Ministrul ungar de externe: Embargoul Ucrainei împotriva Ungariei privind tițeiul din Rusia, probabil "orchestrat de la Bruxelles"

Ministrul ungar de externe: Embargoul Ucrainei împotriva Ungariei privind tițeiul din Rusia, probabil "orchestrat de la Bruxelles"
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2024

 

Bruxelles-ul nu poate accepta faptul că Ungaria nu cedează, în ciuda tuturor presiunilor, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, el fiind de părere că decizia de la Kiev de a nu permite livrările de țiței Lukoil către Ungaria și Slovacia a fost coordonată de la Bruxelles, relatează MTI.

Urmărește-ne și pe Google News

Politicianul a adăugat că această măsură afectează o treime din importurile de țiței ale Ungariei și 40-45% din importurile Slovaciei, ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea aprovizionării cu energie, scrie News.ro.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Noua gamă de mașini electrice dezvoltată de Audi în China, pentru piața chineză, nu va avea sigla sa cu patru inele - surse CITEȘTE ȘI Noua gamă de mașini electrice dezvoltată de Audi în China, pentru piața chineză, nu va avea sigla sa cu patru inele - surse

Acestui embargou i s-a adăugat oferta Croației pentru transportul prin Adriatică, astfel încât țara din Balcani – profitând de situație – a majorat de mai multe ori taxa de tranzit și este dispusă să încheie doar contracte pe termen scurt,  a explicat Péter Szijjártó.

Ministrul a subliniat că Ungariei nu trebuie să i se dicteze de la Bruxelles sau din Zagreb pe ce rute să achiziționeaze resursele energetice, deoarece nici Ungaria nu dictează altora.

În timp ce termenul de solidaritate este cel mai folosit cuvânt în discursul politic european – a adăugat acesta -, acum, un candidat la aderare încearcă să pună în dificultate două state membre ale UE, în timp ce un al treilea profită de pe urma acestei situații și „Bruxelles-ul nu reacționează deloc”.

Vorbind despre Ucraina, șeful diplomației ungare a afirmat că orice critică legată de atitudinea corectă față de ucraineni trebuie respinsă atunci când, în ciuda embargoului de țiței și „a suprimării drepturilor minorității maghiare din Ucraina Subcarpatică”, Ucraina primește din Ungaria 42% din necesarul său de energie electrică, Ungaria a primit peste 1,3 milioane de refugiați și aproximativ 1 500 de instituții sunt frecventate de copiii refugiaților.

Péter Szijjártó a declarat că, atâta timp cât această situație persistă, nu poate fi vorba de plata a miliarde de euro în Instrumentul european pentru pace.

Fondurile Pilon II aveau active de 143,3 miliarde lei la finalul lunii iunie, în creștere cu 30% față de anul trecut CITEȘTE ȘI Fondurile Pilon II aveau active de 143,3 miliarde lei la finalul lunii iunie, în creștere cu 30% față de anul trecut

„Este mai degrabă tragic decât amuzant că se numește astfel” – a adăugat politicianul, pentru că din acest fond statele membre ale UE, care furnizează armament Ucrainei, își pot recupera o parte din costul acțiunilor lor eroice din banii contribuabililor – a explicat acesta.

În ultimii doi ani și jumătate, aliații noștri occidentali au „cărat” arme în Ucraina în valoare de sute de miliarde de euro, însă țara nu a obținut succese pe linia frontului, „iar rușii avansează zi de zi” “Cred că, fiind printre puținii din Europa care pot vorbi cu toată lumea, sarcina noastră este să ajutăm la redeschiderea canalelor diplomatice și la reluarea dialogului”, a mai declarat Péter Szijjártó.

Ministrul a afirmat că își dorește o relație bună între Ungaria și America, „dar acest lucru are în mod evident o condiție personală de cealaltă parte a oceanului, iar această condiție personală se numește Donald Trump”.

Dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA, relațiile dintre Ungaria și America ar putea ajunge din nou la un punct culminant. Dacă democrații continuă, „nu ne putem aștepta la prea multe lucruri bune”, nu doar în ceea ce privește relațiile dintre Ungaria și America, ci și în ceea ce privește pacea sau războiul – a adăugat acesta.

Péter Szijjártó consideră că cel mai mare succes al politicii externe ungare este că „în afara bulei transatlantice”, Ungaria este identificată peste tot cu raționalitatea, bunul simț, respectul reciproc și abordarea rațională, iar ungurii sunt priviți favorabil în lume.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
ungaria
peter szijjarto