Autoritățile ar trebui să învețe din experiența sistemului de sănătate de anul trecut, aspectele importante fiind nevoia de a susține producția locală de medicamente, fondurile reduse ale bugetului de sănătate și modul "nu foarte înțelept" în care sunt cheltuite, accesul pacienților la medici și în alte cazuri decât coronavirus, precum și nevoia de digitalizare. Statul ar trebui să sprijine și creșterea adopției de medicamente generice și biosimilare, ceea ce ar însemna costuri mai reduse și acces mai bun la medicamente pentru pacienți, a transmis Simona Cocoș, director general al Zentiva România și Moldova, la PROFIT Health.forum.
Videoconferința Profit.Health.Forum, cel mai important eveniment din domeniu în media, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, Spitalul Monza, Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Farmec, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), fiind transmisă în direct și la Profit TV
"Cred ca prima lecție a fost cea legată de fragilitatea sistemelor de sănătate în condiții de criză și nu este vorba doar despre România, ci de ce s-a întâmplat în toată Europa, fragilitate care a arătat poate și importanța unei industrii locale puternice de medicamente. E adevărat că facem parte din UE și a existat solidaritate la nivel european, dar, dacă vă aduceți aminte, în mai-aprilie anul trecut a existat și un blocaj al coridoarelor de transport, când nu am putut aduce medicamente de afară și totul s-a bazat pe industria locală. de exemplu, noi, la Zentiva, am fost nevoiți să creștem și să ne reorganizăm producția pentru anumite medicamente care au fost necesare în tratamentul infecției Covid, să creștem de până la trei ori producția acelor medicamente", a spus directorul Zentiva.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statul ar trebui să sprijine industria locală de medicamente, importantă din punct de vedere economic, dar și în contextul unor situații cum este pandemia de coronavirus.
"Cred că o primă direcție strategică care s-ar putea implementa ar fi sprijinirea industriei locale de medicamente. Poate proteja România de niște șocuri, de o criză în domeniul sanitar, dar și în domeniul economic. Noi suntem contributori importanți la PIB-ul României. De asemenea, pentru că multe dintre fabricile din România fac și export, suntem și un contributor la echilibrarea balanței comerciale", explică directorul.
Sprijinul poate lua forma unor facilități fiscale, dar și pentru investițiile în echipamente.
"Cum se poate face acest lucru? Prin facilități fiscale care să stimuleze investițiile în echipamente, în tehnologie. Să aducem tehnologie de ultimă generație și să o reînnoim tot timpul", a spus directorul producătorului de medicamente.
Un alt aspect important evidențiat de pandemie este bugetul mic alocat pentru sănătate și modul ineficient în care sunt cheltuiți banii.
CITEȘTE ȘI PROFIT Health.forum - Rafila: Anul trecut, România a înregistrat cea mai înaltă mortalitate lunară de la cel de-al doilea Război Mondial"O a doua lecție care se poate trage din experiența anului 2020 este cea legată de buget. Nu există în România un buget foarte generos pentru sănătate și, credem noi, pe lângă că nu este foarte generos, nici nu se cheltuie foarte înțelept. Sunt cheltuieli mari cu medicamentele originale, în timp ce medicamentele generic și biosimilare au un procent foarte mic de adopție în România. Genericele și biosimilarele care au intrat pe piață în ultimii cinci ani au adus economii la buget de 350 de milioane de euro, în același timp cu creșterea accesibilității pacienților și a numărului de pacienți tratați de până la trei ori pe anumite arii terapeutice", a explicat Simona Cocoș.
Ea arată că este foarte important ca autoritățile să ia măsuri pentru creșterea adopției de medicamente generice și biosimilare.
CITEȘTE ȘI PROFIT Health.forum - Ministrul Sănătății: Foarte probabil va trebui să trăim cu o formă sau alta a coronavirusului. Dacă rămânem cu o ghiulea de picior privind gestionarea crizei, vor fi consecințe pentru RomâniaO altă problemă, generată de pandemie, este cea a accesului la tratament și medici pentru pacienții cu alte afecțiuni decât coronavirus.
"O a treia lecție a fost accesul pacienților cu alte probleme decât Covid, cu boli cronice. Sunt statistici care arată că foarte mulți pacienți nu au avut acces la medic sau la tratament anul trecut. Unul din cinci pacienți cu probleme cardiovasculare nu și-a vizitat medicul anul trecut. Este o problemă cunoscută, dar nu există acțiuni concrete pentru reluarea accesului pacienților cu probleme cronice, cu boli cronice, la medici și la spitale", a declarat directorul.
CITEȘTE ȘI PROFIT Health.forum - Conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier prezidențial: Numai prin participarea întregii populații putem ține sub control pandemia. Fac apel la solidaritate, răbdare și respectarea măsurilorDe asemenea, digitalizarea, la fel ca în multe alte domenii, este necesară și în sistemul de sănătate.
"Cred că o a patra lecție pe care am învățat-o este cea legată de digitalizare. Anumite lucruri s-au întâmplat înainte de a fi legiferate, dar acest context a arătat că se poate. Avem o platformă în care sunt înregistrați toți pacienții care vor să se vaccineze, ceea ce arată că se poate face și digitalizare", afirmă șefa Zentiva România.
Zentiva are o capitalizare de 2,02 miliarde lei și este deținută de Zentiva Group din Cehia.