ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe piața de gaze naturale din Republica Moldova, la propunerea operatorului basarabean controlat de Transgaz din România, după asaltul Ucrainei în Rusia

ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe piața de gaze naturale din Republica Moldova, la propunerea operatorului basarabean controlat de Transgaz din România, după asaltul Ucrainei în Rusia

Stația de măsurare a gazelor de la Ungheni. Sursă foto: Vestmoldtransgaz

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 aug 2024

Ministerul Energiei din Republica Moldova a inițiat procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale de peste Prut, la propunerea operatorului de transport și sistem Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz din România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Astfel, la propunerea operatorului sistemului de transport a gazelor naturale, SRL Vestmoldtransgaz, în legătură cu informația parvenită de la operatorul ucrainean privind situația la stația de măsurare a gazelor Sudja din Federația Rusă, Ministerul Energiei inițiază procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Nicușor Dan schimbă sistemul după ce a fost ignorat de consilieri în disputa cu One United: Începând de azi voi semna EU avizele de circulație pentru PUZ-uri, PUD-uri și autorizații de construire. Comisia tehnică - doar rol consultativ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nicușor Dan schimbă sistemul după ce a fost ignorat de consilieri în disputa cu One United: Începând de azi voi semna EU avizele de circulație pentru PUZ-uri, PUD-uri și autorizații de construire. Comisia tehnică - doar rol consultativ
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Sudja este ultimul punct de transbordare operațional pentru exporturile de gaze rusești către Europa prin Ucraina.

Forțele ruse continuau joi să înfrunte o incursiune majoră a unor trupe ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, un revers neașteptat la Kremlin, a cărui armată era în avantaj până acum pe front. Armata ucraineană a lansat marți un asalt, cu până la 1.000 de oameni și vehicule blindate, iar mai mulți analiști susțin că înaintarea ucraineană se concentrează în jurul Sudja, un oraș rus cu aproximativ 5.500 de locuitori, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră și în care se află o stație de gaze naturale prin care se livrează în continuare gaze naturale Europei prin Ucraina.

VIDEO Două cutremure puternice în largul Insulei japoneze Kyushu declanșează o alertă slabă de tsunami CITEȘTE ȘI VIDEO Două cutremure puternice în largul Insulei japoneze Kyushu declanșează o alertă slabă de tsunami

Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a convocat întreprinderile din sectorul gazier și a audiat rapoartele instituțiilor de resort privind situația operativă din sectorul energetic, inclusiv potențialele riscuri și protocoale de gestionare a acestora.

″În baza datelor furnizate de întreprinderi, s-a constatat întrunirea condițiilor pentru instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. În consecință Ministerul Energiei va sesiza astăzi Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență, care în timp de 12 ore urmează sǎ convoace ședința Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova pentru a examina propunerea Ministerului″, a transmis instituția.

FOTO Popeyes continuă expansiunea în România și pregătește restaurante în două noi orașe CITEȘTE ȘI FOTO Popeyes continuă expansiunea în România și pregătește restaurante în două noi orașe

Ministrul Energiei a subliniat că, după doi ani și jumătate de război, sistemul gazier din regiune funcționează în regim relativ normal, ceea ce denotă faptul că Ucraina și Federația Rusă tratează infrastructura gazieră cu maximă atenție.

″La moment, nu există risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție, pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu″, a declarat Parlicov.

Potrivit datelor operatorilor, gazele naturale se livrează prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal. În același timp, pentru necesitățile malului drept al Nistrului, sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață, a mai precizat Ministerul Energiei din Republica Moldova.

Datele Transgaz din România arată că, astăzi, din sistemul românesc în cel basarabean se exportă o cantitate de 600.000 metri cubi, prin gazoductul Iași-Ungheni.

România, printre statele membre UE cu o recoltă ridicată de cartofi CITEȘTE ȘI România, printre statele membre UE cu o recoltă ridicată de cartofi

Problema mare a Republicii Moldova este că prin Ucraina tranzitează gazele rusești de la Gazprom care alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES a companiei de stat rusești InterRAO. Datele oficiale de la Chișinău arată că, anul trecut, livrările de curent electric de la MGRES din Transnistria au acoperit 78% din consumul malului drept al Prutului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova. Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina ar putea fi oprit oricum de anul viitor, dincolo de situația din prezent de la Sudja.

(...) la moment este o situație incertă privind organizarea serviciilor de transport al gazelor naturale (de la – n.r.) Gazprom prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025 și prelungirea rezervărilor de capacitate de transport gaze naturale de către Gazprom pentru gazele naturale a fi livrate către Republica Moldova în baza contractului existent de furnizare a gazelor naturale încheiat cu Moldovagaz (...).

(...) În cazul stopării livrărilor de gaze naturale Gazprom (...), practic toată cantitatea de energie electrică necesară adițional celei produse local pentru malul drept, va trebui asigurată din alte surse decât MGRES, ceea ce ar putea prezenta anumite riscuri pentru asigurarea stabilității sistemului electroenergetic al Republicii Moldova (malul drept), precum și riscuri privind capacitatea rutelor de import, având în vedere că, urmare a bombardamentelor Federației Ruse, a fost afectată semnificativ infrastructura energetică din Ucraina. În acest context este de menționat și faptul că, urmare a bombardării de către Federația Rusă a instalațiilor energetice ucrainene, infrastructura energetică din Ucraina se află într-o stare critică, Ucraina necesitând la rândul ei importuri semnificative de energie electrică″, spune Guvernul basarabean într-un document oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
vestmoldtransgaz transgaz
gaze naturale republica moldova
transnistria gaze gazprom
centrala cuciurgan transnistria
asalt ucraina rusia