Rusia a exportat o cantitate record de gaze prin conducta Nord Stream în 2021

Rusia a exportat o cantitate record de gaze prin conducta Nord Stream în 2021
scris 8 feb 2022

Exporturile de gaze naturale rusești spre Germania via conducta Nord Stream au rămas în 2021 la nivelul record înregistrat în 2020, respectiv 59,2 miliarde metri cubi, a anunțat operatorul acestui gazoduct, consorțiul Nord Stream AG, informează Reuters.

"În 2021, 59,2 miliarde metri cubi de gaze naturale au fost transportate prin conducta Nord Stream către consumatorii din Europa. În consecință, conducta a fost încărcată la nivelul din 2020, când a fost atins cel mai ridicat nivel de la debutul operațiunilor", a precizat Nord Stream AG.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

Operatorul a adăugat că de la punerea în funcțiune a conductei peste 441 miliarde metri cubi de gaze naturale rusești au fost livrate prin Nord Stream, scrie Agerpres.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Cantitățile de gaze livrate anul trecut prin Nord Stream au depășit capacitatea nominală a conductei, de 55 de miliarde metri cubi pe an. Grupul rus Gazprom susține că gazoductul poate transporta o cantitate mai mare de gaze decât cea nominală, grație unor particularități tehnologice.

În ultima vreme, Occidentul a acuzat Rusia că își limitează exporturile de gaze spre Europa pentru a împinge în sus prețurile și a pune presiune pe autoritățile de reglementare să aprobe conducta Nord Stream 2, acuzații respinse de Rusia și Gazprom.

În luna septembrie a anului trecut, Gazprom a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție la gazoductul Nord Stream 2. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu așa-numitul "gaz tehnic", în așteptarea aprobărilor necesare din partea autorităților germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei.

Însă în luna noiembrie, autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur), a anunțat că a decis să suspende procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, deoarece consorțiul cu sediul în Elveția care stă în spatele acestui proiect (Nord Stream 2 AG) trebuie să înființeze o companie în conformitate cu legislația germană pentru a putea obține o autorizație de funcționare.

Ulterior, președintele Bundesnetzagentur, Jochen Homann a anunțat că decizia de a autoriza deschiderea acestei conducte care face legătura între Rusia și Germania "nu va fi luată în primul semestru din 2022".

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
nord stream