Statul vinde activele termocentralei falite Halânga din Severin, în locul căreia Guvernul vrea "hidrogen verde" prin Romgaz. Câți bani se așteaptă

Statul vinde activele termocentralei falite Halânga din Severin, în locul căreia Guvernul vrea "hidrogen verde" prin Romgaz. Câți bani se așteaptă
scris 27 iul 2020

Lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Tehnologii Nucleare (RAAN), controlată integral de Ministerul Economiei și aflată în faliment din 2016, a scos la vânzare activele termocentralei Romag Termo Halânga de lângă Drobeta Turnu Severin, care a asigurat în trecut alimentarea sistemului centralizat de termoficare din municipiu, dar și consumul tehnologic al fostei fabrici de apă grea Romag Prod din cadrul RAAN, furnizor al centralei nucleare Cernavodă.

Astfel, au fost scoase la vânzare 328 de bunuri reprezentând mașini, echipamente și instalații din cadrul termocentralei. Acestea vor fi valorificate printr-o procedură de licitație publică competitivă, cu strigare și preț în urcare, programată luna viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Persoanele interesate pot formula eventuale oferte de cumpărare cu privire la terenuri, clădiri împreună cu mașini, echipamente și instalații aferente termocentralei Romag Termo Halânga din cadrul sucursalei Romag Termo, care pot forma un întreg activ", precizează lichidatorul Euro Insol.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Ideea surpriză a Guvernului: Să salveze Blue Air devenind acționar. Ieri, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a anunțat la E-commerce Profit.ro că Guvernul vrea acțiuni la companii importante CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ideea surpriză a Guvernului: Să salveze Blue Air devenind acționar. Ieri, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a anunțat la E-commerce Profit.ro că Guvernul vrea acțiuni la companii importante

Prețul de pornire al licitației a fost stabilit, în urma evaluării bunurilor scoase la licitație, la peste 45,8 milioane euro fără TVA (circa 54,5 milioane euro cu tot cu TVA).

Termocentrala Romag Termo Halânga este echipată cu 9 cazane enegetice din care 6 cazane de 420 t/h cu funcționare pe lignit cu suport de păcură, 1 cazan de 420 t/h cu funcționare pe păcură și 2 cazane de 105 t/h cu funcționare pe combustibil lichid (păcură STAS 51-83, CLU sau motorină).

"Înființarea prin Decretul nr. 400/1979 a combinatului chimic (uzina de apă grea) Drobeta Turnu Severin – etapa I cu 4 module de schimb izotopic tip GS a condus la necesitatea realizării unei surse de energie termică și electrică pentru acest consumator deosebit de important. Astfel, pentru asigurarea cu abur tehnologic a combinatului chimic, a fost aprobată la nivelul anului 1980 o centrală electrică de termoficare pe lignit cu cazane de 420 t/h și turbogeneratoare de 50 MW care să preia și necesarul de căldură al consumatorilor industriali și urbani din municipiul Drobeta Turnu Severin. A rezultat astfel CET Halânga, amplasată în afara perimetrului construibil al municipiului, la circa 5 km, la nord de pârâul Trestelnic, în vestul comunei Halânga", se arată într-o prezentare întocmită de lichidatorul judiciar.

Cei mai mari creditori ai RAAN sunt entități de stat, respectiv Administrația Fondului pentru Mediu (creanță de peste 367 milioane lei), Complexul Energetic Oltenia (peste 316 milioane lei), ANAF (225,5 milioane lei) și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS, 106,8 milioane lei). În total, tabelul de creanțe al RAAN conține datorii de peste 1,46 miliarde lei.

Brandul Yves Saint Laurent Beauty al L’Oréal deschide în România primul boutique din Europa. La nivel global, L’Oréal are emoții cu branduri luate de la persoane de culoare CITEȘTE ȘI Brandul Yves Saint Laurent Beauty al L’Oréal deschide în România primul boutique din Europa. La nivel global, L’Oréal are emoții cu branduri luate de la persoane de culoare

Guvernul are planuri mari pe amplasamentul termocentralei. Astfel, în planul național de investiții și relansare economică prezentat recent de către Executiv este menționată, ca proiect investițional al Romgaz, o "centrala electrică prin integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile (RES) cu producția de hidrogen, prin intermediul unei unități de producție energie electrică pe bază de gaze naturale (CCGT) de dimensiuni medii 200 MW la Turnu Severin – Halânga".

"Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în așa fel încât această centrală nouă, care este aprobată și va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din județul Mehedinți, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de față la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept, pe care îl putem multiplica la nivel național, România poate folosi gazul ca și combustibil de tranziție, fără să aibă probleme de poluare și de emisii de CO2", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la prezentarea oficială a planului de relansare economică.

Popescu, originar din Drobeta Turnu Severin, este președintele filialei județene a PNL din Mehedinți, iar familia sa are afaceri în județ.

viewscnt
Afla mai multe despre
raan termocentrala halanga
faliment raan
romania productie apa grea
romgaz investitie hidrogen halanga
incalzire centralizata drobeta turnu severin
virgil popescu mehedinti