Gigantul american de asset management Carlyle a decis să retragă peste 5 milioane de dolari din capitalul vehiculului juridic românesc prin intermediul căruia controlează majoritar compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și cel mai mare concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, unde producția a început în urmă cu mai bine de un an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acționarul majoritar al producătorului de gaze BSOG este entitatea locală BSOG Holding Activity SRL, care deține aproape 90% din acțiuni. BSOG Holding Activity este la rândul său controlată integral de societatea înregistrată în Luxemburg CIEP Romania SCA, parte a fondului de investiții Carlyle International Energy Partners (CIEP), administrat de americanii de la Carlyle.
Recent, CIEP Romania SCA a decis reducerea capitalului social al BSOG Holding Activity cu 5,424 milioane dolari (24,392 milioane lei), de la 34,479 la 10,086 milioane lei, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.
Reducerea de capital social înseamnă restituirea banilor respectivi către CIEP Romania SCA și ″este justificată de optimizarea capitalului social al societății (BSOG Holding Activity – n.r.), având în vedere nivelul capitalului social față de nevoile actuale ale activității societății și obiectivele sale″, potrivit sursei citate.
Rezultatele financiare pe 2022 ale BSOG, la care BSOG Holding Activity deține aproape 90% din acțiuni și care este concesionar principal (cu 70% din drepturi și obligații) și operator al perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția a debutat la jumătatea lunii iunie a anului trecut, nu au fost încă afișate de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Profit.ro estimează însă, pe baza rezultatelor celorlalți doi parteneri la concesiune, Petro Ventures Resource și Gas Plus Dacia, că BSOG a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 3 miliarde de lei și a plătit impozit pe veniturile din producția de gaze (fără redevențe și alte taxe) de aproximativ 200 milioane euro (aproape 1 miliard de lei).
CITEȘTE ȘI Apartamentele din Constanța s-au scumpit cel mai mult în iulie. Cum arată situația în București sau Cluj-NapocaToți cei trei concesionari de la Midia sunt în litigii cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe tema obligației legale impuse din 2022 tuturor producătorilor români de gaze, de a vinde la prețul reglementat de 150 lei/MWh cantitățile necesare de gaze rezultate din activitatea de producție internă curentă pentru asigurarea consumului clienților casnici și al producătorilor de energie termică care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.
BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia au scăpat în primăvară de celebra contribuție de solidaritate impusă producătorilor de țiței, gaze și carburanți, după o intervenție publică a ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec. BSOG, care este controlată indirect de gigantul american de asset management Carlyle, acuzase, alături de partenerii săi, neconstituționalitatea impunerii.
CITEȘTE ȘI Kazahstanul mută serverele rusești ale Yandex de teama de a nu fi spionatLuna trecută, cele 3 companii au confirmat că se află în prezent în discuții cu autoritățile cu privire la o potențială creștere a producției zilnice, începând cu ultimul trimestru al acestui an, cu până la 25%. BSOG a precizat că primul an de producție de gaze naturale la Midia a fost peste așteptările inițiale, prin livrarea primul miliard de metri cubi de gaze naturale cu o lună mai devreme decât fusese planificat.
″Testele din luna martie 2023 pentru creșterea capacității de producție s-au realizat cu succes, iar compania se află în prezent în discuții cu autoritățile cu privire la o potențială creștere a producției zilnice în trimestrul al patrulea cu până la 25%”, a transmis BSOG în iulie.