Jeffrey Gundlach de la fondurile DoubleLine, cu plasamente preponderente în piețele de obligațiuni, spune că trendul bursier de creștere a fost generat de victoria republicanului Donald Trump, dar acum cumpărătorii vor traversa o perioadă de regrete. El se așteaptă ca actualul impuls de creștere să se încheie cu ceremonia de investire a noului președinte american la Casa Albă, în luna ianuarie.
Trendurile din piețele globale din ultimele săptămâni, antrenate de victoria suprinzătoare în alegerile prezidențiale americane a repuzblicanului Donald Trump – scăderi pe piețele de bonduri, întărire a dolarului, creșteri bursiere – par a pierde viteză. Jeffrey Gundlach, care la DoubleLine are în administrare 106 miliarde dolari, se așteaptă la epuizarea acestui trend nu mai departe de ianuarie.
„Ștacheta era atât de jos pentru Trump, chiar până la punctul în care oamenii așteptau ca piețele să cadă cu 80% și să avem criză globală, iar acum acest tip este Vrăjitorul din Oz și așteptările sunt într-atât de ridicate”, sintetizează pentru Reuters paradoxul schimbării de paradigmă Gundlach. Deși a votat cu Trump, el este, însă, sceptic: „Nu există magie aici.”
CITEȘTE ȘI Un fost asociat al lui Soros vinde tot aurul și pariază pe scăderea titlurilor de stat. Vede dobânzi în creștere și un dolar foarte tareZero Hedge amintește că, în octombrie, Gundlach a intuit că vine valul de vânzări din piețele de bonduri. Acum el este, însă, confortabil cu plasamentele sale pe titlurile de stat ale SUA: „Sunt mai puțin defenisv acum față de titlurile de trezorerie și mai puțin negativ față de notele de trezirerie cu scadența la 10 ani la un randament anual de 2,35%, decât eram atunci când yield-ul era la 1,35%”, explică el.
Dimpotrivă, acțiunile sunt cele care i se pare că și-au epuizat elanul. „Va fi o perioadă de remușcare pentru cumpărători”, anunță Gundlach care, până în 2013, la TCW a avut în administrare fondul de Total Return cu active de 12 miliarde dolari.
Astfel, în ianuarie, după ceremonia de instalare a noului președinte, pe burse ar urma un val de vânzări, pe măsură ce investitorii vor realiza că acesta nu poate face minuni cu programul său economic. „Este atât de târziu să intri în trade-ul lui Trump”, conchide.
Cel mai negativ este pe acțiunile companiilor mari de servicii online: Facebook, Amazon, Netflix și Google. „Oamenii vor ceva real”, rezumă. „Produse industriale, materiale, oamenii au obosit de mesaje pe Twitter. Vor ciment.”