Premierul Ludovic Orban a declarat, cu ocazia unei vizite la centrala nucleară Cernavodă operată de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), că, "în cel mai scurt timp", vor fi semnate acorduri cu parteneri euroatlantici care să participe la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei, dar și la cel de retehnologizare a reactorului 1, și a precizat, răspunzând unei întrebări din partea presei, că termenul de finalizare a acestei investiții rămâne anul 2030, același prevăzut de vechea variantă a proiectului, în care partenerul SNN era gigantul chinez de stat China General Nuclear Power.
"Pentru centrala nucleară avem planuri mari. Obiectivul nostru este să realizăm investiții de 8-9 miliarde de euro, investiția privind retehnologizarea reactorului 1 și, de asemenea, investiția privind construcția reactoarelor 3 și 4", a spus Orban.
Premierul a reamintit că, de la instalarea Guvernului PNL, a existat o schimbare de abordare, care vrea să realizeze aceste investiții "cu parteneri serioși, din zona euro-atlantică", parteneri care să aibă expertiza și tehnologia necesară pentru a putea susține realizarea acestor investiții fundamentale pentru dezvoltarea economică a României.
"În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental mandatată să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investițiilor, vom încheia și vom semna acorduri, astfel încât să putem să demarăm aceste investiții fundamentale pentru România", a menționat Ludovic Orban.
Întrebat de presă cum anume vor fi programate investițiile de 8-9 miliarde euro promise, când vor fi făcute primele investiții și dacă termenul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 rămâne anul 2030, premierul a răspuns "Cu siguranță".
"Cu siguranță. Deja am făcut pași semnificativi. Când vom avea de anunțat înțelegeri serioase, le vom face publice. Gândim potențialii parteneri, negocierea condițiilor, astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanțare a acestor investiții și, cu siguranță, termenul 2030 este un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactoarelor 3 și 4", a conchis Orban.
CITEȘTE ȘI FOTO Lenovo lansează primul smartphone de gaming sub brandul LegionPremierul a dispus recent constituirea unui Comitet de coordonare strategică pentru implementarea proiectului construirii unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, după ruperea relațiilor cu fostul partener din cadrul proiectului, gigantul chinez de stat China General Nuclear Power Corporation. Comitetul, cu statut de organ consultativ fără personalitate juridică, este format din ministrul Economiei, Virgil Popescu, care este și președinte al structurii, ministrul Finanțelor Florin Cîțu, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
"Comitetul are ca obiective principale analiza, cristalizarea și fundamentarea deciziilor strategice și a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă", se arată în decizia lui Orban de înființare a Comitetului, care va înainta Guvernului informări și rapoarte cu privire la îndeplinirea obiectivelor "lunar sau ori de câte ori este necesar".
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat în mai multe rânduri, de la preluarea portofoliului, că extinderea centralei Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din țări membre NATO sau ale Uniunii Europene.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dines s-a decis - anunță când scoate UiPath la bursă. Primul unicorn înființat de antreprenori români este impulsionat de COVIDÎn vara anului trecut, China General Nuclear Power (CGN), gigantul chinez de stat partener al Nuclearelectrica la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a fost plasat de autoritățile americane pe o "listă neagră" cu companii despre care se consideră că acționează "împotriva securității naționale și intereselor de politică externă" ale SUA, cu circa o săptămână înaintea întâlnirii de la Casa Albă dintre Donald Trump și Klaus Iohannis.
Motivul invocat a fost acela că CGN și subsidiarele sale "ar întreprinde sau favoriza demersuri de a obține tehnologii și materiale nucleare avansate ale SUA pentru a fi deturnate în scopuri militare în China".
Fostul secretar american al Energiei, Rick Perry, a răspuns "Da" atunci când a fost întrebat în primăvara anului 2019 dacă îl îngrijorează colaborarea României cu China în cadrul proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă de către un membru al Congresului SUA al cărui principal finanțator electoral este gigantul american al energiei Exelon Corp, cel mai mare operator de centrale nucleare din Statele Unite. CEO-ul Exelon Corp a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-au întâlnit în februarie anul trecut cu președintele Donald Trump pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate.