Președintele Bundesbank, un critic al politicilor BCE, se va retrage din funcție cu cinci ani mai devreme

Președintele Bundesbank, un critic al politicilor BCE, se va retrage din funcție cu cinci ani mai devreme
scris 21 oct 2021

Președintele Bundesbank, banca centrală germană, Jens Weidmann, un critic al politicilor monetare ultra-relaxate ale Băncii Centrale Europene, se va retrage din funcție cu cinci ani mai devreme, deschizând calea viitorului guvern al Germaniei de a numi un succesor al acestuia mai puțin combativ, transmite Reuters.

Weidmann a spus că va pleca din motive personale pe 31 decembrie, la doar câteva zile după ce BCE urmează să ia o decizie crucială cu privire la lretragerea măsurilor de stimulare din epoca pandemiei, care au relansat creșterea, dar au împins și inflația la cea mai ridicat ritm din ultimii zece ani, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Printre cei mai conservatori membri ai Consiliului guvernatorilor BCE, Weidmann s-a aflat adesea în opoziție față de colegii decidenți politici, contestând chiar instrumentul de politică al BCE conceput pentru susținerea angajamentului din 2012 al președintelui Mario Draghi de a face ”tot ce este necesar” pentru a salva euro.

Chiar în momentul în care și-a anunțat plecarea, al treilea președinte succesiv al Bundesbank care se retrage înainte de termen, Weidmann a avertizat cu privire la riscurile inflației.

"Va fi crucial să nu ne uităm unilateral la riscurile deflaționiste, dar nici să nu pierdem din vedere potențialele pericole inflaționiste", a spus el într-un mesaj adresat personalului. Succesorul lui Weidmann, care este un fost consilier economic al cancelarului Angela Merkel, va fi selectat de noul guvern german, probabil o coaliție de stânga condusă de actualul ministru de finanțe Olaf Scholz.

Schimbarea guvernului poate însemna, de asemenea, o politică fiscală mai relaxată în anii următori, sugerând că Weidmann, conservator din punct de vedere fiscal, s-ar putea afla, de asemenea, într-o opoziție mai frecventă față de propriul său guvern.

Subliniind natura personală a demisiei, Weidmann i-a informat pe președintele BCE Christine Lagarde și pe Scholz doar miercuri dimineață, cu puțin înainte de anunțul public.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Observatorii BCE au declarat că între potențiali șefi ai Bundesbank-ului e află Claudia Buch, acum adjunctuă a lui Weidmann, economiștii Volker Wieland, Marcel Fratzscher, Lars Feld, Lars-Hendrik Röller și Jakob von Weizsäcker și actualul economist șef al Bundesbank, Jens Ulbrich.

Isabel Schnabel, membră a consiliului de administrație al BCE, este, de asemenea, o potențialî succesoare, deși ar trebui să renunțe la rolul său actual, despre care unii susțin că este un loc de muncă de profil superior. Niciuna dintre cele 19 bănci centrale naționale din zona euro nu este condusă de o femeie, iar SPD și Verzii, care vor face parte din următoarea coaliție de guvernământ, au susținut îmbunătățirea echilibrului de gen în guvern.

"Respect decizia lui Jens Weidmann de a demisiona din funcția sa de președinte al Deutsche Bundesbank la sfârșitul acestui an, după mai mult de 10 ani de serviciu, dar, de asemenea, regret enorm", a declarat miercuri președintele BCE Christine Lagarde.

BCE, banca centrală a celor 19 țări care utilizează moneda euro, s-a luptat cu o creștere lentă a prețurilor timp de un deceniu, dar inflația a crescut brusc în ultimele luni, iar datele de miercuri au arătat că a atins 3.4% în septembrie.

Deși a devenit mai puțin combativ în ultimii ani, criticile lui Weidmann au făcut dificil pentru BCE să susțină încrederea populară în politicile sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
banca centrală a germaniei
jens weidmann