EXCLUSIV Acțiunea Romcab în cădere liberă. Compania are peste 100 incidente de plată și este în urmă cu salariile. Vlădescu a părăsit compania și explică motivul

EXCLUSIV Acțiunea Romcab în cădere liberă. Compania are peste 100 incidente de plată și este în urmă cu salariile. Vlădescu a părăsit compania și explică motivul
scris 18 ian 2017

Titlurile producătorului de cablu cu fibră optică Romcab au scăzut astăzi cu aproape 15%, compania pierzând jumătate din capitalizarea bursieră în ultimele 3 luni. În același interval, compania a avut peste 100 de incidente de plată, iar surse multiple au declarat pentru Profit.ro că plata salariilor este în urmă. Clubul Investitorilor din București a notificat operatorul de piață BVB pentru faptul că societatea nu a făcut raportări cu privire la ratarea obligațiilor de plată, iar pentru mâine mai mulți investitori au în pregătire o sesizare către ASF.

Mecanismul de descoperire a prețului care este bursa a declanșat o alertă privind compania Romcab Târgu Mureș (MCAB). Trendul de scădere din ultimele săptămâni s-a exacerbat astăzi cu o prăbușire de 14,61% a titlurilor, până la prețul de 4,61 lei/acțiune, în limita scăderii minime pentru o zi de tranzacționare admisă de sistemul operatorului de piață Bursa de Valori București, pe platforma căreia este listată societatea.

Urmărește-ne și pe Google News

La închiderea pieței, reprezentanții companiei nu au putut fi contactați pentru lămuriri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De la începutul picajului, Romcab a pierdut aproximativ 50% din capitalizarea bursieră, care, la închiderea ședinței de tranzacționare de astăzi, era de 43,27 milioane lei (9,62 milioane euro) și nu sunt semne clare că scăderea s-a oprit. Astăzi, acțiunea a rămas fără cerere.

Anterior, compania a anunțat că vrea să se îndatoreze cu 200 de milioane de euro, sumă care deja este de aproape 18 ori mai mare decât capitalizarea actuală a companiei de 50,87 milioane lei (11,29 milioane euro).

Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent CITEȘTE ȘI Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

Investitorii au intrat în alertă, după vehicularea informațiilor că acționarul minoritar Morgan Stanley a alimentat valurile de vânzări vizând ieșirea din companie. Temerile în piață sunt că societatea are dificultăți cu îndeplinirea obligațiilor de plată.

Conform datelor furnizate de RiscCo Business Intelligence, obținute din Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională a României, Romcab are un număr de 109 incidente de plată cu partenerii, dintre care 91 sunt caracterizate drept indicidente majore, iar alte 17 dintre ratările de plată sunt calificate drept incidente minore. Este vorba despre bilete la ordin în valoare de 22,90 milioane lei, emise de Banca Transilvania și Banca Centrală Feroviară.

Salarii neplătite și demisii intempestive

Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe în Guvernele Tăriceanu și Boc, a părăsit în această săptămână funcția de președinte al Consiliului de Administrație. El a vorbit pentru Profit.ro despre aceste dificultăți în îndeplinirea obligațiilor de plată, părând însă că nu cunoaște detalii despre acest subiect. „Înseamnă că e o problemă de lichiditate”, ne-a răspuns. Spune că suma de mai puțin de 23 milioane lei nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru o companie care are o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei.

Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro

Nu ar fi singurele ratări de plată ale Romcab. Din multiple surse, Profit.ro a aflat că societatea este în urmă cu plata salariilor. Unii angajați nu și-ar fi luat remunerațiile încă din octombrie, în timp ce cineva de la serviciul de contabilitate tocmai și-a dat demisia în decembrie, după ce nu își mai primise banii.

