Firmele de consultanță de tip butic încasează aproape jumătate din totalul comisioanelor pentru fuziuni și achiziții din Europa, furând din cota de piață deținută de băncile globale de investiții care se concentrează pe reducerea costurilor și pe reglementările care limitează bonusurile, relatează o analiză Reuters, citată de News.ro.
Fondate în mare parte de veterani ai industriei de profil, care vor să scape de birocrația și limitele impuse beneficiilor la marile bănci, aceste firme butic sunt populare în rândul companiilor, care le apreciază experiența și serviciile independente de consultanță. Asta spre deosebire de mega-băncile care au tendința să vândă și alte servicii asociate, precum finanțarea.
Aceste firme de consultanță butic au atras 44% din comisioanele de 1,7 miliarde de dolari pentru acordurile de fuziuni și achiziții care au avut loc în Europa până pe 10 august, arată datele obținute de Thomson Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Buticurile înregistrate în Europa au captat 24,9% din aceste comisioane, respectiv 964 de milioane de dolari, iar restul firmelor de consultanță de acest tip 19%, nivel echivalent cu 728 de milioane de dolari.
Evoluția marchează o creștere față de nivelul de 42,8% consemnat pe ansamblul anului 2015, 30,5% în 2007 și 20,1% în 2000, an în care Thomson Reuters a început să înregistreze date de acest fel.
Datele nu includ unele tranzacții mari care au avut loc în 2015, dar care nu au fost încă finalizate, între care fuziunea de peste 100 de miliarde de dolari dintre Anheuser-Busch InBev și SABMiller.
CITEȘTE ȘI Noul număr al băncilor centrale: 666Buticurile sunt definite ca firme care câștigă peste 85% din comisioane din activități pe piața fuziunilor și achizițiilor și pe piețele de capital, iar dintre aceste activități cel puțin 70% sunt din prima categorie.
Aceste firme au câștigat o cotă de piață mai mare în fața băncilor de investiții în Europa decât în Statele Unite, și anume 27,5%, respectiv 2 miliarde de dolari, din totalul comisioanelor pentru fuziuni și achiziții finalizate în acest an.
Drept rezultat, tot mai mulți bancheri americani traversează Atlanticul pentru a înființa buticuri în Europa.
CITEȘTE ȘI Teama liberalilor se confirmă: PSD va susține un candidat în locul lui Bogdan Olteanu la BNRCel mai recent exemplu este banca butic americană LionTree, fondată în 2012 de doi foști bancheri ai UBS, Aryeh Bourkoff și Ehren Stenzler, care l-au angajat pe Jake Donovan de la JPMorgan, în Londra, ca președinte al LionTree Europe, pentru a dezvolta afecerile acesteia în Europa.
În categoria buticurilor se încadrează de la firme consacrate precum Lazard și Rothschild până la micro-firme ca Zaoui, o firmă de consultanță creată de frații Michael și Yoel, și Robey Warshaw, înființată de Simon Robey și Simon Warshaw, foști bancheri la Morgan Stanley și UBS, ambele din Londra.
Bancherii care înființează aceste buticuri au șansa de a câștiga mai mulți bani dacă au succes, eliberați de regulile impuse de Uniunea Europeană după criza financiară, care stipulează că bonusurile bancare nu pot depăși salariile fixe, sau dublul acestora, cu acordul acționarilor.
CITEȘTE ȘI Biriș despre codul de TVA: Mi s-a reproșat de unii colegi din MF și ANAF că vin prea des cu exemple punctuale, că ce contează sunt statisticile. Nu cred asta!Robey Warshaw, de exemplu, care a lucrat la fuziunea BG Group cu Shell, a câștigat comisioane 42 de milioane de dolari pentru tranzacțiile finalizate în acest an, fiind pe locul 15 în Europa, înaintea HSBC, Societe Generale și Mediobanca.
Datele nu includ comisioanele așteptate pentru consultanța acordată SABMiller și, mai recent, pentru achiziția ARM de către SoftBank din Japonia.
Un bancher de la o bancă butic din New York a explicat că dezvoltarea acestor firme este consecința limitării câștigurilor în bănci, a straturilor de birocrație și a muncii administrative excesive a persoanelor cu funcții executive.