În ultimul an s-a putut constata că numai prin participarea întregii populații la efortul de combatere a Covid-19 poate fi ținută sub control pandemia, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial pe probleme de sănătate, în deschiderea videoconferinței Profit Health.forum. Demnitarul a făcut un apel la autorități și populație pentru solidaritate și răbdare în aplicarea și respectarea măsurilor impuse, subliniind că majorarea alocațiilor de la bugetul de stat pentru sistemul de sănătate trebuie să fie în continuare o prioritate.
Videoconferința Profit.Health.Forum, cel mai important eveniment din domeniu în media, este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, Spitalul Monza, Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Farmec, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), fiind transmisă în direct și la Profit TV.
Consilierul prezidențial a subliniat că gestionarea pandemiei alături de derularea campaniei de vaccinare continuă să rămână prioritățile cheie în următoarea perioadă pentru autorități, dar la acestea se adaugă intensificarea eforturilor de comunicare pentru întărirea solidarității la nivelul populației.
Aceste eforturi țin cont de faptul că pandemia a pus o presiune extraordinară asupra sistemului de asistență medicală asupra medicilor, asistenților medicali, farmaciștilor , conducând la o concentrare a tuturor resurselor umane asupra combaterii pandemiei.
În plus, pandemia a evidențiat o abordare extrem de fragilă a rolului pe care prevenția o are în sistemul de sănătate românesc. Astfel, potrivit datelor OMS, impactul Covid asupra furnizării de servicii de sănătate și îngrijiri evidențiază pentru regiunea europeană întreruperi în context pandemic ale imunizării de rutină, ale notificării noilor cazul de tuberculoză, ale screening-ului pe toată patologia cronică, diabet, cancer, existând parametri îngrijorători ai unei mortalități evitabile, a spus conf. dr. Diam Loreta Păun.
În acest conext, consilierul prezidențial a subliniat importanța asigurării prevenției și educației pentru sănătate
”Este important să ne educăm cetățenii, să le dezvoltăm cunoștințele, să-i învățăm să-și schimbe comportamentele în sensul adoptării unui stil de viață sănătos, pentru că altfel, așa cum am constatat în ultimul an, nu putem să avem succes în implementarea măsurilor de sănătate publică. Numai prin participarea întregii populații putem ține sub control această pandemie. Nu este suficient efortul autorităților, nu este suficient efortul colegilor medici, avem nevoie de complianța populației și, într-adevar, trebuie să fim solidari și trebuie să fim parteneri pentru identificarea unor soluții rapide și sigure, atât pentru a trece peste această pandemie, dar și pentru a construi viitorul sistemului de sănătate”, a declarat consilierul prezidențial.
Aceasta a vorbit și despre rolul important al digitalizării și telemedicinei în eficientizarea asistenței medicale, dar și despre impactul unei finanțări corecte în sănătate
”Cred că creșterea alocațiilor de la bugetul de stat pentru sistemul de sănătate trebuie să fie în continuare o prioritate, dar evident că bugetul de stat nu va putea susține aceste investiții, în contextul în care în domeniul sănătății există o concurență reală pentru resurse limitate, motiv pentru care trebuie să avem în vedere și participarea largă a mediului privat”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun.
Pentru a transpune în realitate aceste angajamente ale autorităților este însă nevoie de solidaritate, a mai spus conslierul prezidențial, care a făcut apel la respectarea măsurilor de combatere a Covid-19, pentru a trece cât mai repede peste criză.
”Fac un apel la toate autoritățile la sistemul sanitar și la populație să aibă răbdare și să urmeze în continuare măsurile, tocmai pentru a putea opri cât mai repede această pandemie, care, trebuie să recunoaștem, ne-a schimbat radical viețile”, a spus conf. dr. Diana Loreta Păun.