Distribuitorul de energie din grupul Electrica SA vrea să cumpere peste 1 milion de contoare inteligente, contract de sute de milioane de lei: Întârzieri mari la livrare, inclusiv din cauza războiului

Distribuitorul de energie din grupul Electrica SA vrea să cumpere peste 1 milion de contoare inteligente, contract de sute de milioane de lei: Întârzieri mari la livrare, inclusiv din cauza războiului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 aug 2024

Operatorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, vrea să cumpere 1,1 milioane de contoare inteligente.

Compania tocmai a lansat o procedură de achiziție publică în acest scop, valoarea estimată maximă a contractului scos la licitație fiind de aproape 371,7 milioane lei plus TVA, adică 442,3 milioane lei cu tot cu taxă. Ofertele pot fi depuse până pe 3 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria lansează în România un ansamblu rezidențial CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria lansează în România un ansamblu rezidențial

″DEER accelerează investițiile în contoare inteligente, în beneficiul utilizatorilor săi, obținând finanțare europeană pentru 5 proiecte, din Fondul pentru Modernizare, în cadrul Măsurii de investiții 3.2. - Sprijinirea investițiilor pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a finanța extinderea sistemului de măsurare inteligentă″, a transmis operatorul.

Proiectele vizează implementarea sistemului de măsurare inteligentă a energiei electrice în localitățile Galați, Brăila, Focșani, Ploiești, Târgoviște, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Oradea, Zalău și Baia-Mare, modernizarea rețelelor electrice de distribuție energie electrică în comuna Rășinari din județul Sibiu, respectiv trecerea la 20 kV și modernizarea stației electrice de  transformare 110/20/10kV în Moreni, județul Dâmbovița.

FOTO Decathlon aduce în România un nou tip de magazin CITEȘTE ȘI FOTO Decathlon aduce în România un nou tip de magazin

“Implementarea rețelelor inteligente și promovarea contorizării inteligente reprezintă două dintre obiectivele strategice ale companiei noastre. Funcționăm într-un domeniu reglementat, iar lucrările de contorizare inteligentă parcurg, începând din anul 2019, un calendar asumat, pentru a cărui realizare depunem eforturi susținute″, a declarat directorul general al DEER, Mihaela Suciu.

Ea a mai arătat că DEER administrează o rețea de distribuție a energiei electrice cu aproximativ  3.900.000 locuri de consum dotate cu contoare, de diverse tehnologii și generații, iar compania își propune să atingă un procent de 35% din totalul utilizatorilor până în anul 2028, din investiții evaluate ca eficiente, iar integrarea pentru restul utilizatorilor intenționăm să fie finanțată prin atragerea de fonduri europene nerambursabile.

Italia nu va impune taxe suplimentare pe profiturile băncilor CITEȘTE ȘI Italia nu va impune taxe suplimentare pe profiturile băncilor

″Contorizarea inteligentă este absolut necesară, ar trebui să fie o prioritate națională. Ne confruntăm însă cu o mare provocare - nu doar DEER, toți operatorii de distribuție din România, precum și din Europa – respectiv cu întârzieri foarte mari la livrarea echipamentelor, producătorii resimțind acut efectele războiului din Ucraina, ale crizei mondiale de piese necesare fabricării acestor contoare, dar și ale inflației galopante. Cererea a devenit foarte mare, criza internațională a semiconductoarelor și războiul din Ucraina conducând la o criză a contoarelor în piață. Pentru limitarea efectelor acestui lanț de întârzierii din contractele existente, căutăm, identificăm și venim permanent cu soluții de back-up, care să ne permită să recuperăm aceste întârzieri, care se produc independent de voința și dorința noastră. Sperăm în revenirea pieței și în efortul conjugat al furnizorilor de echipamente, pentru deblocarea situației”, a punctat șefa DEER.

Profit.ro a mai scris despre criza de contoare aici.

AEM SA, proprietarul și operatorul celei mai mari fabrici de contoare din România, la care cei mai mari acționari sunt Ionel Pepenică (53,62% din capital) și Luxten Lighting Company (24,29%), a intrat în insolvență în martie, în urma solicitării proprii în acest sens, cu datorii totale recunoscute de peste 240 milioane lei, cei mai mari creditori fiind banca de stat Exim Banca Românească (fosta EximBank), cu o creanță de 108,17 milioane lei, și ANAF (91,81 milioane lei).

Vara trecută, DEER a lansat o licitație de achiziție a peste 100.000 de contoare inteligente, printr-un acord-cadru estimat la circa 54,7 milioane lei cu tot cu TVA, pentru a le instala la locurile de consum și producție ale prosumatorilor racordați la rețelele sale de distribuție. Operatorul a primit 4 oferte la procedură, însă aceasta figurează și în prezent în SEAP ca nefiind încă atribuită.

viewscnt
Afla mai multe despre
contoare inteligente
criză de contoare
deer achiziție contoare