Volume excepționale la BVB. Tranzacții-mamut pe acțiunile Băncii Transilvania și Electrica

Volume excepționale la BVB. Tranzacții-mamut pe acțiunile Băncii Transilvania și Electrica

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 sep 2020

Înainte cu câteva ore de anunțul agenției de evaluare FTSE Russell privind includerea în indicele pentru piețele emergente a unor acțiuni listate la BVB, investitori puternici s-au activat pe piața românească, unde transferurile s-au ridicat la 568 milioane lei. Piața reglementată a fost dominată de departe de tranzacții cu acțiuni Banca Transilvania, iar pe segmentul deal schimburile speciale au cumulat echivalentul a 245 milioane lei.

Ultima zi de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București a adus o lichiditate ieșită din comun care se leagă de promovarea pieței locale la statutul de piață emergentă, aceasta fiind ultima sesiune înaintea comunicării FTSE Russell privind reclasificarea pieței românești. Rulajul de 568,67 milioane lei (117,05 milioane euro) al pieței de acțiuni trădează prezența unor investitori instituționali cu disponibilități bănești consistente.

Urmărește-ne și pe Google News

Atrage atenția în mod deosebit activitatea de tranzacționare de 287,77 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat cu 1,60%, până la prețul de 2,4600 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 12,86 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,57 milioane lei.

Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă

Titlurile Băncii Transilvania ar urma să fie incluse în structura indicelui FTSE pentru piețe emergente alături de cele ale Nuclearelectrica (SNN). Investitorii au ales însă să marcheze pe știre și titlurile companiei care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă au suferit un recul de 3,90%, până la prețul de 16,28 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,38 milioane lei.

Sunt mișcările care au tras în jos întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,02% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,03%, până la nivelul de 9.115,88 puncte. Sub aspect tehnic, impulsul negativ nu are o semnificație deosebită fiind vorba, până la proba contrarie, de o simplă corecție care nu infirmă secvența specifică trendului ascendent cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow.

Volume excepționale la BVB. Tranzacții-mamut pe acțiunile Băncii Transilvania și Electrica

O poveste importantă a zilei s-a consumat și în piața deal, precum în ședința precedentă. Au fost transferuri speciale pe 4 simboluri. Excepțională a fost tranzacția cu 14,86 milioane acțiuni Electrica (EL), reprezentând 4,08% din capitalul social al distribuitorului de electricitate. Efectuat la prețul de 11,15 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 165,71 milioane lei. Aparent o rearanjare de portofoliu, am mai consemnat pe segmentul deal tranzacții de 52,46 milioane lei pe titlurile Transelectrica (TEL), de 28,35 milioane lei pe titlurile Conpet Ploiești (COTE) și de 2,26 milioane lei pe titlurile SIF Oltenia (SIF5).

Într-o zi în care indicele energetic BET-NG a avut un declin de 1,49%, la acest capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,01%, până la prețul de 0,3430 lei/acțiune, pe o activitate de 4,57 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,55%, până la prețul de 28,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,33 milioane lei.

Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie CITEȘTE ȘI Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Erste Group (EBS) au câștigat 2,29%, pe al 3-lea rulaj al pieței reglementate, și titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 6,27%, până la prețul de 0,3900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,01 milioane lei, într-o mișcare susținută de o propunere de dividende venită de la producătorul de materiale de construcții la finalul lunii august.

Pe segmentul fondurilor închise de investiții al cărui indice BET-FI a coborât cu 0,22%, până la nivelul de 42.806,11 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit o retragere de 1,17%, până la prețul de 1,2700 lei/acțiune, pe transferuri de 1,53 milioane lei și titlurile SIF Transilvania (SIF3) au avansat cu 0,50%, până la prețul de 0,4000 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 935.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica