EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante

EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante
scris 22 aug 2017

În plin scandal legat de pierderile Tarom și demisia directorului companiei, deputații se pregătesc să elimine obligația selectării unui management corporativ pentru alte companii de stat, printre care se numără Cupru Min și Complexul Energetic Hunedoara. Profit.ro prezintă în mod exclusiv companiile propuse, după ce senatorii au scutit deja de la această obligație companii sau regii neperformante precum Tarom, RA-APPS sau Complexul Energetic Oltenia.

Un proiect de lege, depus la începutul anului la Parlament, de parlamentari ai actualei puteri, propunea scutirea de la procedura selectării unui management corporativ doar a societăților din industria de apărare Rasirom și Romtehnica precum și a Administrației Națională de Meteorologie.

Urmărește-ne și pe Google News

În comisiile de specialitate, senatorii au inclus, însă, în lista excepțiilor de la OUG nr. 109/ 2011 privind guvernanța coporativă a întreprinderilor publice toate companiile de apă,Tarom, Monitorul Oficial și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), precum și la alte peste 20 de societăți, considerate ca făcând parte din industria de apărare. Printre acestea din urmă se numără IAR, Romaero, Avioane Craiova, Romarm, dar și Șantierul Naval Mangalia sau IOR București.

Directorul Tarom a demisionat, după ce premierul Tudose a trimis Corpul de Control la compania de stat CITEȘTE ȘI Directorul Tarom a demisionat, după ce premierul Tudose a trimis Corpul de Control la compania de stat

Chestionați de opoziție în privința rațiunii de eliminare a companiilor de apă, a companiei aviatice de stat Tarom, a RA-APPS sau Monitorului Oficial de la obligația unui management corporativ, senatorii PSD au susținut că eșecul fostului manager de la Tarom, selectat conform OUG 109 demonstrează că managerii privați nu sunt ”în mod necesar” mai buni decât cei proveniți din sectorul de stat.

Argumentul a iscat reacția senatorilor opoziției, care au afirmat că astfel puterea nu face altceva decât să își pregătească numirea ”propriilor oameni” la companiile de stat, fără a respecta însă criteriile de competență și procedurile de selecție prevăzute de OUG 109.

Deputatul ALDE de Gorj Iriza Scarlat a propus, în comisiile de specialitate, includerea Complexului Energetic Oltenia pe lista companiilor excluse de la managementul corporativ, argumentând că forma actuală de conducere dualistă s-a dovedit defectuoasă pentru societate. Deși amendamentul acestuia nu a fost acceptat în comisii, iar Guvernul s-a opus adoptării, Senatul a aprobat, însă, amendamentul chiar în plen, exceptând Complexului Energetic Oltenia de la obligația selectării unui management pe model corporativ.

Guvernul, nevoit să aloce fonduri pentru întreținerea sediilor instituțiilor publice, din cauză că RA-APPS nu reușește să vândă suficiente imobile CITEȘTE ȘI Guvernul, nevoit să aloce fonduri pentru întreținerea sediilor instituțiilor publice, din cauză că RA-APPS nu reușește să vândă suficiente imobile

Conform unui studiu realizat la nivelul Guvernului și prezentat de Profit.ro, Complexul Energetic Oltenia și RA-APPS, regie care nu este condusă pe principii de management corporativ, se aflau în top-ul primelor cinci companii de stat cu cele mai mari pierderi.

De asemenea, Tarom a avut în primele 6 luni ale acestui an o pierdere de peste 104 milioane lei, considerată de premierul Tudose ”istorică” și înregistrată după ce, în luna martie a anului trecut, Consiliul de Administrație al Tarom a decis revocarea belgianului Christian Heinzmann din funcția de director general și din cea de accountable manager al companiei. Per total în 2015, pierderile Tarom au fost însă de doar 27,4 milioane lei, ultimul an cu profit pentru Tarom fiind 2007.

