ofertei publice primare de la MedLife le-a sosit în această dimineață mesajul din partea consorțiului de intermediere că oferta este subscrisă.

Oferta pentru 44% din acțiunile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) a fost subscrisă integral, compania urmând să fie listată la cota Bursei de Valori București până la finele acestui an. Investitorii instituționali au primit mesajul în această dimineață că oferta este alocată („booked”), conform declarațiilor unor surse din piața de capital pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Deocamdată nu sunt detalii despre prețul la care se va închide oferta din partea consorțiului de intermediere format din Raiffeisen Bank și Wood & Company. Fondurile de pensii au subscris în cadrul ofertei. Prețul maximal indicat în prospectul de ofertă era de 35,00 lei/acțiune, ceea ce ar ridica valoarea companiei la 703,22 milioane lei (156,18 milioane euro) și pe cea a pachetului pus în vânzare la 309,41 milioane lei (68,72 milioane euro), însă este greu de presupus că subscrierile au fost realizate pe acest palier de preț. Oficial oferta se închide mâine.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Românii, refractari la investițiile în acțiuni, chiar și prin intermediul fondurilor CITEȘTE ȘI Românii, refractari la investițiile în acțiuni, chiar și prin intermediul fondurilor

Potrivit informațiilor noastre, a existat un interes din partea fondurilor de pensii care au văzut în acest nou nume o posibilitate pentru diversificarea sectorială a portofoliilor, acesta find primul emitent de acest tip de la cota BVB. Și numai pentru faptul că este lider pe piața serviciilor medicale, oferta este interesantă, declara pentru Profit.ro Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, casa de brokeraj cu cea mai mare vizibilitate dintre intermediarii dedicați clienților de retail.

Micii investitori par a-și fi trecut peste unele temeri și există subscrieri și pe tranșa lor, deși în primele zile ale ofertei camera principală a forumului bursier agf.ro a vuit împotriva ofertei. Saturarea pieței de profil, vânzarea precipitată a fondului de private equity V4C, nivelul ridicat de îndatorare a companiei, suspciunea că, de fapt, majoritarul nu vrea compania pe bursă și lipsa unei perspective privind acordarea de dividende erau principalele argumente aduse împotriva accesării ofertei.

Până la urmă, fiecare a introdus ordinul unde a considerat prețul "fair"

Investitori de retail care fac plasamentele în funcție de analiza fundamentală au spus că nu vor plăti prețuri care să ridice valoarea companiei la un nivel mai mare de 30 milioane euro. Instituționalii au văzut totuși atractivitatea. Dragoș Manolescu, director general adjunct la OTP Asset Management, declara săptămâna trecută într-o întâlnire cu presa că vede ca un factor pozitiv faptul că oferta nu are un preț minim. Astfel, fiecare investitor poate introduce ordinul acolo unde consideră că este atractivă valoarea companiei. „Vreau să cumpăr la un preț decent pentru investitorii mei”, afirma Manolescu.

Cu ce rezultate vine compania pe bursă

Un raport al casei de brokeraj BRK Financial Group remis clienților și obținut de Profit.ro încă înainte de publicarea prospectului de ofertă indica un preț al acțiunilor între 15,55 lei/acțiune și 19,27 lei/acțiune, ceea ce ar cifra valoarea de piață a companiei între 69 milioane euro și 85 milioane euro. Metodologia de calcul era pe baza rezultatelor de la finele anului trecut ale MedLife, extrapolate la multiplii și valorile de discountare ale altor companii de profil din regiune.

Veniturile operaționale totale la 9 luni erau de 362,12 milioane lei, în creștere cu 25,62% față de 288,26 milioane lei în perioada similară a anului precedent, însă compania vine pe bursă aproape fără profit. Câștigul net în primele 3 trimestre este marginal, cu puțin peste 43.000 de lei, echivalentul unui autoturism marca Dacia Logan, față de câștigul de 9,14 milioane lei de acum un an.

Micii investitori se bucură că au pe bursă o "jucărie nouă", dar deja sunt în alertă că se deschide o cutie a Pandorei

Prin oferta aceasta, fondul de private equity V4C Eastern Europe Holding V Limited își va putea lichida întreaga deținere la compania în care a intrat acum 7 ani, achiziționând inițial o participație de 36,25% din titlurile MedLife pentru 20 milioane euro sub denumirea de atunci SGAM Eastern Europe, divizia regională de plasamente a Societe Generale.

În același timp, IFC, parte a grupului Băncii Mondiale, își va realiza un exit parțial din partea de equity, instituția internațională fiind și un creditor consistent al MedLife.

Astăzi își găsesc însă contrapartea la investitori instituționali activi în piața românească. Compania ar putea intra în piață la un multiplu de 10 ori sau 12 ori EBITDA, ceea ce investitorii de retail consideră a fi scump, având în vedere nivelurile de evaluare fundamentală la care sunt tranzacționate companiile de la BVB. Trebuie să avem grijă la toate listările viitoare; se deschide cutia Pandorei”, era comentariul unui utilizator de pe AGF îngrijorat că fondurile de pensii vor tinde să înghită aproape orice.

Sunt încântați că vor avea un nou emitent pe bursă, dar văd și partea goală a paharului. Un eventual preț ridicat la MedLife ar urma să aibă impact și asupra ofertei de la Hidroelectrica, așteptată pentru 2017-2018, spun investitori din piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
medlife
bvb
bursa
v4c
ifc
raiffeisen bank
hidroelectrica
adeplast
otp
tradeville
brk