Creditul privat a crescut în ianuarie cu cel mai ridicat ritm anual de după 2009

Creditul privat a crescut în ianuarie cu cel mai ridicat ritm anual de după 2009
scris 23 feb 2022

Soldul creditului neguvernamental a ajuns la un ritm anual de creștere de peste 15% în ianuarie, după un avans de aproape o cincime a componentei în lei. Depozitele au scăzut ușor față de decembrie, pe fondul scăderii depunerilor firmelor.

Populația și firmele aveau credite de 326,46 miliarde de lei de la bănci în ianuarie, în creștere cu 0,7% față de decembrie. Față de ianuarie 2021 avansul este de 15,1%, în accelerare de la 14,8%, arată datele publicate de Banca Națională a României. Este cel mai bun ritm de creștere de după mai 2009 – la acel moment creditarea frâna, atât pe fondul unui efect de bază, cât și ca urmare a efectelor recesiunii globale.

Urmărește-ne și pe Google News

Împrumuturile în lei acordate populației au crescut cu 15,2% față de ianuarie 2021 la 137,2 miliarde de lei, în timp ce cele în valută și-au continuat contracția din ultimii ani și au scăzut cu 12,1% la echivalentul a 27,2 miliarde de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Creditul acordat firmelor (inclusiv instituții financiare nemonetare) a crescut cui 26,1% pe componenta în lei la 98,6 miliarde de lei și cu 14,8% pe cea în valută la 63,5 miliarde de lei. Împrumuturile pentru firme au fost impulsionate de schemele de garanții de stat din ultimii doi ani, cum ar fi programul IMM Invest.

Avansul ridicat al creditului trebuie privit și în contextul inflației deosebit de ridicate din ultimul an, care a ajuns la 8,4% în ianuarie (și este proiectată să ajungă chiar la două cifre în perioada următoare).

Masa monetară (M3) a crescut cu aproape 16% în ultimul an la 568,1 miliarde de lei. Masa monetară restrânsă (numerar și depozite overnight) a crescut cu 20,5% la 408,5 miliarde de lei.

Depozitele populației și firmelor au scăzut cu 0,1% față de decembrie la 478,8 miliarde de lei. Avansul în termeni anuali s-a redus de la 13,9% la 13,5%.

Scăderea a venit exclusiv din variația depozitelor firmelor, care și-au redus depunerile în bănci cu 3,1% pe componenta în lei față de decembrie la 141,9 miliarde de lei, dar au majorat-o pe cea în valută cu 5,1% la 51,5 miliarde de lei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții

Depozitele în lei ale populației au crescut cu 0,3% față de decembrie la 165,5 miliarde de lei, în timp ce cele în valută s-au majorat cu 0,9% la aproape 120 de miliarde de lei.

Față de ianuarie 2021, rata de creștere a fost de 11,8% pe depunerile în lei, respectiv de 16,6% pe cea în valută. Pe lângă faptul că dobânda la lei este insuficientă pentru a acoperi inflația, economisirile în lei mai sunt expuse și riscului suplimentar de a pierde din valoarea relativă, dată fiind tendința pe termen lung de depreciere a leului, care în ultimii ani este expus și unui deficit extern ridicat.

Atât banca centrală, cât și analiștii băncilor comerciale așteaptă o încetinire a ritmului economiei în acest an, cu perspectiva nefavorabilă ca inflația să depășească majorările de salarii, și astfel să scadă venitul disponibil. Totodată, dobânzile sunt în creștere și ele, lucru care va fi mai vizibil în ultima parte a acestui an și în prima parte a lui 2023, pe măsură ce deciziile BNR sunt transmise în contractele de împrumut. În aceste condiții ar scădea și apetența pentru noi împrumuturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
imm invest
depozite