Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componența cabinetului și programul de guvernare actualizat, a declarat luni premierul desemnat Ludovic Orban, care a precizat că formula Guvernului rămâne aceeași. În plus, Orban a precizat că programul de guvernare este acelaăi pe baza căruia Guvernul a fost învestit inițial, fiind scoase obiectivele realizate și fiind adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice și afacerilor interne.
”Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componența Cabinetului pe care o voi prezenta în calitate de premier desemnat. Conducerea PNL a aprobat în unanimitate Prograul de guvernare – o actualizare a programului în baza căruia a fost învestit Guvernul în data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeași componență”, a spus Ludovic Orban, luni, după ședința Biroului Executiv al PNL, scrie News.ro
Orban a precizat că este mulțumit de toți miniștri, aceștia fiind ”oameni dedicați, muncitori.”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Echipa guvernamentală este propusă în aceeași componență ca și cea care a funcționat de la data de 4 noiembrie. Am scos din Programul de guvernare ce a fost realizat și s-au adăugat obiective din sfera fondurilor europene, afaceri interne, lucrări publice, obiective care vin ca un supliment”, a adăugat Orban.
Premierul desemnat a precizat că PNL are metode de a contracara ”un boicot fățiș” din partea PSD privind învestirea Guvernului, dar a refuzat să ofere detalii.Premierul nominalizat Ludovic Orban urmează să depună luni la Parlament programul de guvernare actualizat și lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului.
Conform Regulamentului ședințelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data ședinței comune pentru învestirea Cabinetului, la cel mult 15 zile de la primirea programului și listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaților și senatorilor.
Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Articolul 89 din Constituție prevede că după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de președinte, cât și de PNL.