Vlădescu nu are cunoștință de așa ceva. „Ca membru al board-ului nu am avut niciodată această informație”, a declarat el pentru Profit.ro. El nu pune plecarea sa de la conducerea administrativă a societății pe seama unor astfel de probleme. Motivul invocat este acela că este urmărit penal și că nu a vrut ca această acuzație să se răsfrângă asupra companiei într-un moment în care aceasta tocmai dorește să acceseze finanțarea din piețele internaționale. Să se indice în prospectul de emisiune că președintele este urmărit penal ar fi fost un lucru greu de înțeles de investitorii străini, spune Vlădescu.

Notificări la BVB și ASF. Investitorii spun că nu există transparență

În piață, investitorii de retail sunt în alertă, cu atât mai mult cu cât încercări repetate de a obține răspunsuri de la companie s-au soldat cu eșec. Clubul Investitorilor din București a notificat astăzi operatorul de piață Bursa de Valori București pentru absența informărilor legate de incidentele de plată. Conform regulamentului supraveghetorului pieței de aplicare a Legii 297/2004 a pieței de capital, dar și a Codului BVB, emitentul ar fi trebuit să raporteze către piață evenimente din activitatea companiei de importanța unor incidente de plată.

Mai mulți acționari la Romcab au în pregătire o sesizare către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe care intenționează să o depună mâine. Este lipsa de transparență cea care îi pune în gardă pe investitori, ne spune Raluca Ganea, președinte la Investors Club.

O problemă de (supra)îndatorare

Pe portalul clubului este publicată o analiză legată de scăderile acțiunii Romcab la acest început de an, text în care se atrage atenția asupra nivelului ridicat de îndatorare a companiei, raportul între activele totale de 1,14 miliarde lei de la 30 septembrie și datoriile totale de 940,94 milioane lei, indicând un grad de îndatorare de 82,18%.

„Nivelul de îndatorare a fost întotdeauna o preocupare, dar nu am avut probleme cu plata ratelor, a dobânzilor”, spune Vlădescu. El afirmă că erau chiar băncile creditoare cele care atrăgeau atenția că trebuie mărit capitalul social al companiei. Este și ceea ce a făcut Romcab, care a capitalizat, în ultimii 3 ani, 20-25 milioane lei din câștigul obținut. „Totul a mers căre capitalizare. Nu s-au plătit bonusuri către Consiliul de Administrație”, a mai zis Vlădescu.

Bursa românească, prea leneșă la vremuri bune ca să promită mult în 2017 CITEȘTE ȘI Bursa românească, prea leneșă la vremuri bune ca să promită mult în 2017

Totuși, gradul de îndatorare al Romcab era în linia industriei, mai spune acesta, citând un raport Roland Berger. „Așa sunt aceste companii, cicluri lungi, stocuri mari, marje mici...”

„Am evitat complet să tranzacționez acțiunea aia”, spune un broker

Romcab a avut rate de creștere foarte mari, însă prețul plătit pe partea de îndatorare este foarte mare. Investitorii de pe bursă sunt în gardă pentru că știu că la masa credală acționarii se rad primii. Deja, la prețul închiderii de astăzi, datoriile companiei sunt de peste 20 de ori mai mari decât capitalizarea bursieră a societății.

Prăbușirea acțiunilor Romcab cu peste 50% nu ar fi pentru Vlădescu un semn despre o deteriorare a indicatorilor fundamentali ai companiei. În opinia sa, titlurile scad pentru că au și crescut nejustificat de mult anterior. A declinat, totuși, să facă unele considerații suplimentare asupra evoluției prețurilor acțiunilor, spunând că nu are expertiză în domeniul bursier.

Titlurile producătorului de cabluri din fibră optică Romcab au crescut de peste 3 ori în intervalul ianuarie 2014-noiembrie 2015, la capătul trendului acțiunea depășind chiar și nivelul de 10 lei/acțiune, reper cu aproape 120% peste închiderea de azi.

Am întrebat un broker din zona Ardealului despre picajul acțiunilor Romcab și ne-a răspuns că nu este surprins: „Am evitat complet să tranzacționez acțiunea aia. Așa le-am recomandat și clienților.”

viewscnt
Afla mai multe despre
romcab
bvb
bursa
sebastian vladescu
asf
raluca ganea
clubul investitorilor
faliment