Nala Renewables, joint-venture între grupul Trafigura, cel mai mare trader de metale și al doilea mare trader de petrol la nivel global, după Vitol, și fondul de investiții IFM Investors, cu sediul în Melbourne, a inițiat a doua achiziție în sectorul producției de energie regenerabilă din România.
După cum a relatat Profit.ro, Nala Renewables a cumpărat deja un proiect fotovoltaic de 61 MW, situat în sud-vestul României, în județul Caraș-Severin, de la grupul Monsson al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari investitori în capacități energetice regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor″.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nala Renewables a fost înființată în România la începutul anului.
Acum, Nala Renewables a încheiat un acord de cumpărare a unui proiect eolian românesc onshore de aproape 100 MW de la compania suedeză OX2, a anunțat vânzătorul.
Acordul include construcția parcului eolian, de 99,2 MW, iar valoarea contractului este de 214 milioane euro.
Proiectul își are amplasamentul în estul României, va avea 16 turbine Vestas, model V162-6,2 MW, și are asigurat accesul la rețea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023.
CITEȘTE ȘI FOTO STC Partners, controlat de doi foști manageri Strabag, cumpără un teren în București și lansează ansamblul rezidențial Quartier Ferdinand, investiție de circa 35 mililoane euroCompania OX2 va fi responsabilă de construcția parcului eolian, care va începe în trimestrul III al acestui an. Punerea în funcțiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026.
Tranzacția include un acord de vânzare de energie în avans (Power Purchase Agreement – PPA) pe 12 ani cu o corporație multinațională. Acordul acoperă o parte semnificativă din producția de energie electrică generată de parcul eolian.
„Finalizarea primului parteneriat OX2 în România consolideaza poziția noastra pe o piață în ascensiune. Prin gestionarea întregului ciclu de viață al proiectului, de la dezvoltare la operare, asigurând și un PPA (contract bilateral pe termen lung) pe 12 ani, creăm valoare tangibilă și pe termen lung contribuind semnificativ la tranziția energetică”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România.
CITEȘTE ȘI Noua gamă de mașini electrice dezvoltată de Audi în China, pentru piața chineză, nu va avea sigla sa cu patru inele - surseProducția anuală de energie a parcului eolian este de aproximativ 312 GWh, acoperind consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării și contribuind la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an.
Odată pus în funcțiune, OX2 va răspunde de managementul tehnic și comercial al proiectului, supravegherea operațiunilor și optimizarea producției.
„Suntem încântați să anunțăm semnarea primei noastre vânzări în România, o piață cu perspective solide în domeniul energiilor regenerabile. Proiectul nostru, care include un PPA cu un partener important, s-a bucurat de un interes puternic din partea investitorilor. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes și în special Nala Renewables, partenerul nostru în acest proiect. Așteptăm cu nerăbdare să-l realizăm și să continuăm să ne dezvoltăm portofoliul în România”, a declarat Paul Stormoen, CEO OX2.
CITEȘTE ȘI Scădere majoră pe bursele asiatice, în siajul corecției de pe piața americană. Companiile japoneze înregistrează o reducere cu -7% a cotațiilor acțiunilor, iar valul de corecții este de așteptat să lovească și bursele europene„Suntem foarte bucuroși să semnăm primul nostru proiect eolian cu OX2, cu care în ultimele luni am construit un parteneriat pe termen lung. Este o tranzacție emblematică pentru Nala, care demonstrează și capacitatea noastră de a garanta active contractate și de a profita de cererea tot mai mare de PPA-uri pentru energie regenerabilă din partea organizațiilor multinaționale”, a declarat Remy Verot, Director Operațional al Nala Renewables.
OX2 are în derulare un proces de vânzare a unui alt proiect eolian de dimensiuni similare, situat în aceeași regiune din estul României, iar tranzacția este preconizată să se încheie în ultima parte a anului. Suedezi au intrat pe piața românească în 2021 și au un portofoliu de cinci proiecte eoliene onshore, cu o capacitate totală de 620 MW.