EXCLUSIV Romgaz vrea să profite de criză și să intre pe piața rezidențială de gaze prin achiziționarea unui furnizor cu un portofoliu de clienți stabil

EXCLUSIV Romgaz vrea să profite de criză și să intre pe piața rezidențială de gaze prin achiziționarea unui furnizor cu un portofoliu de clienți stabil
scris 6 mai 2020

Crizele, precum cea actuală, pot aduce pierderi considerabile marilor companii, însă le pot pune și în fața unor oferte de achiziții de nerefuzat. Un exemplu în acest sens este Romgaz, care va avea de suferit de pe urma carantinării economiei și populației, compania reducând-și deja producția cu 15% în luna aprilie, dar care intenționează să profite de problemele mult mai grave cu care se confruntă micile companii și să intre pe piața de furnizare a gazelor prin achiziția unei astfel de companii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Analizăm de mult intrarea pe piața de furnizare. Însă vrem să facem acest lucru având din start un portofoliu stabil de clienți. Iar actuala situație ne prezintă oportunități în acest sens. Ne uităm pe piață și analizăm achiziționarea un furnizor dispus să-și vândă business-ul în actualele condiții de piață”, a declarat, pentru Profit.ro, directorul executiv al Romgaz, Adrian Volintiru.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma deciziei Guvernului de amânare a plății utilităților cu 3 luni pe perioada instaurării stării de urgență, mai mulți mici furnizori ar putea avea probleme de cash-flow, existând chiar posibilitatea ca o parte din ei să intre în faliment. Mai ales cei care au, pe lângă clienți consumatori casnici, și clienți consumatori non-casnici, care și-au suspendat activitatea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statul român va încasa dividende în valoare de 434,5 milioane de lei de la Romgaz, o sumă de de 2,5 ori mai mică decât cea de anul trecut CITEȘTE ȘI Statul român va încasa dividende în valoare de 434,5 milioane de lei de la Romgaz, o sumă de de 2,5 ori mai mică decât cea de anul trecut

Furnizorii vor fi puși în situația de a nu mai încasa bani mai multe luni, dar și în aceea de a nu ști ce contracte să semneze pe perioada următoare. În plus, în cazul în care aveau deja semnate contracte cu furnizare în aceste luni, în care consumul s-a prăbușit, aceștia nu au decât 2 soluții: fie înmagazinează cantitatea excedentară de gaz (dar pentru asta trebuie să achite tarife de înmagazinare) fie o vând cu discount pe piețele spot sau futures.

Intrarea pe piața de furnizare ar putea fi o soluție la problemele Romgaz, care s-a văzut nevoită să-și reducă producția cu 15% în luna aprilie, după ce o micșorase cu 2% în primul trimestru al anului.

"Am depozitat tot ce puteam depozita și am fost nevoiți să reducem producția. De ce să producem dacă n-avem cui vinde? Am trimis zilele acestea noi oferte furnizorilor, așteptăm răspunsul lor", a afirmat directorul executiv al Romgaz.

Achiziționarea unui furnizor cu un portofoliu de clienți deja existent ar permite companiei să-și vândă direct gazele către consumatorii casnici și non-casnici la un preț atractiv și pentru Romgaz și pentru aceștia.

În plus, după modelul Hidroelectrica pe piața energiei electrice, Romgaz ar putea să zguduie duo-polul Engie și E.On de pe piața reglementată a gazelor, care urmează a fi liberalizată de la 1 iulie.

În prezent, cele 2 companii dețin o cotă de piață de peste 92% și au trimis oferte identice cu cele reglementate consumatorilor casnici, în pofida scăderii prețurilor gazelor cu livrare în trimestru al treilea la 51 lei/MWh, cu 17 lei sub cel vechi reglementat.

Prețurile de 86-100 de lei (fără tarife de transport și distribuție) pe care cele două companii le solicită sunt cu 30-40 de lei mai ridicate decât cele la care vinde în prezent Romgaz gaze pe piețele reglementate. Acest ecart i-ar oferi companiei producătoare de gaze un larg spațiu de manevră în cazul în care intră pe piața de furnizare, putând face oferte atractive clienților celor două mari companii!

Acționarii Romgaz au respins în AGA extraordinară un proiect pe care tot ei îl aprobaseră de principiu în ianuarie, în timpul mandatului Guvernului PSD Dăncilă, acela ca Romgaz să se asocieze cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută integral de ministerul de resort, și să înființeze împreună o companie de furnizare de gaze naturale și energie care să se bată cu marii jucători privați din industrie.

La AGA a participat și, deci, a avut votul decisiv, acționarul majoritar, Ministerul Energiei și Economiei, care deține peste 70% din capitalul Romgaz.

Proiectul respins în AGA prevedea că noua societate urma să se numească Romgaz Furnizare SA și urma să fie înființată cu un capital social de pornire de 67,5 milioane lei, care după aceea să fie majorat, în cel mult 12 luni, la 225 milioane lei, bani care ar fi asigurat funcționarea noii companii în primii 3 ani de activitate. Potrivit planului, producătorul de gaze urma să dețină 60% din acțiunile noii societății, iar SAPE - 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
piata
furnizare
engie
e.on
achiziție