Fiecare consumator român de energie a stat în beznă, în medie, 350 de minute anul trecut, durata penelor de curent în România fiind de două ori mai mare decât în țările europene avansate, potrivit Raportului privind realizarea indicatorilor de performanță a operatorilor de distribuție a energiei pentru 2019, publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).
Astfel, durata întreruperilor planificate a fost anul trecut, în medie, de 171 de minute pentru fiecare consumator, iar întreruperile neplanificate au durat 179 de minute/consumator, totalul fiind de 350 de minute/consumator, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicatorul SAIDI (System Average Interruption Duration Index) măsoară durata medie a întreruperilor în rețea pentru un utilizator și se calculează împărțind durata cumulată a întreruperilor lungi (mai mari de trei minute) la numărul total de utilizatori.
Situația este similară și în cazul întreruperilor neplanificate.
"Valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, întreruperi neplanificate, au valori cuprinse între 142,8 min/an pentru E-Distribuție Muntenia și 227,4 min/an pentru E-Distributie Banat, respectiv valoarea medie pe țară este de 178,91 min/an, valori mai mari decât intervalul de valori de circa 20 - 100 min/an înregistrate în țările europene avansate", se arată în raport.
Dintre cei opt operatori de distribuție la nivel național, cele mai lungi pene de curent au avut loc în cazul consumatorilor e-Distribuție Banat, respectiv 227 minute pentru fiecare consumator, în medie.
Urmează Distribuție Energie Oltenia, cu 204 minute/consumator, Delgaz Grid - 188 minute, SDEE Transilvania Sud - 186 minute, SDEE Muntenia Nord - 179 minute, SDEE Transilvania Nord - 149 minute, e-Distribuție Dobrogea - 147 minute și e-Distribuție Muntenia - 142 minute.
În total, în România există 9,5 milioane de consumatori de energie electrică, din care 5,2 milioane în mediul urban și 4,3 milioane în mediul rural.