Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat moneda națională cu 25% față de dolarul american

Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat moneda națională cu 25% față de dolarul american
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2022

Banca centrală a Ucrainei a devalorizat moneda hrivna cu 25% față de dolarul american, pentru a ajuta țara să facă față impactului economic în creștere al războiului cu Rusia, transmite Reuters.

Banca Națională a Ucrainei (BNU) a declarat într-un comunicat că a stabilit noul curs al grivnei la 36,5686 unități pentru un dolar, comparativ cu un curs anterior de 29,25 unități pentru un dolar stabilit la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape cinci luni, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Grupul german Xella vinde din nou în România CITEȘTE ȘI Grupul german Xella vinde din nou în România

Banca a declarat că a acționat ”având în vedere schimbarea caracteristicilor fundamentale ale economiei Ucrainei în timpul războiului și întărirea dolarului american față de alte valute”.

”Acest pas va îmbunătăți competitivitatea producătorilor ucraineni, va converge condițiile cursului de schimb pentru diferite grupuri de întreprinderi și gospodării și va sprijini rezistența economiei în timpul războiului”, se arată în comunicat.

Guvernatorul BNU Kirilo Șevcenko a declarat că noul nivel al cursului de schimb ”va deveni ancora pentru economie și o va face mai rezistentă în momentele de incertitudine”.

”Menținerea fixă ​​a cursului de schimb va permite BNU să mențină controlul asupra dinamicii inflației și să sprijine funcționarea neîntreruptă a sistemului financiar. Aceasta este condiția cheie pentru funcționarea stabilă a economiei, care este vitală în timpul războiului”, a spus el.

Banca a spus că modificarea cursului de schimb va crește intrările de valută ale exportatorilor și va minimiza ”comportamentul speculativ al participanților pe piață”.

CERERE PENTRU CREDITORI

Devalorizarea vine la o zi după ce Ucraina le-a cerut creditorilor săi înghețarea plăților pe doi ani pentru obligațiunile sale internaționale, în încercarea de a-și concentra resursele financiare în scădere pe respingerea Rusiei.

La sfârșitul anului 2020, Ucraina avea o datorie externă în valoare de 130 de miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Ucraina a vizat aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale în dolari și în euro cu scadență între 2022 și 2030, ca obiect al înghețului datoriilor.

Din cauza efectelor războiului, se preconizează că economia Ucrainei se va contracta cu 35%-45% în 2022.

Ucraina a estimat că costurile războiului combinate cu veniturile fiscale mai mici au provocat un deficit bugetar de 5 miliarde de dolari pe lună - sau 2,5% din PIB-ul antebelic.

Ministrul ungar de Externe s-a dus la Moscova să cumpere mai mult gaz, când UE cere limitarea consumului. Răspunsul de la Kremlin CITEȘTE ȘI Ministrul ungar de Externe s-a dus la Moscova să cumpere mai mult gaz, când UE cere limitarea consumului. Răspunsul de la Kremlin

Economiștii calculează un deficit anual la 25% din PIB, față de doar 3,5% înainte de conflict.

Cercetătorii de la Școala de Economie din Kiev estimează că va fi nevoie deja de peste 100 de miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura bombardată a Ucrainei, iar șeful diviziei de finanțare a Uniunii Europene, Banca Europeană de Investiții, a spus că suma ar putea ajunge la mii de miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
hrivna