Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânzile pentru prima oară în ultimii 11 ani la ședința de politică monetară de joi, peste estimările analiștilor, în încercarea de a combate inflația ridicată din zona euro, aflată la niveluri record.
Consiliul guvernatorilor a decis majorarea ratelor dobânzilor la operațiunile principale de refinanțare și la facilitățile de creditare marginală și de depozit cu 0,50 puncte procentuale, la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00%.
De ce este important: Majorarea dobânzilor vizează frânarea creșterii prețurilor și aducerea inflației din zona euro spre traiectoria țintită, dar ar putea, de asemenea, să încetinească creșterea economică.
De asemenea interesant: BCE a păstrat dobânzile în mare parte neschimbate din martie 2016, după ce a redus dobânda la operațiunile principale de refinanțare la minimul istoric de 0,00%. Ultima majorare a dobânzii fusese operată în iulie 2011.
“Consiliul guvernatorilor a considerat oportun un prim pas în direcția normalizării ratelor dobânzilor mai semnificativ decât cel semnalat în cadrul ședinței sale precedente. Această decizie se bazează pe evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind riscurile inflaționiste și pe sprijinul sporit furnizat de TPI (instrumentul de protecție a transmisiei politicii monetare – n.r.) pentru transmisia eficace a politicii monetare și va sprijini revenirea inflației la nivelul țintei pe termen mediu, prin consolidarea ancorării anticipațiilor privind inflația și prin asigurarea ajustării condițiilor cererii în vederea atingerii țintei sale a inflației pe termen mediu”, potrivit comunicatului BCE de la finele ședinței de politică monetară.
Cei mai mulți analiști se așteptau la o reducere de 0,25 puncte procentuale la ședința de politică monetară de astăzi, în linie cu orientările anunțate luna trecută de BCE, deși în ultimele zile au crescut speculațiile privind o mutare mai agresivă a băncii centrale europene, pe fondul inflației galopante.
Acțiunile europene au scăzut după anunțarea deciziilor de politică monetară, în timp ce euro s-a apreciat cu aproape 0,8% față de dolarul american, la 1,026 unități.
De asemenea în ședința de astăzi, BCE a aprobat introducerea TPI “pentru sprijinirea transmisiei eficace a politicii monetare” în zona euro.
“Mai exact, pe măsură ce Consiliul guvernatorilor continuă normalizarea politicii monetare, TPI va garanta transmiterea fără sincope a orientării politicii monetare la nivelul tuturor țărilor din zona euro. Unicitatea politicii monetare a Consiliului guvernatorilor reprezintă o condiție prealabilă pentru ca BCE să își poată îndeplini mandatul privind stabilitatea prețurilor”, arată banca centrală.
Amploarea achizițiilor efectuate în cadrul TPI va depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmisia politicii monetare, mai precizează BCE.