Platforma semi-submersibilă Scarabeo 9, operată de compania italiană Saipem, a părăsit Marea Neagră, după ce a fost angajată la finalul anului trecut de Lukoil și Romgaz să sape o nouă sondă, Trinity, pentru o evaluare suplimentară a rezervelor din zăcământul Trident. Chestionați de Profit.ro, oficialii Romgaz au anunțat că, deși a fost un succes geologic, sonda Trinity nu a confirmat prognozele.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Eforturile de explorare din prima campanie, cea din 2015, au condus la descoperirea unei acumulări de hidrocarburi prin sonda Lira, creditată cu o resursă contingentă de 32 miliarde metri cubi.
Mai este interesant: În momentul părăsirii portului Constanța de către platforma Scarabeo 9, la finalul lunii octombrie, CEO-ul GSP, Gabriel Comănescu se declara extrem de optimist, cum poate fi văzut mai jos.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Operațiunile au fost coordonate de Grup Servicii Petroliere (GSP), prima companie autohtonă care a coordonat o campanie de foraj la mare adâncime. GSP a închiriat Scarabeo 9 de la italienii de la Saipem, contra unei sume de 150 de milioane de dolari în vederea efectuării noii campanii de foraj în perimetrul concesionat de Lukoil și Romgaz.
”Desi nu au fost confirmate prognozele privind saturația în gaze a colectoarelor, Sonda Trinity este considerată un succes geologic (au fost descoperite toate cele trei obiective geologice estimate). Operațiunea de abandonare a sondei Trinity s-a realizat conform proiectului și în conformitate cu normele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM)”, a precizat Romgaz.
Sonda Trinity, situată la o distanță de 215 kilometri față de Constanța și la o adâncime a apei de 1.073 metri, a fost forată până la adâncimea de 3.018 metri.
Cele două companii deținătoare ale concesiunii zăcământului Trident (Lukoil, cu 87,8% și Romgaz- 12,2% din proiect) susțin că n-au renunțat la descoperirea unui potențial de explorare suplimentar în cadrul acestei concesiuni, în acest sens fiind încheiate contracte de servicii cu companii specializate la nivel internațional, printre care CGG și Schlumberger.
Lukoil și Romgaz afirmă că, în prezent, pe baza rezultatelor recente înregistrate în sonda Trinity, actualizează modelul geologic, prin interpretarea integrată a datelor geologice, geofizice și de foraj.
Potrivit acestora, evaluarea pentru determinarea prospectivității generale a concesiunii este realizată prin folosirea ultimilor tehnici din industrie, inversiunea seismică.
"După identificarea și evaluarea celor mai atractive prospecte vor fi refăcute calculele economice necesare pregătirii adoptării deciziei de investiții referitoare la continuarea lucrărilor în cadrul perimetrului EX 30 – Trident”, precizează acestea.
Perimetrul EX 30 – Trident este situat în platforma continentală a Mării Negre, într-o zonă de frontieră puțin explorată, și se întinde pe o suprafață de 1.006 km2, cu adâncimi ale apei care variază între 180 metri și 1200 metri.
În momentul părăsirii portului Constanța de către platforma Scarabeo 9, la finalul lunii octombrie, CEO-ul GSP, Gabriel Comănescu se declara extrem de optimist. În pofida ratei de succes în zonele offshore puțin explorate de 10-20%, acesta credea că șansele ca Scarabeo 9 să aibă succes sunt mult mai mari: “Mie, fiind contractor, îmi e mai greu să estimez. Peste 50%, din cate știm noi, ca și contractori. Dacă sunt optimist, părerea mea este ca se va ajunge la un zăcământ la fel de mare ca Neptun Deep (operat de Exxon, care a anunțat autoritățile române că intenționează să-și vândă participația, și OMV Petrom - n.r.). Dacă sunt pesimist - la jumătate (din rezervele descoperite în Neptun Deep, de 42-84 miliarde metri cubi - n.r.)”, afirma acesta.
"Managementul sondei și, practic, toate contractele sunt strânse într-un pachet, iar GSP le coordonează: contractul de foraj, de servicii, de logistica, permise, tot! Avem echipa de project management care cu asta se ocupă: strânge date, contracte etc și coordonează. Cei de la Lukoil și Romgaz au fost cei care au preferat sa aibă un contractor (GSP - n.r.) care să coordoneze toate activitățile într-un singur pachet”, explica Gabriel Comănescu rolul GSP în proiectul Trinity.
Compania-fanion a grupului GSP, Grup Servicii Petroliere SA, precum și de firmele Grup Servicii Petroliere Shipyard, care operează șantierul omonim din portul Midia, și Grup Servicii Petroliere Logistic au solicitat și obținut, la începutul lunii aprilie certificate de situații de urgență de tip 2, destinate companiilor care au suferit diminuări ale veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020, ca urmare a declanșării crizei Coronavirusului. Certificatele sunt acordate pe bază de declarație pe proprie răspundere.
Calculele Lukoil și Romgaz au puține șanse să promoveze adoptarea unei decizii finale de investiție favorabile dacă iau în calcul actualele prețuri ale gazelor, care au coborât la 7 euro/MWh pe bursa vieneză CEGH. Pentru a deveni exploatabile comercial, zăcămintele din Marea Neagră, au nevoie, foarte probabil, de prețuri mai apropiate de 20 de euro/MWh.
Un alt obstacol împotriva exploatării gazelor din Marea Neagră este reprezentat de Legea offshore adoptată de Parlament, care deja a condus la amânarea deciziei finale de investiție în Neptun Deep de către OMV Petrom și Exxon. Americanii au confirmat pentru Profit.ro că vor să se retragă din proiect, Romgaz fiind una dintre companiile interesate să achiziționeze 20% din participația Exxon în proiect.
După ce și-a încheiat lucrările în zăcământul Trident, care erau estimate între 61 și 90 de zile, Scarabeo 9, platformă semi-submersibilă de generație nouă (construită în 2011), a trecut strâmtoarea Bosfor pe 13 aprilie pentru a patra oară în istoria sa, ocazie cu care proprietarii de la Saipem au și făcut un film, fiind o operațiune extrem de dificilă, care implică demontarea unei porțiuni a platformei pentru a trece pe sub 3 poduri din Istanbul.