Bursa românească – la prima zi de tranzacționare ca piață emergentă

Bursa românească – la prima zi de tranzacționare ca piață emergentă

Sursa foto: Engdao Wichitpuny / dreamstime.com

scris 21 sep 2020

Acțiunile Băncii Transilvania și Nuclearelectrica intră în indicele FTSE All Cap, ceea ce le aduce pe radarul investitorilor instituționali în piețe emergente care urmăresc agenția de evaluare americano-britanică. La nivelul industriei de brokeraj așteptările sunt dozate prudent, dar estimările sunt în general pentru o îmbunătățire a fluxurilor de capital pe termen mediu.

După o etapă pe lista de așteptare a agenției FTSE Russell și mutarea acesteia în urmă cu un an în sensul promovării bursei românești la statutul de piață emergentă, la BVB avem prima deschidere a unei sesiuni de tranzacționare unde pe platformă sunt disponibile acțiuni care sunt și în ținta de achiziție a investitorilor instituționali nerezidenți care urmăresc indicele FTSE All Cap. Sintagma despre „venirea străinilor” care bântuia piața de acțiuni locală în anii de „boom” bursier 2005-2007 capătă un nou argument.

Urmărește-ne și pe Google News

“Acest nou statut, ne va face mult mai vizibili pentru investitorii străini și acest lucru nu se limitează doar la companiile care vor fi incluse în acesti indici”, a declarat pentru Profit.ro Virgil Zahan, director general la SSIF Goldring din Târgu Mureș care vede în acest moment o încununare a unor eforturi conjugate ale operatorului de piață Bursa de Valori București, a participanților și emitenților de a facilita accesul a cât mai multor investitori pe piața de capital.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună CITEȘTE ȘI VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună

Acțiunile Banca Transilvania (TLV) și Nuclearelectrica (SNN) intră în structura indicelui FTSE All Cap, iar momentul a fost deja marcat de o lichiditate sporită pe respectivii emitenți. Astfel, titlurile Băncii Transilvania au adunat transferuri în valoare de 287,77 milioane lei, cu totul excepționale în sesiunea de vineri, cele 116,77 milioane de titluri schimbate reprezentând echivalentul a 2,24% din capitalul social al instituției de credit. Traiectoria a fost puternic ascendentă în ultimele săptămâni, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească – la prima zi de tranzacționare ca piață emergentă

De asemenea, titlurile Nuclearelectrica au avut de la începutul acestei luni nu mai puțin de 5 sesiuni în care valoarea tranzacțiilor a depășit reperul de 6 milioane lei. „Este un eveniment nemaipomenit pentru piață”, spune Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest Focșani care completează că ținta pe un termen mai lung ar fi ca bursa să atingă statutul de piață emergentă și sub criteriile MSCI, în timp ce pe un orizont de timp mai scurt este aceea ca în indicele FTSE All Cap să ajungă mai multe acțiuni românești. Pentru evaluarea din luna martie sunt acțiunile BRD Groupe Société Générale (BRD) și OMV Petrom (SNP) monitorizate în vederea promovării, însă cum în calcule se iau niveluri de lichiditate mediană este mportant ca în următoarele 2 trimestre să nu pună o lună foarte slabă. „Șansele sunt destul de mari ca Petrom să treacă în martie”, a afirmat Isac adăugând că aceste titluri sunt în câștig după ce Fondul Proprietatea (FP) a suplimentat free-float-ul vânzând în aceste zile 3,00% din acțiunile companiei petroliere și simbolul are acum market-maker care să asigure contrapartea pentru o lichiditate sporită.

"Să nu ne îmbătăm cu apă rece"

O alunecare sub praguri de lichiditate minime a acțiunilor românești este și temerea lui Zahan de la Goldring. El amintește că la sporirea lichidității au contribuit și evenimente excepționale care la un moment dat au exacerbat vânzările aducând volumele deosebite. Ordonanța cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ din decembrie 2018 a adus lichiditate, iar aceasta a fost luată în calcul de FTSE Russell la decizia de promovare din septembrie 2019. Atunci candidate la includerea în indicele FTSE All Cap erau Banca Transilvania, BRD și Romgaz Mediaș (SNG), pentru ca în final Banca Transilvania să fie secondată de altă acțiune, Nuclearelectrica, ce a avut un an 2019 foarte bun și pentru care dividendele au menținut interesul sporit și în 2020.

