Plenul Camerei Deputaților a luat azi în discuție modificarea Ordonanței de urgență din februarie în baza căreia Guvernul a acordat Complexului Energetic Oltenia, controlat de Ministerul Economiei, un ajutor de stat de salvare constând într-un împrumut în valoare de peste 251 milioane euro. Modificarea vizată constă în majorarea duratei de rambursare a împrumutului de la 6 luni la 2 ani. Scopul este acela de a da CE Oltenia mai mult timp la dispoziție pentru a își elabora planul de restructurare și de reducere a amprentei de carbon, întrucât există riscul ca producătorul de energie pe bază de cărbune să intre în insolvență dacă planul este respins de către Comisia Europeană.
Modificarea a fost propusă de PSD.
"În contextul pandemiei europene COVID-19, pe fondul instituirii stării de urgență în România, având în vedere scăderea drastică a producției societății Complexul Energetic Oltenia, se impune modificarea termenului de rambursare a împrumutului în sensul extinderii la 2 ani a perioadei de rambursare", este justificarea amendamentului propus de către deputatul PSD de Gorj Mihai Weber și introdus în raportul de adoptare a proiectului de lege de aprobare a ordonanței.
CITEȘTE ȘI PSD și PNL au convenit să numească noi șefi la ANRE până pe 23 iunieÎn plenul Camerei, deputații PNL au arătat însă că modificarea încalcă legislația UE privind ajutoarele de stat și au solicitat retrimiterea proiectului la Comisia de Industrii și Servicii, pentru refacerea raportului, precizând că și ministrul Economiei, Virgil Popescu, cere acest lucru. Ei au mai spus că prelungirea la 2 ani a termenului de rambursare a împrumutului creează riscul de a se pierde cu totul ajutorul de stat și chiar ca România să fie supusă unei proceduri de infringement.
În replică, cei de la PSD au spus că vor vota retrimiterea la Comisie cu condiția ca Ministerul Economiei să transmită în termen de două săptămâni cum ar putea CE Oltenia să ramburseze împrumutul în intervalul de 6 luni prevăzut de forma actuală a OUG.
Unul dintre secretarii de stat de la Ministerul Economiei, prezent la dezbateri, a spus că ministerul va da răspunsul solicitat în termen de două săptămâni. În consecință, plenul Camerei Deputaților a votat în unanimitate retrimiterea la Comisie a proiectului de lege de aprobare a OUG pentru două săptămâni.
CITEȘTE ȘI BRD, profit net în scădere cu 20% după realizarea unui provizion de pandemie. Banca a amânat ratele pentru 44.000 de cliențiÎmprumutul de salvare a fost acordat de Guvern pentru ca producătorul de energie pe bază de cărbune să aibă banii necesari achiziționării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră la care este obligat de către legislația europeană și națională privind combaterea schimbărilor climatice, după ce prețul acestor certificate CO2 a crescut foarte mult. Anul trecut, costurile cu achiziția certificatelor au "înghițit" peste 40% din cifra de afaceri a companiei.
Din momentul acordării creditului, însă, din cauza blocajului economic generat de restricțiile adoptate pentru frânarea pandemiei coronavirus, care a redus drastic consumul de energie al clienților industriali, prețul certificatelor CO2 s-a redus între timp semnificativ, iar Complexul a rămas cu bani neutilizați proveniți din împrumutul de la stat. De aceea, deputatul Weber de la PSD a mai propus o modificare a OUG, pentru a permite CE Oltenia să folosească excedentul în cadrul programului său de restructurare.
"Excedentul rezultat după acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activității societății Complexul Energetic Oltenia SA poate fi utilizat până la data returnării împrumutului în scopul implementării Planului de restructurare a capacității de producție", este cealaltă modificare propusă.
CITEȘTE ȘI SUA și Marea Britanie lansează negocieri în vederea încheierii unui acord de liber-schimb și anunță că vor să avanseze rapid către un document care ”să stimuleze în mod considerabil comerțul și investițiile”Potrivit autorului amendamentului, "acest demers este conform prevederilor normative specifice existente la nivelul UE și prevederilor normative interne și este esențial pentru pregătirea unității în vederea crizei economice iminente".
