Consiliul General al Municipiului București (CGMB) va lua în discuție și va vota, într-o ședință programată pe 30 august, un proiect de hotărâre privind avizarea de principiu a majorării cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicate de RADET, tarife care nu au mai fost modificate din anul 2011, din mandatul fostului primar general Sorin Oprescu.
Astfel, pe ordinea de zi a ședinței se află un "Proiect de hotărâre privind acordarea avizului de principiu a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice livrată prin puncte termice urbane, de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii, de producție și distribuție la centralele termice de cvartal și de producere a energiei termice la centrala termică Casa Presei Libere, practicate de RADET București".
După ce CGMB va aviza de principiu majorarea tarifelor, RADET se va prezenta cu hotărârea CGMB la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru a lua aviz și de la aceasta, potrivit legislației în vigoare. Ulterior, după avizul ANRE, CGMB ar putea aproba propriu-zis (sau nu), printr-o nouă hotărâre, majorările de tarife solicitate de RADET și menținerea sau creșterea corespunzătoare a prețului de facturare a energiei termice către consumatori. Dacă Consiliul va decide să majoreze tarifele RADET, dar să nu scumpească căldura pentru bucureșteni, atunci va trebuie să crească subvenția achitată din bugetul local al Primăriei către RADET pentru compensarea diferenței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
RADET a cerut Primăriei în iulie majorarea cu 32,88% a tarifului fără TVA de transport și distribuție a energiei termice la clienții alimentați din puncte termice urbane, de la 106,24 la 141,17 lei/gigacalorie, și cu 31,79% a celui de transport al energiei termice la clienții alimentați din puncte termice proprii, de la 61 la 80,39 lei/Gcal.
De asemenea, RADET a solicitat creșterea tarifului de producere și distribuire a energiei termice la centralele termice de cvartal cu 28,56% pentru clienții casnici, la 332,45 lei/Gcal, și cu aproape 40% pentru cei noncasnici, la 361,97 lei/Gcal. Pentru tariful de producere a energiei termice la centrala Casa Presei Libere, cea mai eficientă dintre centralele RADET, s-a cerut o reducere cu 2,86% pentru clienții casnici, la 171,37 lei/Gcal, și o majorare cu aproape 11% pentru cei noncasnici, la 195,66 lei/Gcal.
Toate aceste valori includ costurile RADET, plus o rată reglementată de profit de 5%, conform legislației în vigoare.
Potrivit raportului de specialitate la proiectul de hotărâre al CGMB, întocmit de Direcția Generală Economică din Primăria București, dacă majorările de tarife solicitate de RADET vor fi aprobate, pentru menținerea neschimbată a prețurilor actuale de facturare a energiei termice furnizate populației, Primăria va trebui să majoreze cu 151,2 milioane lei pe an subvenția acordată RADET pentru compensarea diferenței, sumă care include și TVA. Pentru anul în curs, bugetul Capitalei prevede subvenții pentru RADET cifrate la 570,6 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Vânzarea hotelului Radisson pentru 177,5 milioane euro și efectul pentru investitorii care au vândut la delistarea de pe Rasdaq, deși valoarea de acum e triplăPrincipalul argument cu care RADET cere majorarea tarifelor este creșterea prețurilor cu care Regia cumpără agent termic de la producători, din care cei mai importanți sunt CET-urile Electrocentrale București (ELCEN). Aceste prețuri s-au majorat cu procente cuprinse între 24% și peste 30% din 2011 încoace, ultima oară de la 1 iulie anul acesta. Paradoxal, un alt argument pentru scumpire este scăderea cantităților de căldură livrate populației, ca urmare a eficientizării determinate de programele de reabilitare termică a locuințelor, fapt care a sporit costurile fixe pe gigacalorie ale RADET.
De asemenea, este invocată o Ordonanță din 2000 a Guvernului Isărescu, încă în vigoare, potrivit căreia agenților economici le este interzis să-și vândă mărfurile în pierdere, adică la prețuri egale sau inferioare costurilor de achiziție.
Alte argumente de majorare:
CITEȘTE ȘI Decizie surpriză: Mira Telecom intră în insolvență deși a avut profit în fiecare din ultimii 8 ani și peste 270 de contracte publice
După cum Profit.ro a relatat în exclusivitate, prețul gazelor naturale livrate de Romgaz către ELCEN și destinate producerii de energie termică pentru clienții casnici ai RADET a fost majorat de la 1 aprilie 2017 cu 18,33%, de la 60 lei/MWh la 71 lei/MWh, după liberalizarea parțială a prețului gazelor pentru populație intrată în vigoare la data respectivă.
"De la 01.04.2017, piața gazelor naturale a fost liberalizată. Urmare a liberalizării pieței gazelor naturale și a creșterii costurilor cu acestea pentru consumatorii casnici, ELCEN a făcut demersuri către ANRE pentru reflectarea în prețul de vânzare a energiei termice a costului majorat al gazelor naturale. În prezent, prețul de vânzare a energiei termice este cel de dinaintea liberalizării pieței gazelor, acest fapt având un impact negativ în profitabilitate. Costurile societății cu gazele naturale utilizate pentru consumatorii casnici au crescut de la 60 RON/MWh la 71 RON/MWh", se arată într-un document oficial consultat de Profit.ro.
