Legea privind darea în plată: Deputații din Comisia juridică intră azi în dezbaterile pe fond

Legea privind darea în plată: Deputații din Comisia juridică intră azi în dezbaterile pe fond
scris 24 nov 2015

Textul proiectului de lege privind darea în plată va intra în dezbaterea de fond din Comisia juridică din Camera deputaților, a anunțat, în ședință, Nicolae-Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei. Deputații care au luat cuvântul și-au manifestat susținerea față de proiect.

Proiectul de lege privind darea în plată propune ca debitorii să fie eliberați de obligația de plată a unui credit ipotecar dacă lasă ipoteca imobiliară în sarcina băncii. Comisia juridică de la Camera deputaților, însărcinată cu redactarea raportului de fond, ar putea da chiar astăzi un aviz favorabil pentru adoptarea proiectului, care va merge mai departe la votul de plen.

Urmărește-ne și pe Google News

“V-am rugat să veniți cu propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege. Noi vrem să o promovăm. E semnată de 140 de parlamenteri de la PNL, PSD, UDMR, UNPR, de tot palierul politic”, a declarat Nica, adresându-se reprezentanților băncilor prezenți în sală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Băncile ar suferi pierderi de 2-4 miliarde de lei din aplicarea acestui act normativ, în timp o instituție de credit ar putea chiar să intre în faliment, potrivit oficialilor Băncii Naționale a României.

Nica a rugat deputații care s-au înscris să ia cuvântul să vorbească, iar apoi Comisia va intra pe dezbaterea textului. Deputații care au vorbit au susținut proiectul de lege, și au susținut că va adresa o problemă socială.

Avizul comisiei de raport este foarte important, pentru că, de regulă, plenul celor două camere votează în funcție de acesta.  Proiectul a trecut deja de Senat și a primit aviz consultativ favorabil de la Comisia de buget.

“Această lege a beneficiat de o campanie foarte agresivă din partea băncilor și a BNR. Au implicat și investitorii străini”, a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege.

În susținerea proiectului, Zamfir a prezentat un clip video cu mai multe materiale de la jurnalele de știri care arată cazuri de suicid din cauza creditelor bancare, potrivit susținerilor familiilor și prietenilor celor morți.

“E important să prezentăm un studiu de necesitate. Nu e un studiu cu grafice, tabele, cu date care să arate una-alta. E un studiu din viața reală”, a declarat Zamfir, care a dorit să răspundă bancherilor care acuză lipsa unui studiu de impact a proiectului. Deputatul a comparat apoi drama datornicilor cu cea din clubul Colectiv.

“Oamenii au ajuns să se sinucidă”, spune deputatul PSD Luminița Adam, care a criticat practicile băncilor. “Consider că nu este moral să aducem în discuție drama de la Colectiv. Tinerii aceia s-au dus acolo nu cu gândul de a se sinucide”, a adăugat ea.

Sorin Constantin Stragea, secretar al comisiei din partea PSD, a invitat colegii să aprobe proiectul în forma votată de Senat.

"Banca Națională nu avizează acest proiect în forma curentă. Poate fi discutată cu anumite amendamente de ordin social, și cred că conducerea Băncii Naționale nu se opune, putem discuta o astfel de lege, în măsura în care  are exclusiv un caracter social", a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR.

Cinteză a mai spus că își menține declarațiile făcute săptămâna trecută la un seminar pe teme bancare de la Sinaia.

"Legea nu e făcută pentru cei cu probleme sociale. Vă rog să vă uitați la articolul 4, nu există nicio referire la un criteriu social (...) S-au invocat diverse argumente care țin de protecția consumatorilor. Dar nu fac obiectul legii. Nici Banca Națională nu acceptă astfel de comportamente. Nu pot să dau nume, dar un președinte de bancă a fost schimbat", a adăugat directorul din BNR.

"Nu știu de ce e ticăloșie că există un risc ca una dintre bănci să dea faliment. Acesta e rolul meu", a răspuns Cinteză la acuzațiile deputatului Zamfir că BNR face declarații ticăloase. "Dacă banca respectivă ajunge să dea faliment, 100% o să dea faliment încă trei. Nu spun că riscul se va materializa, dar există șansa să se materializeze", a declarat Cinteză.

Oficialul BNR spue că BNR nu se ocupă cu protecția consumatorilor, dar că nici nu acceptă comportamente ale băncilor de genul celor prezentate în clipurile video. "S-au invocat diverse argumente care țin de protecția consumatorilor. Dar nu fac obiectul legii. Nici Banca Națională nu acceptă astfel de comportamente. Nu pot să dau nume, dar un președinte de bancă a fost schimbat", adaugă Cinteză.

De efectele legii ar beneficia și cei mai mari debitori persoane fizice, care au făcut împrumuturi în scopuri speculative sau sunt oameni de afaceri, mai spune reprezentantul BNR, care a reluat o expunere de săptămâna trecută.

Știre în curs de actualizare

viewscnt
Afla mai multe despre
lege darea in plata