Mark Spitznagel de la fondurile Universa Investments spune că spargerea balonului speculativ de pe bursă ar putea trage economia SUA în recesiune, o explozie nedorită de președintele ales Donald Trump pe parcursul mandatului său.
O anomalie de piață care a apărut în timpul Administrației Obama riscă să îi explodeze în față republicanului Donald Trump. Este avertismentul lansat de Mark Spitznagel, manager de fonduri pentru compania Universa Investments, înregistrată în statul american Florida. Deși în timpul campaniei electorale Trump a identificat corect „un balon speculativ mare, umflat și urât”, paradoxal aceasta este una dintre cele mai mari vulnerabilități ale mandatului său, a afirmat Spitznagel într-o notă către investitori preluată de portalul financiar Zero Hedge.
Dacă balonul se va sparge în curând, suferința va fi înțeleasă corect drept consecința manipulărilor monetare din timpul președinției lui Barrack Obama. Dacă, dimpotrivă, cotațiile vor continua să escaladeze către noi maxime, iar economia va reuși să amâne recesiunea, vor fi politicile favorabile pieței libere lansate de Trump cele blamate de alegători, avertizează Spitznagel, de formație matematician, licențiat al New York University.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raliul de după alegeri este rezultatul unei euforii antrenate în rândul investitorilor de perspectiva stimulilor fiscali promiși de Trump și de tendința de dereglementare așteptată. Spitznagel, american cu origini germane și elvețiene, este însă sceptic față de susținerea de ordin fundamental a acestui optimism. Avansul susținut al cotațiilor în anii 2009-2016 a împins multiplii în zone care imprimă vulnerabilitate acțiunilor.
Deja prețurile acțiunilor sunt puternic distorsionate de intervenționismul monetar fără precedent la scară istorică și a colectivismului care concentrează atât de mult în mâna statului. „Problema este că alegerea domnului Trump adaugă zgomot în acest altminteri foarte transparent experiment și este extrem de riscant pentru suporterii politicilor sale că este pe cale să-și preia mandatul atât de aproape de un asemenea vârf al distorsiunilor economice”, mai comentează managerul de fonduri, fost trader la banca americană de investiții Morgan Stanley.
Mai bine aruncă economia americană în recesiune de pe acum
Din punctul de vedere al multiplilor, bursa americană este scumpă cum n-a mai fost decât la capătul spiralei amețitoare a creșterilor din anii ’90. Este ceva care Trump, magnat în imobiliare, dar care a făcut adesea bani pe bursă, a înțeles. La prima dezbatere electorală cu contracandidata sa Hillary Clinton el a fost explicit în această privință: „Credeți-mă, suntem într-un balon speculativ acum și singurul lucru care arată bine este bursa, dar, dacă ridici ratele de dobândă chiar și puțin, se va prăbuși.” „Suntem într-un balon speculativ mare, umflat, urât și mai bine am fi atenți”, mai spunea Trump.
Șansa noului președinte va fi aceea de a lăsa durerea să vină încă de la început și de a scoate toate bandajele pentru ca o criză care va veni inevitabil să fie pusă pe seama polticilor lui Obama, urmând ca Trump să-și asume ulterior revenirea din criza economică. Altminteri există pericolul ca pentru recesiunea următoare să fie învinovățite politicile pro-piață pregătite acum de noua Administrație, ioar pendulul să se întoarcă pentru un intervenționism încă și mai mare.
Cele mai scumpe acțiuni din ultimii 100 de ani
Nu este prima dată când Spitznagel își exprimă explicit opțiunea politică. În anul 2012 a sprijinit campania în cadrul alegerilor primare din Partidul Republican a libertairianului Ron Paul. Avertismentele sale despre bursă, iarăși, nu sunt noi. În toamna anului trecut el se declara drept „cel mai mare urs din lume”, prin pesimismul său față de parcursul în piață a activelor de risc, dar și a obligațiunilor corporative. Folosind indicatorul Tobin Q care măsoară prețul de înlocuire a activelor fizice pentru companiile listate, el spunea că bursa de la New York era cea mai scumpă din ultimii 100 de ani. Intervenția băncilor centrale a susținut creșterea, dar a tăiat legătura piețelor financiare cu economia, ceea ce va accentua prăbușirea, spunea Spitznagel.