Engie - amendată de ANRE cu argumentul că ar fi emis facturi cu prețuri mai mari decât cele reglementate. Replica companiei

Engie - amendată de ANRE cu argumentul că ar fi emis facturi cu prețuri mai mari decât cele reglementate. Replica companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2024

Engie a fost amendată de ANRE cu argumentul că ar fi emis facturi cu prețuri mai mari decât cele reglementate. Controalele au fost efectuate în perioada 25.10.2023 – 25.06.2024 și au vizat și alte companii.

ANRE a desfășurat, în perioada 25.10.2023 – 25.06.2024, acțiuni de control la furnizorii licențiați pentru furnizarea gazelor naturale, respectiv ENGIE ROMÂNIA S.A., E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY S.R.L..

Urmărește-ne și pe Google News
Profitul grecilor de la PPC a depășit așteptările analiștilor, inclusiv grație operațiunilor românești preluate de la Enel. Câți bani au de încasat de la bugetul de stat al României CITEȘTE ȘI Profitul grecilor de la PPC a depășit așteptările analiștilor, inclusiv grație operațiunilor românești preluate de la Enel. Câți bani au de încasat de la bugetul de stat al României
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care aceștia au respectat în perioada 01.04.2023-30.09.2023, prevederile art. 16 lit. e) din Condițiile-cadru de valabilitate asociate licenței pentru activitatea de furnizare de gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 64/2018, cu modificările și completările ulterioare, corelativ cu prevederile art. 2 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare.

În urma finalizărilor acțiunilor de control nu s-au constatat încălcări ale reglementărilor legale în vigoare la societățile E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY S.R.L..

S-a constatat că societatea ENGIE ROMÂNIA S.A. a emis, pentru anumite categorii de clienți non-casnici, facturile aferente consumului de gaze naturale din perioada 01.06.2023-30.09.2024, cu încălcarea prevederilor art. 2 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, (OUG nr. 27/2022), conform cărora:

”4) Pentru clienții prevăzuți la art. 1 alin. (1) și (2), prețul final facturat de către fiecare furnizor de energie electrică/gaze naturale este valoarea minimă dintre:

a)prețul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și/sau (2);

b)prețul contractual;

c)prețul final calculat conform prevederilor art. 5 și 6, în cazul gazelor naturale.”

România, cea mai mare creștere din UE a producției de servicii CITEȘTE ȘI România, cea mai mare creștere din UE a producției de servicii

Astfel, furnizorul ENGIE ROMÂNIA S.A., care, potrivit sursei citate, nu a respectat prevederile art. 5 și 6 din OUG nr. 27/2022 de a factura la prețul final cu valoarea minimă, a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 320.000 lei. În urma controlului, ENGIE ROMÂNIA S.A. a remediat situațiile constate prin: emiterea de facturi corectate și returnarea sumelor încasate în baza facturilor greșite.

În plus, Engie a transmis, pentru Profit.ro, că ″sancțiunea a fost generată de o diferență de interpretare a modului de calcul al prețurilor zilnice și al mediei lunare a prețurilor de achiziție în costul mediu de achiziție al portfoliului non-casnic, care nu era specificat în ghidul ANRE″.

Engie România s-a conformat și a remediat imediat situațiile constatate, după ce a luat la cunoștință clarificările aduse de ANRE și înainte chiar de finalizarea controlului. Modificarea a vizat exclusiv clienții non-casnici, cu efect de scădere a prețului mediu de achiziție a gazelor naturale în medie cu 0,6 bani/kWh pentru consumul din perioada aprilie-noiembrie 2023. Engie România asigură opinia publică că respectă legislația și reglementările în vigoare și că are un comportament responsabil în relația comercială cu clienții săi″, a declarat compania.

VIDEO Grindeanu afirmă că proiectul podului de la Brăila a avut o soluție tehnică proastă cu privire la covorul de asfalt CITEȘTE ȘI VIDEO Grindeanu afirmă că proiectul podului de la Brăila a avut o soluție tehnică proastă cu privire la covorul de asfalt

De asemenea, în perioada 08.11.2023-05.08.2024, ANRE a desfășurat acțiuni de control la furnizorii licențiați pentru furnizarea energiei electrice, respectiv, ELECTRICA FURNIZARE S.A., PPC ENERGIE MUNTENIA S.A. (fostă ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.), PPC ENERGIE S.A. (fostă ENEL ENERGIE S.A.), E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY FURNIZARE S.A. (fostă CEZ VÂNZARE S.A.).

Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care titularii de licență de furnizare energie electrică și-au îndeplinit obligațiile legale prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c)-lit. g), din OUG nr. 27/2022, în perioada 01.01.2023 – 31.10.2023.

În urma finalizărilor acțiunilor de control nu s-au constatat încălcări ale reglementărilor legale în vigoare la societățile menționate anterior, iar la PPC ENERGIE S.A. acțiunea de control urmează a fi finalizată în cursul lunii august 2024.

Menționăm faptul că sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
amenda