ANRE a aprobat la finalul lunii iunie noul preț reglementat pentru energia termică livrată în semestrul II al anului 2017 din centralele CET Sud, CET Vest, CET Progresu și CET Grozăvești ale ELCEN, prin Decizia nr. 952/30.03.2017. Scumpiri similare au fost aprobate de ANRE și pentru producătorii Vest Energo și CET Grivița, din același motiv.
CITEȘTE ȘI Robert Downey Jr și-a avertizat fanii că există impostori pe internet care cer donații folosindu-i numeleÎn prezent, prețul de facturare la consumatori de către RADET al energiei termice este de 163,03 lei/Gcal cu tot cu TVA pentru clienții casnici, de 253,41 lei/Gcal pentru agenții economici alimentați din puncte termice proprii și de 300,08 lei/Gcal pentru clienții noncasnici alimentați din puncte termice urbane și centrale termice.
În raportul de activitate al Primăriei Capitalei pe anul trecut, la capitolul RADET, se arată că Regia a solicitat majorări de prețuri pentru consumatorii noncasnici atât în 2015, cât și în 2016, însă acestea au fost refuzate de municipalitate.
"În anul 2015 s-a obținut de la ANRSC avizul nr. 317.038/09.07.2015 de modificare a tarifelor practicate de RADET București, aviz ce a fost depus la PMB în vederea aprobării prin hotărâre a CGMB a noilor tarife și a prețurilor pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici. Aplicarea acestor tarife/prețuri urmărește acoperirea cheltuielilor și reducerea pierderilor înregistrate de Regie ca urmare a majorărilor repetate ale prețurilor la materia primă și la celelalte categorii de cheltuieli. Cu toate că solicitarea RADET a obținut aviz favorabil din parte AMRSP, municipalitatea nu a aprobat modificările de preț și tarif solicitate de regie. În data de 06.04.2016 s-a depus la PMB-DGISP o nouă solicitare de majorare a prețurilor de facturare a energiei termice furnizată consumatorilor noncasnici, ca urmare a noilor prețuri de cumpărare a energiei termice destinată acestei categorii de consumatori, aprobate prin decizii ANRE începând cu data de 01.01.2016, pentru toți furnizorii de agent termic. Municipalitatea nu a dat curs până la sfărșitul anului acestei solicitări, fapt ce a determinat importante pierderi financiare la nivelul regiei. (...) facturarea serviciilor de distribuție a energiei termice cu tarife din anul 2011 a condus la pierderi economice foarte mari la nivelul anului 2016, iar pentru anul 2017 nu s-a putut construi un buget echilibrat", se arată în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Bucureștiul devine o destinație de vacanță pentru turiștii străini. Hotelurile sunt de 2-3 ori mai ocupate vara comparativ cu anii anterioriÎn plus, Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, aprobată de CGMB la finalul lunii iunie, prezintă un scenariu de scumpire a a căldurii în București, potrivit căruia tariful la energie termică fără TVA pentru consumatorii casnici din Capitală ar putea fi majorat cu 5,7% anul acesta, de la 30,72 euro/gigacalorie la 32,47 euro/gigacalorie, ajungând la 35,80 euro/Gcal în 2018, 40,22 euro/Gcal în 2020, 46,05 euro/Gcal în 2022 și 50,72 euro/Gcal în 2024.
Potrivit proiecțiilor incluse în document, elaborat de către Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) din București și finalizat în februarie, prețul fără TVA plătit de populație ar putea ajunge la peste 96 euro/Gcal în 2042, ultimul an luat în calcul în Strategie.
"Se va avea în vedere în continuare subvenționarea serviciului de alimentare cu energie termică la un nivel care să compensenze diferența dintre veniturile generate prin aplicarea prețului de facturare pentru energia termică și costurile reale aferente serviciului integrat. (...) Acoperirea tarifului real al căldurii la nivelul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul București se va realiza în continuare din subvenții de la bugetul local", se precizează în Strategie. În același document se arată că "subvenția acordată de primărie are un trend descrescător pe perioada de analiză (2017-2042 - n.r.), ajungând la zero în ultimii ani ai acestei perioade".
CITEȘTE ȘI Coreea de Nord își deschide porțile turiștilor ruși, promițându-le că vor fi “mai siguranță decât în Londra”Guvernul a aprobat recent un OUG cu măsuri care reglementează condițiile în care Ministerul Energiei își poate vinde către autoritățile locale participațiile la producătorii de energie termică ce alimentează sistemele municipale de încălzire centralizată. Acesta derogă de la legislația în vigoare privatizării pentru a permite transferul ELCEN, operatorul celor 4 CET-uri care furnizează agent termic pentru RADET, către municipalitatea Capitalei.
Actul normativ a fost elaborat după ce, la finalul lunii iunie, CGMB și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei și de compania de stat Romgaz, controlată de minister, la ELCEN. Ministerul Energiei deține 97,5% din capitalul ELCEN, iar Romgaz – restul de 2,5%.
Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preț total de 715,83 milioane lei. Declarații similare fuseseră făcute anterior și de reprezentanți ai Guvernului.
OUG-ul menționat prevede însă că Ministerul Energiei va înainta un preț de ofertă potențialului cumpărător, iar acesta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare, efectuat de către un evaluator independent. "Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute", stipulează draftul de act normativ.