Luna septembrie a adus o accelerare a creditării firmelor, cu cel mai mare pas lunar din ultimii trei ani. Și finanțarea persoanelor fizice a accelerat, în special ca urmare a cererii ridicate de împrumuturi ipotecare.
După o primăvară foarte slabă pentru creditare, gripată de pandemia COVID-19 și de măsurile de restricție, începând cu iunie vedem o accelerare a creditării, care a continuat până în prima lună de toamnă, înainte ca epidemia să revină în forță.
De ce anume mai au nevoie firmele în România în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal și ROCA Investments, va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV
Creditul pentru populație a crescut cu circa 1 miliarde de lei sau 0,7% față de august la 148,6 miliarde de lei. Ritmul anual a încetinit ușor față de august la 5,4%, cu 2 puncte procentuale sub cel de anul trecut, în condițiile în care evoluția încorporează lunile slabe din primăvară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Împrumuturile pentru consum au crescut în volum cu circa 180 de milioane de lei față de august sau 0,3% la 59,6 miliarde de lei. În termeni anuali segmentul este pe o scădere de 1,2%, fiind afectat de evoluțiile din martie-mai.
Mult mai bine s-au ținut în pandemie împrumuturile pentru locuințe, care au accelerat din nou în septembrie la un ritm lunar de 0,9% și au adăugat încă 746 de milioane de lei la un volum total de 86,6 miliarde de lei, a doua cea mai mare creștere lunară din 2020. În total împrumuturile pentru locuințe au adăugat peste 10% sau circa 8 miliarde de lei față de septembrie 2019, performanță nu foarte depărtată de maximele istorice de creștere.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta a ales Eximbank pentru un credit pe termen lung de 200 milioane de lei, o premieră pentru companieDe la jumătatea lunii septembrie a început și programul “Noua Casă” la cele mai multe bănci, astfel că împrumuturile ipotecare ar putea fi susținute în continuare.
Creditarea societăților nefinanciare a accelerat pentru a patra lună consecutiv în septembrie. Volumul a crescut cu peste 1,5% față de august, un avans de peste 1,8 miliarde de lei, cel mai mare de după septembrie 2017, la un volum total de 120,6 miliarde de lei. Ritmul anul a crescut și el de la de la 2,2% la 2,8%.
Pe componenta în lei avansul lunar este de 1,8% sau 1,2 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută au crescut cu circa 57 de milioane de euro sau 0,6% față de august.
Împrumuturile pentru firme au fost susținute de garanțiile de stat din programul IMM Invest, unde au fost aprobate credite de circa 14 miliarde de lei, dar sumele sunt eliberate treptat către companiile beneficiare. Circa jumătate din sume sunt pentru capital de lucru, astfel că liniile ar putea să nu fie utilizate în cele din urmă.
Stimulentele dinspre stat s-ar putea să nu fie suficiente pentru a menține accelerarea creditului în perioada următoare, în condițiile în care întețirea epidemiei începând cu octombrie ar putea afecta încrederea în perspectivele economice, mai ales dacă sunt impuse noi măsuri de restricție. Suspendarea activității unor zone economice a dus la o cădere de 2 miliarde de lei a volumului de împrumuturi pentru firme, respectiv de 1,3 miliarde de lei a creditului de nevoi personale în aprilie și mai, în condițiile în care volumul finanțărilor noi s-a înjumătățit.