Ministerul Energiei a decis, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), la care este acționar unic și care deține participații minoritare la furnizorii și distribuitorii de energie din România ale căror pachete de control sunt vândute de către grupul italian Enel grecilor de la Public Power Corporation (PPC), că tranzacția italienilor cu PPC poate merge înainte fără ca Enel SpA să fie obligat ca mai întâi să facă o ofertă de vânzare statului român pentru deținerile majoritare pe cale să fie cedate celei mai mari companii energetice grecești.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La acest moment, tranzacția PPC-Enel este pregătită să fie finalizată luna viitoare.
În acest fel, detaliile încheierii procesului de achiziție de către grupul grec PPC a afacerilor din România ale companiei italiene Enel, anunțată în premieră pe piața locală de Profit.ro, au fost finalizate, astfel încât cele două părți sunt pregătite pentru semnăturile finale, programate însă pentru luna septembrie, în termenul gândit inițial, indică ultimele date. Anterior, a fost relatat de către presa elenă că finalizarea ar fi fost pregătită, la acel moment, sub rezerva apariției unor circumstanțe neprevăzute, chiar pentru astăzi.
Neoficial, statul român îi transmisese în primăvară vânzătorului că nu intenționează să cumpere, prin SAPE, participațiile pentru care Enel se înțelesese cu PPC, după cum a relatat Profit.ro la acel moment.
CITEȘTE ȘI Olanda și Danemarca vor livra avioane F-16 Ucrainei
Acum, însă, ministerul a decis și formal, printr-un act juridic, să aprobe tranzacția Enel-PPC ca făcând parte dintr-o categorie de transferuri de acțiuni pe care vechile contracte de privatizare, prin care Enel preluase filialele Electrica, o exceptează de la obligația de înaintare în prealabil a unei oferte către statul român.
Mai mult, prin actul menționat, se renunță explicit la dreptul de preempțiune al SAPE.
CITEȘTE ȘI FOTO Turcii câștigă unul dintre cele mai importante drumuri din România
Aprobarea a fost dată întrucât PPC a prezentat o scrisoare de bonitate emisă de o instituție financiară cu rating A, prin care a fost atestat ratingul BB al companiei grecești, adică un profil de credit ″puternic″, și faptul că aceasta este finanțabilă, îndeplinind astfel toate criteriile de precalificare care fuseseră impuse de stat la privatizarea Electrica din 2005-2007.
Decizia, parafată în în prima parte a lunii iulie, urma să le fie comunicată ulterior italienilor de către conducerea SAPE, potrivit documentului, analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Inflația și scumpirea carburanților stimulează interesul românilor pentru scuterele electrice
În mai, reprezentanții SAPE au transmis, la solicitarea Profit.ro, că la nivel guvernamental s-a decis ca societatea de stat să nici nu-și vândă deținerile minoritare la companiile Enel din România ce urmează să intre sub controlul PPC, așa cum o făcuse Fondul Proprietatea, în baza așa-numitului ″drept tag along″.
SAPE deține 37% din acțiunile Enel Energie, câte 24,9% din E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea și câte 10% din Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.
CITEȘTE ȘI Eșec al operațiunii speciale selenare: Sonda spațială rusească Luna-25 s-a prăbușit și "a încetat să mai existe"
În acest fel, detaliile încheierii procesului de achiziție de către grupul grec PPC a afacerilor din România ale companiei italiene Enel, anunțată în premieră pe piața locală de Profit.ro, au fost finalizate, astfel încât cele două părți sunt pregătite pentru semnăturile finale, programate însă pentru luna septembrie, în termenul gândit inițial, indică ultimele date. Anterior, a fost relatat de către presa elenă că finalizarea era pregătită, la acel moment, sub rezerva apariției unor circumstanțe neprevăzute, chiar pentru astăzi.
La finalizarea tranzacției Enel-PPC, întregul portofoliu al italienilor din România va intra sub controlul grecilor pentru un preț de 1,26 miliarde euro. PPC intenționează să finanțeze achiziția printr-o combinație de datorii și capitaluri proprii, din care 800 de milioane euro vor proveni dintr-o finanțare deja garantată, disponibilă sub forma unui împrumut de 485 milioane euro pe cinci ani de la băncile grecești, și printr-un împrumut-punte de 315 milioane euro de la bănci internaționale.
CITEȘTE ȘI Un membru al grupului guvernamental de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie a ajuns consultant principal al Moderna
Tranzacția a fost aprobată de către Comisia Europeană în iunie.
Aceasta va duce la creșterea numărului clienților PPC cu 57%, va majora activele de distribuție cu 40% și capacitatea de producție de energie în exploatare cu 14%. Business-ul de producție de energie regenerabilă al Enel din România a reprezentat unul dintre principalele argumente pentru achiziție, PPC bazându-se pe interconectarea energetică dintre Grecia și România via Bulgaria (unde compania elenă deține un trader de electricitate) și țintind importul de energie eoliană și fotovoltaică produsă în România.