Profesioniștii pieței contactați de Profit.ro întrevăd un an liniștit pentru lei. Toate cele 9 anticipări centralizate includ cotația în intervalul de variație din ultimii 5 ani, între 4,40 lei pentru un euro și 4,60 lei pentru un euro.
Cât am de achitat la principalele facturi? Cât este rata la bancă? Cât de mult valorează salariul meu? Cât mă costă vacanța de vară? Care este prețul unei mașini sau al unui apartament? Sunt întrebările pe care și le pune românul de rând și la care răspunsul depinde foarte mult de cursul de schimb.
Leul ne-a obișnuit cu fluctuații mici în ultimii ani, iar profesioniștii pieței cu care colaborăm constant se așteaptă ca și în acest an intervalul de variație al oscilațiilor să nu depășească 5%. La întrebarea noastră despre unde văd cursul de schimb euro/leu la finalul acestui an, toți cei 9 respondenți și-au plasat estimările în interiorul coridorului de variație al ultimului an, care este același încă din anul 2012.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fără a fi recomandări de investiții sau de aranjare a finanțelor personale, anticipările profesioniștilor care au răspuns demersului nostru jurnalistic, precum și argumentațiile care stau la baza lor, pot fi elemente de reflexie pentru românii atenți la cursul de schimb și care vor să intuiască mișcările acestuia într-un mod cât mai apropiat de realitate.
Punctul comun al respondenților pare acela că leul nu are motive să se deprecieze accentuat. „Începem anul cu un leu slab. Nu văd un motiv puternic pentru ca să slăbească în continuare”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a pieței valutare locale și a piețelor financiare internaționale unde a tranzacționat inclusiv valute.
El vede în reperul de la 4,55 de lei pentru un euro un prag de rezistență foarte puternic, greu de trecut în actualul context de piață. Dacă guvernul nou își vede de treabă și va respecta condiționalitățile legate de deficitul bugetar, nu sunt motive care acest reper să fie trecut, spune Moldovan, timp de peste 7 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.
Până unde poate merge deprecierea
De fapt, varianta extremă este pentru o depreciere până în zona de 4,60 lei pentru un euro și îi aparține lui Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. El spune că pe parcursul anului am putea avea mici ”plimbări” sub 4,50 lei pentru un euro sau peste 4,60 lei pentru un euro
Cum sună argumentul său? „Nervozitatea în legătură cu deficitul bugetar și sustenabilitatea unor politici fiscale relaxate, dublate de un sentiment reținut în legătură cu regiunea Europei Centrale și de Est ar conduce în plan secundar performanța PIB-ului, care ar fi fost, fără cele două elemente, de ajuns pentru un curs în intervalul 4,40-4,45 lei pentru un euro.”
Țintă: interiorul intervalului
Fluctuații în intervalul de variație al ultimilor ani de 4,40-4,60 lei pentru un euro sunt indicate și de către Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville. „Mă aștept ca economia României să continue traiectoria pozitivă din ultimii ani și, pe acest fond, ca BNR să continue politici care să conducă la o menținere a cursului euro-leu aproape de nivelurile curente. Un șoc extern major ar putea, însă, schimba radical aceasta ecuație”, a declarat acesta.
Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest nu se așteaptă la devieri majore de la reperele de tranzacționare recente. „După cum ne-am obișnuit în ultimii 3-4 ani cred că perechea valutară euro/leu va rămâne stabil și în 2017”, ne-a declarat el.
Creșterea economică și stabilitatea financiară sunt și argumentele lui Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, pentru anticiparea sa pentru un curs de schimb de 4,50 lei pentru un euro la finalul anului.
Tot 4,50 lei pentru un euro indică și Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management. „Într-un scenariu pozitiv, consider că pot exista presiuni de apreciere a leului, care vor fi însă ținute sub control de nevoia de a controla deficitul de cont curent și deficitul comercial”, răspunde el pentru Profit.ro. El ia în calcul că BNR va face eforturi pentru a menține un leu stabil, astfel încât să existe condiția necesară pentru admiterea României care parte a mecanismului cursului de schimb (ERM II).
Din punct de vedere tehnic, există date care să împingă leul pe o tendință de depreciere către nivelul de 5 lei pe euro, însă ar fi nevoie de elemente locale care să producă turbulențe sau o eventuală decizie politică asumată de depreciere a leului, în ton cu acțiunile marilor bănci centrale. Chiar și într-un asemenea scenariu, Roșoiu consideră mai probabilă o întoarcere a cursului de schimb pentru o închidere a anului spre nivelul de echilibru de 4,5 lei pentru un euro.
5 bani mai jos, respectiv pentru nivelul de 4,45 lei pentru un euro merge estimarea lui Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș care vede tranzacționarea în jurul acestui reper și pe parcursul anului. El mizează că leul va fi susținut de atragerea mai multor fonduri europene, care vor intra în infrastructură. Stabilitatea politică și creșterea economică sunt deopotrivă elemente pentru un leu care să nu se deprecieze în 2017.
Varianta leului tare
Nu mai puțin de 3 din cei 9 respondenți văd leul apreciindu-se cu cel puțin 3% faă de valoarea de închidere din 2016. Moldovan amintește că leul a rezistat bine chiar și la începutul anului trecut când aveam apogeul picajului pe activele de risc antrenat în piețele financiare internaționale de sentimentul negativ legat de China. Atunci toți investitorii ieșeau din poziții pe piețele emergente, dar leul a rezistat bine, fără a trece decisiv de rezistența de 4,55 lei pentru un euro.
Trecerea peste respectivul reper pentru mai mult de câteva săptămâni i se pare improbabilă lui Moldovan. „Nu exclud ca finalul de an să ne aducă un leu cu o idee mai puternic”, a mai afirmat acesta care indică un nivel de 4,40 lei pentru un euro.
Aceeași țintă o are și Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. „Raportul euro/leu va continua să se miște în intervalul 4,30-4,55 lei pentru un euro în cea mai mare parte a anului, cotația de închidere urmând a ajunge la valoarea de 4,40 lei pentru un euro”, a răspuns el la sondajul nostru.
Simion Tihon, broker la Prime Transaction, împinge perspectiva de apreciere chiar puțin mai mult indicând o închidere de an în jurul nivelurilor de 4,30-4,40 lei pentru un euro. Faptul că avem cea mai mare creștere economică din UE ar urma să fie catalizatorul pentru noi investiții străine care sa determine aprecierea leului. „Moneda noastră cred că are șanse bune să se aprecieze în raport cu euro”, a conchis Tihon.