OTP Bank România a primit 180 de notificări de la clienți privind darea în plată în prima lună de la intrarea în vigoare a legii, toate dosarele fiind contestate în instanță, spun acționarii băncii.
Banca ungară OTP Bank arată că numărul aplicațiilor a fost mult mai mic comparativ cu estimările băncii, fapt datorat ofertei de conversie cu discount lansată în decembrie anul trecut, contractele încheiate cu debitorii care au ales să își convertească în altă valută creditele ipotecare în franci elvețieni conducând la restrângerea bazei de clienți eligibili pentru a beneficia de prevederile Legii dării în plată.
"Pe 13 mai 2016, a intrat în vigoare așa numită Lege a dării în plată (…). Până pe 30 iunie, aproximativ 180 de clienți au depus aplicații pentru credite cu o valoare brută de 51 milioane lei. OTP Bank România a trimis dosarele în instanță, invocând îngrijorări de natură constituțională. În același timp, au fost create provizioanele individuale și colective necesare", se arată în raportul financiar semestrial al băncii-mamă publicat vineri.
În ceea ce privește programul pentru conversia creditelor în franci elvețieni, OTP notează că a finalizat procesul în cazul a 71% dintre clienții elibigili (aproximativ 7.000 de contracte individuale).
"Deși numărului aplicațiilor noi arată o scădere a interesului din partea clienților, rata finală de participare (la program – n.r.) ar putea crește", potrivit raportului.
OTP Bank România a obținut un profit de 1,6 miliarde forinți (5,2 milioane euro) după prima jumătate a anului, în urcare cu 43% comparativ cu un rezultat de 1,12 miliarde forinți în intervalul similar din 2015, însă profitul operațional s-a redus cu 8%, până la 4,15 miliarde forinți (13,4 milioane euro), în principal din cauza dobânzilor mici și scăderii veniturilor din taxe și comisioane.
Reducerea cu o treime a costurilor de risc a atenuat declinul înregistrat la nivelul câștigului operațional, potrivit raportului OTP.
Veniturile băncii au scăzut cu 9%, de la 14,86 miliarde forinți în primele șase luni din 2015 la 13,47 miliarde forinți (43,4 milioane euro), în condițiile în care câștigul din dobânzi s-a redus cu 7%, iar cel din taxe și comisioane cu 18%.
Portofoliul de împrumuturi s-a restrâns și el, de la 546,1 miliarde forinți la 529,4 miliarde forinți (1,7 miliarde euro), în principal din cauza impactului generat de programul de conversie.
La finele lunii iunie, ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor era de 18,7% (98,9 miliarde forinți), reprezentând o creștere anuală de 2,5 puncte procentuale.