Acțiunile băncilor europene de top scad puternic în prima parte a tranzacțiilor luni, după ce o anchetă jurnalistică publicată în weekend a dezvăluit că Deutsche Bank AG, HSBC, JPMorgan Chase & Co. și mai multe bănci globale au continuat să facă afaceri cu clienți suspectați de spălare de bani și alte infracțiuni financiare.
UPDATE ora 12:50 Acțiunile bancare și-au adâncit declinul: -6,63% pentru Deutsche Bank, -5,15% pentru Standard Chartered, -6,32% pentru Barclays, -4,42% pentru Commerzbank și -5,56% pentru HSBC Holdings.
“Fișierele FinCEN”, o anchetă a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), relevă că băncile “au continuat să profite de jucători puternici și periculoși” în ultimele două decenii, chiar și după ce SUA au impus sancțiuni acestor instituții financiare.
Ancheta s-a bazat pe peste 2.100 de “rapoarte de activitate suspectă - SAR” depuse de bănci la Rețeaua de executare a criminalității financiare a Departamentului Trezoreriei SUA - FinCEN, care au caracter secret, însă au fost scurse către presă de o sursă nedezvăluită.
CITEȘTE ȘI FinCEN Leaks: Rapoartele secrete trimise de bănci autorităților americane despre clienții bănuiți de spălare de bani, scurse în presă. Cele mai mari bănci din lume, acuzate că au mutat fonduri ilicite pentru clienți în ciuda avertismentelorAcțiunile Deutsche Bank se depreciau cu 5,5% în jurul orei 11:00 (ora României), titlurile Barclays s-au prăbușit cu 6,4%, iar acțiunile HSBC cu 3,91%.
Standard Chartered, care ar fi făcut afaceri cu o companie care spală bani pentru grupări talibane, consemna un declin de 3,5%. Acțiunile Danske Bank s-au depreciat cu 3,3%, iar cele ale Commerzbank cu 4,1%.
Potrivit legilor în vigoare, băncile nu au voie să comenteze pe marginea rapoartelor SAR, scrie MarketWatch.
Standard Chartered a transmis că “SUA și autoritățile britanice au recunoscut public că Grupul bancar a suferit o transformare cuprinzătoare și pozitivă în ultimii câțiva ani”, în timp ce Deutsche Bank spune că a învățat din slăbiciunile din trecut, iar acum este “o bancă diferită”.
CITEȘTE ȘI Băncile străine văd leul ușor sub 4,9 lei/euro spre finalul anului și la aproape 5 lei/euro anul următor. Cea mai pesimistă, o bancă germană de stat, estimează 5,2 lei/euro anul acestaIndicele paneruopean Stoxx Europe 600, aflat la a treia zi de corecții, consemna un declin de 1,91% la ora menționată, cu scăderi pe toate marile burse: -2,50% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -2,2% pentru DAX de la Frankfurt, -1,91% pentru CAC 40 de la Paris și -2,1% pentru indicele FTSE MIB de la Milano.
Contractele futures pe acțiunile americane erau, de asemenea, în scădere puternică, semnalând un debut negativ pentru sesiunea de tranzacționare de astăzi.