OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, a finalizat înlocuirea celor 4 camere de cocsare de la rafinăria Petrobrazi, potrivit unui anunț al companiei.
″Acestea joacă un rol esențial în procesul de rafinare, asigurând transformarea componentelor grele în produse superioare. Noile instalații sunt proiectate să funcționeze la capacitate maximă timp de cel puțin două decenii″, a transmis OMV Petrom.
Potrivit sursei citate, investiția în această lucrare s-a ridicat la circa 70 milioane euro.
Camerele de cocsare au fost fabricate în România și au fost aduse la rafinărie cu două transporturi agabaritice.
″Prin înlocuirea camerelor de cocsare, îmbunătățim eficiența și siguranța operațiunilor noastre. Rafinăria Petrobrazi este pregătită să asigure în continuare carburanți de calitate pe piața românească și regională. Felicit echipa care a gestionat acest proiect complex și mă bucur că instalațiile sunt fabricate aici, în România″, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Rafinare și Marketing.
Fiecare cameră de cocsare cântărește aproape 200 de tone, are aproximativ 6 metri în diametru și 30 de metri înălțime, echivalentul unui bloc de 10 etaje.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Proprietarul Zara aduce în România, în premieră pentru regiune, un brand care vinde la preț redus
Proiectul de înlocuire a camerelor de cocsare a fost început în 2021, iar instalarea lor în rafinărie a durat 2 luni, în timpul reviziei planificate de anul acesta. O macara specială, de aproape 125 de metri înălțime, echivalentul unei clădiri de 40 de etaje, a fost folosită pentru a înlocui camerele de cocsare. Macaraua poate ridica greutăți de 1.600 de tone.
După cum a relatat Profit.ro, prelungirea reviziei rafinăriei Petrobrazi cu două săptămâni a majorat costurile implicate de aceasta de la 200 milioane lei, cât estimase OMV Petrom inițial, la 355 milioane lei.
Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a țițeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Din 2005, OMV Petrom a investit peste 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această investiție contribuind la reducerea impactului asupra mediului.