Ajunsă pentru dezbatere la Camera Deputaților, formei OUG 109 modificate de Senat i-au fost pregătite de către deputați noi excepții de aplicare. Potrivit amendementelor obținute de Profit.ro și care urmează să intre în dezbaterea comisiei de specialitate, companiile avute în vedere de deputați sunt în special din domeniul energetic.

Guvernul \ CITEȘTE ȘI Guvernul "biciuiește" compania de stat de profil să-și cumpere instalații de îmbuteliere și să creeze un brand național de apă minerală

Deputatul liberal Sorin Bumb a propus scutirea Cupru Min S.A. Abrud de la selecția unui management coporativ, arătând că societatea a înregistrat profit în 2016, iar datoriile au fost achitate integral la sfârșitul anului trecut.

”Realizările menționate anterior au fost posibile prin implicarea întregului colectiv coordonat de specialiștii formați si crescuți în cadrul societății cu vechime și experiență de peste 30 de ani. La începutul anului 2017, din luna februarie, la nivelul societății s-a produs implementarea prevederilor OUG 109/2011, în urma careia a fost înlocuită conducerea executivă. Acesta ridică semne de întrebare în legătură cu evoluția societății în viitor prin prisma unor cazuri similare la nivel național care nu au dat rezultatele scontate, cel mai edificator fiind cazul Tarom”, susține liberalul.

Cupru Min a terminat anul 2016 cu un profit brut de 3,95 milioane lei, în ușoară scădere față de cel de 4,15 milioane lei raportat în 2015, și cu venituri totale de 139,36 milioane lei, cu 3,3% mai mici comparativ cu anul anterior. În acest context, Guvernul are în vedere construirea unui combinat metalurgic la Cupru Min SA Abrud.

Deloitte: Schimbări de bun augur, dar și multe neajunsuri în proiectul privind plata defalcată a TVA. Sunt de așteptat noi amânări CITEȘTE ȘI Deloitte: Schimbări de bun augur, dar și multe neajunsuri în proiectul privind plata defalcată a TVA. Sunt de așteptat noi amânări

Deputatul PSD Dumitru Chiriță propune scutirea de la prevederile OUG 109 pentru Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. (CNTEE Transelectrica) și filialele acesteia.

De asemenea, deputatul PSD Laurențiu Nistor susține eliminarea managementului corporativ pentru Societatea Cupru Min S.A. Abrud, dar și pentru Societatea de Conservare și Închidere a Minelor „Conversmin” - S.A. București și pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara - S.A.

Complexul Energetic Hunedoara se afla, în 2015, pe primul loc în clasamentul companiilor de stat cu cele mai mari pierderi, înregistrând o pierdere brută de 1,6 miliarde lei.

În cadrul aceluiași proiect, liberalii propun însă ca scutirea să nu privească și companiile de apă, așa cum a stabilit Senatul.

Guvernul intenționează să cumpere patru corvete multirol în 7 ani la un preț de 1,6 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Guvernul intenționează să cumpere patru corvete multirol în 7 ani la un preț de 1,6 miliarde de euro

”Excluderea operatorilor de apă și de canalizare din sfera guvernanței corporative va avea ca efect lipsirea de aplicarea, cu rigurozitate a mecanismelor pe care guvernanța corporativă le asigură și anume maximizarea valorii companiei, dar și de acea latură etică, de gradul de transparență și de responsabilitate socială”, arată liberalii.

La rândul lor, deputații USR susțin, printr-un amendament depus, revenirea la forma inițială a OUG 109, fără excepțiile menționate.

Totodată, Ministerul Finanțelor Publice a propus comisiei de specialitate un amendament care menține scutirea de management corporativ doar a companiilor vizate inițial, respectiv Rasirom, Romtehnica și Administrația Națională de Meteorologie.

Propunerile de amendamente urmează fi discutate în comisia de specialitate a Camerei Deputaților, pentru raportul care va fi propus votului plenului.

viewscnt
Afla mai multe despre
managament
corporativ
tarom
ra-apps
monitorul oficial
ceo
oltenia
aparare
industrie
oug
comisie
senat
parlament
deputati
cupru min
hunedoara
lista