Acțiunile europene au suferit corecții majore miercuri, pe fondul datelor privind scăderea economiei Germaniei în al doilea trimestru și al inversării curbei randamentelor obligațiunilor americane și britanice pentru prima dată de la criza financiară din 2007/08, considerată un semnal puternic de avertizare asupra declanșării unei noi perioade de recesiune.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 1,68%, până la nivelul de 366,16 de puncte, cu scăderi pe toate marile piețe: -2,19% pentru indicele DAX 30 de la Frankfurt, -1,42% pentru FTSE 100 de la Londra și -2,08% pentru CAC 40 de la Paris.
În sudul continentului, indicele FTSE MIB de la Milano a coborât cu 2,53%, iar indicele IBEX 35 de la Madrid cu 1,98%.
CITEȘTE ȘI Producătorul de componente auto Compa își reduce profitul net semestrial. Compania reclamă un climat ostil în piața muncii din zona SibiuEconomia Germaniei s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al doilea, pe fondul exporturilor în scădere, existând temeri că cea mai mare economie europeană ar putea intra în recesiune tehnică în trimestrul al treilea.
Datele privind evoluția produsului intern brut al Germaniei vin la câteva zile după ce biroul de Statistică din Marea Britanie a anunțat că economia britanică a scăzut cu 0,2% în trimestrul încheiat la 30 iunie, primul declin trimestrial de la finele anului 2012.
Principalii indici bursieri și-au adâncit corecțiile de astăzi după ce nivelul randamentelor obligațiunilor americane și britanice pe 10 ani a scăzut sub cel al randamentelor obligațiunilor pe 2 ani pentru prima oară de la criza financiară din 2007/08, potrivit Bloomberg și MarketWatch.
Inversarea curbei randamentelor obligațiunilor este considerată un indicator al recesiunii.
În SUA, indicele S&P 500 se deprecia cu 2,50% la jumătatea sesiunii de tranzacționare, Dow Jones Industrial Average era în coborâre cu 2,36%, iar Nasdaq Compozite cu 2,83%.
La evoluțiile de miercuri au contribuit și datele dezamăgitoare privind producția industrială și vânzările cu amănuntul în China. Producția industrială a crescut cu 4,8% în iulie, cel mai lent avans din ultimii 17 ani.
Piețele de capital europene și americane au închis în urcare marți, după ce SUA au anunțat că amână până în decembrie introducerea unei taxe suplimentare pentru o serie de importuri din China.