Bursa românească – la prima zi de tranzacționare ca piață emergentă

Vorba românească "să nu ne îmbătăm cu apă rece" este adusă în discuție de Zahan amintind că volatilitatea generate de izbucnirea pandemiei a sporit lichiditatea și a ajutat emitențiii să se păstreze peste nivelul minim acceptat.

Străinii nu vor da buzna dintr-o dată la cumpărare

Piața a reacționat vineri cu surprinderea la informația privind includerea acțiunilor TeraPlast Bistrița (TRP) în indicele FTSE Micro Cap, titlurile producătorului de materiale de construcții având un salt de 6%

Tendința a fost de vânzare pe știre în sesiunea de vineri, dar climatul rămâne pozitiv la debutul de săptămână. Brokerii invită, însă, la dozarea optimismului. “Trebuie să ne gândim că este vorba de un proces care se va întâmpla treptat”, spune Zahan de la Târgu Mureș. “Nu e ca și cum aceste fonduri care vor putea investi vor aștepta să se deschidă bursa în data de 21 la ora 10 și vor începe să introducă ordine de cumpărare.”

Isac de la Estinvest lansează un avertisment similar: „Nu înseamnă că odată ce ai intrat prețul se duce numai în sus.” Există o cerere inițială pentru acțiunile incluse în indice, dar aceleași fonduri vor fi la vânzare atunci când vor avea răscumpărări de la clienți la ei acasă.

Zahan se gândește că doar cu timpul vor fi aprecieri ale cotațiilor, impactul mai degrabă pe termen mediu al promovării la statutul de piață emergentă fiind la nivelul lichidității. El compară calificativul primit de la FTSE Russell cu adăugarea unei stele la un hotel, însă ce dă cu adevărat valoare unității de turism este promovarea, aspectul, oamenii de la recepție și calitatea serviciilor furnizate clienților. Astfel, promovarea va fi decisivă pentru creșterea atractivității pieței în perioada următoare.

Oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea, suprasubscrisă de 15 ori CITEȘTE ȘI Oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea, suprasubscrisă de 15 ori

Potrivit unui articol din Financial Times, arată că activele fondurilor mutuale și ale fondurilor închise de tip ETF care investesc în Arabia Saudită au sporit de peste 10 ori, la 4,5 miliarde dolari, de la 365 milioane dolari după promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă, e adevărat și într-un context de relaxare a reglementărilor și a listării gigantului petrolier Saudi Aramco.

Zahan care prin Goldring a adus pe bursă companii precum AAGES Târgu Mureș (AAG), Transilvania Broker (TBK) sau iHunt (HUNT), subliniază importanța noilor listări, deși amintește ca pas în spate de legea adoptată de Parlament ce interzice vânzarea participațiilor la companiile de stat pentru o perioadă de 2 ani. “Totuși, nu trebuie să ne bazăm pe listări din partea statului, de aceea trebuie ca toți intermediarii să contribuim la aducerea unor noi sectoare și companii pe bursă, cu management dinamic care să înțeleagă beneficiile de a fi listat pe Bursa de Valori”, a mai spus acesta. “Infrastructura trebuie și ea să se dezvolte în continuare; contrapartea centrală va fi un mare avantaj.”

Mutarea FTSE Russell este în măsură să atragă atenția asupra întregii piețe. Un investitor experimentat afirma într-o discuție recentă cu Profit.ro că investitorii instituționali nerezidenți nu se vor cantona să cumpere numai acțiunile incluse în indice, ci vor achiziționa pentru rotunjirea portofoliului și alte titluri de pe tabloul principal al pieței reglementate.

“Bursa românească va avea parte de o mai mare vizibilitate, iar fluxurile capital care vor intra, nu fac decât să ajute companiile să se dezvolte și să ajungă «mari» în adevăratul sens al cuvântului”, spune Zahan de la Goldring. “Este foarte important ca această dinamică pe care a intrat BVB să nu se oprească aici, toți cei implicați trebuie să continuăm să aducem noi companii pe bursă, să oferim investitorilor alternative și să facem eforturi pentru creșterea lichidității”, a conchis brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
ftse russell
nuclearelectrica
virgil zaham goldring
lucian isac
estinvest