PNL vrea să schimbe sistemul de conducere al CEC și Exim Bank

PNL vrea să schimbe sistemul de conducere al CEC și Exim Bank
scris 10 feb 2020

PNL propune modificarea statutului CEC Bank și Exim Bank și trecerea la un sistem de conducere dualist, potrivit noii variante a programului de guvernare pentru Guvernul Orban II. Ideea trecerii de la un sistem unitar de conducere la unul dualist a mai fost înaintată și de alte guverne, mai ales când s-a pus problema schimbării conducerii CEC Bank.

Sistemul de conducere dualist presupune existența a două organe de conducere distincte, directoratul – partea executivă - și consiliul de supraveghere – care numește directoratul și îl controlează permanent.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele mai multe bănci au trecut la acest sistem de administrare, deși legea permite și funcționarea în sistem unitar.

Pe lângă schimbarea statutului CEC și Exim, PNL mai vrea și o strategie pe termen mediu și lung pentru cele două bănci, potrivit programului de guvernare pentru Cabinetul Orban II, unde nu sunt prezentate însă detalii. PNL vrea să ajungă la alegeri anticipate și anunță că nu va vota propria propunere de Cabinet.

Ministerul Finanțelor vrea să schimbe conducerea lăsată de PSD

CEC a fost capitalizată cu 940 de milioane de lei, iar Exim Bank a cumpărat Banca Românească, o bancă retail care n-are de-a face cu activitatea curentă a băncii de export-import.

Isărescu, despre majorarea pensiilor promisă de politicieni peste un deficit bugetar: Întrebarea care trebuie pusă e de unde împrumuți acești bani și la ce costuri CITEȘTE ȘI Isărescu, despre majorarea pensiilor promisă de politicieni peste un deficit bugetar: Întrebarea care trebuie pusă e de unde împrumuți acești bani și la ce costuri

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a arătat în mai multe rânduri că vrea să schimbe conducerile celor două bănci, deși misiunea este una complicată fără plata unor compensații, și a criticat tranzacția Exim-Banca Românească.

Comitetul de Direcție al CEC Bank este format din Bogdan Neacșu, director general și președinte al Comitetului, Mihaela Popa și Mirela Iovu, directori și vicepreședinți.

Consiliul de Administrație are 7 membri și este condus de Valentin Tiberiu Mavrodin, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Din CA mai fac parte Ciprian Badea, Mihai Gogoncea Vătășoiu, Mihalea Șițoiu și Mirela Călugăreanu, anterior directori în Finanțe sau Fisc, precum și Neacșu și Popa.

În 2013 la guvernare era alianța USL formată din PNL și PSD și la conducerea Finanțelor era Daniel Chițoiu. Guvernul Ponta dorea atunci schimbarea lui Radu Ghețea de la șefia CEC, pe fondul unui scandal generat de un credit acordat Ioanei Băsescu, fiica președintelui în funcție la acel moment.

În 2017, cu PSD la guvernare, ministrul de Finanțe Viorel Ștefan a pus din nou pe tapet schimbarea formei de conducere.

În cele din urmă, PSD a așteptat ca mandatul lui Ghețea să expire și i-au numit anul trecut pe Neacșu (care a venit de la Patria Bank ) și Mavrodin.

Exim Bank este condusă, de asemenea, de un Comitet de Direcție și de un Consiliu de Administrație. Președinte director executiv este Traian Halalai (care conduce banca încă din 2012, numit de Guvernul Ponta), căruia i-a fost reînnoit recent mandantul, iar vicepreședinți executivi sunt Florin Kubinschi și Cristian Șaitariu. Consiliul de Administrație are 6, printre care și cei trei din conducerea executivă, și este prezidat de Vasile Secăreș.

Exim Bank a plătit 61 de milioane de euro pentru achiziția Băncii Românești de la National Bank of Greece, în vederea realizării unei fuziuni prin absorbție. Ministrul Cîțu declara recent că trebuie analizat dacă fuziunea este oportună după realizarea tranzacției.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
exim bank
ministerul finantelor
statut cec bank
statut exim bank