OUG prevede că, dacă nu rambursează împrumutul la termen, ceea ce este imposibil dat fiind situația financiară a companiei, acesta se transformă în ajutor de stat de restructurare. Astfel, scopul modificării legislative prin care a fost prelungită de 4 ori durata de rambursare este acela de a da Complexului Energetic Oltenia mai mult timp la dispoziție pentru a își elabora planul de restructurare și de reducere a amprentei de carbon.
De principiu, acesta prevede închiderea unor cariere miniere, construcția a trei noi grupuri de producție pe gaze, de câte 400 MW, din care două la sucursala Ișalnița și unul la sucursala Turceni, construcția a patru parcuri fotovoltaice, de 95, 80, 75 și 60 MW, la cariera Tismana și pe depozitele de zgură și cenușă închise de la Turceni, Ișalnița și Rovinari, precum și reabilitatea, modernizarea și retehnologizarea microhidrocentralelor de la Turceni (9,9 MW) și Ișalnița (2MW). Restructurarea va presupune, cel mai probabil, și reducerea numărului de salariați, cifrat în prezent la peste 12.000.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniuRămâne de văzut dacă Comisia Europeană va fi de acord cu această prelungire a scadenței împrumutului de salvare și, în consecință, cu majorarea termenului de elaborare și implementare a planului de restructurare. OUG prevede că CE Oltenia trebuie să transmită Ministerului Economiei planul de restructurare în termen de 3 luni de la data acordării efective a împrumutului, iar acesta să notifice la Comisia Europeană planul de restructurare în termen de 6 luni de la autorizarea ajutorului de salvare.
"În cazul neîndeplinirii prevederilor (...) privind notificarea planului de restructurare, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare", stipulează OUG.
CE Oltenia a lansat în aprilie o licitație pentru a achiziționa un studiu necesar elaborării planului de restructurare și decarbonare, iar termenul de depunere a ofertelor a expirat chiar astăzi. Problema este că, potrivit documentației de atribuire, deadline-ul de depunere de către CE Oltenia a planului de restructurare este 25 mai, iar acesta trebuie prezentat Comisiei Europene până pe 25 august.
CITEȘTE ȘI Patru din cinci utilizatori au încercat să elimine informații personale de pe site-uri web sau din social mediaAstfel, una dintre firmele de consultanță care țintește contractul de elaborare a studiului a atras atenția că termenele sunt imposibil de îndeplinit.
"Având în vedere expertiza noastră în domeniul restructurării și cunoscând din documente publice situația Complexului Energetic Oltenia, considerăm că un Plan de Restructurare întocmit în acord cu principiile europene (vezi Orientări CE nr.2014/C249/01) și cu șanse reale de aprobare de către Comisia Europeană ar putea fi întocmit într-un interval de 90-120 de zile de la data la care studiile de fezabilitate privind noile capacități de producție sunt finalizate, acceptate și asumate de către Societate ca soluție tehnică dorită, inclusiv identificarea de principiu a liniilor de finanțare pentru acestea, fără a lua în calcul perioada necesară analizei de către Guvenul României, Comisia Europeană precum și negocierile inerente. Prin raportare la elementele conținute în Caietele de Sarcini, poate fi ușor observat că Societatea nu conștientizează complexitatea unui astfel de Plan de Restructurare iar elaborarea acestuia în condițiile solicitate nu are șanse reale de aprobare de către Comisia Europeană și de implementare, fiind în detrimentul procesului de decarbonare și al dezvoltării optime a sectorului energetic românesc", arată unul dintre concurenți, într-o solicitare de clarificări din partea autorității contractante.
Acesta dă ca exemplu situația de la Complexul Energetic Hunedoara, care a primit de la stat un ajutor temporar de 60 milioane euro, declarat ulterior ilegal de către Bruxelles, în 2018, fapt care a condus în cele din urmă la insolvență, situație în care riscă să ajungă și Complexul Energetic Oltenia.
Sursă: documentație de atribuire CE Oltenia