Compania rusă de stat Rosatom a oprit lucările de construcții la prima centrală nucleară din Turcia, un proiect de 20 de miliarde de dolari, au declarat miercuri pentru Reuters o serie de oficiali turci. Turcia și Rusia trec prin cea mai gravă criză diplomatică a lor de la Războiul Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât pe 24 noiembrie de către armata turcă.
Oficialii turci au explicat miercuri că firma Rosatom nu a finalizat contractul privind construirea centralei și nu este interesată să facă asta din cauza clauzelor privind compensațiile. Turcia analizează deja alți potențiali candidați la construirea proiectului, susțin oficialii.
În 2011, Turcia și compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi și opera o centrală nucleară cu patru reactoare, de 1.200 megavați, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane. Inițial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019 dar obstacolele din partea autorităților de reglementare au încetinit progresul proiectului.
De asemenea, analiștii sunt de părere că proiectul primei centrale nucleare din Turcia suferă și din cauza problemelor economice cu care se confruntă în prezent Rusia ca urmare a sancțiunilor impuse de statele occidentale. 'Calendarul lucrărilor pentru centrala de la Akkuyu a fost și rămâne complet nerealist. În ultimele luni chestiunea a devenit și mai complicată din cauza deteriorării situației economice a Rusiei', a declarat recent Aaron Stein, analist la Centrul de reflecție Royal United Services Institute (RUSI).
În prezent, Turcia se bazează, în principal, pe combustibili fosili, precum gaze naturale și petrol, care asigură aproape jumătate din producția de electricitate și costă aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an.
Autoritățile de la Ankara vor ca, în decurs de un deceniu, cel puțin cinci procente din consumul de energie electrică să fie asigurat de energia nucleară. Pe lângă centrala de la Akkuyu, Turcia intenționează să construiască, împreună cu un consorțiu franco-japonez, o a doua centrală nucleară în apropiere de portul Sinop de pe coasta Mării Negre. De asemenea, în toamna anului trecut, compania americană Westinghouse Electric, parte a grupului japonez Toshiba, a demarat negocierile preliminare cu autoritățile turce cu privire la construcția celei de-a treia centrale nucleare din Turcia.
Ankara importă 90,5% din necesarul său de petrol și 98,5% din cel gaz natural.
Sursa: Agerpres